Logo image
Logo image

Bulutlu Günler Sizi De Mutsuz Ediyor Mu?

3 dakika
Güneşli günler sizi mutlu hissettiriyor mu? Dışarıda hava bulutlu ve yağmurlu olduğunda depresif mi hissediyorsunuz? Bu yazımızda, bunun neden yaşandığını keşfedin.
Bulutlu Günler Sizi De Mutsuz Ediyor Mu?
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Hava değişikliklerini her zaman fark eden insanlardan mısınız? Bulutlu günler sizi kötü bir ruh haline mi sokuyor? Endişelenmeyin, yalnız değilsiniz. Pek çok kişi gri, kapalı havalarda mutsuz hisseder. Bu fenomenin, hem biyolojik hem de psikolojik bir açıklaması bulunuyor.

Şunu belirtmekte yarar var: Hava durumu değişimlerinden herkes etkilenmez. Bazı insanlar yağmurlu günlerden, soğuk havadan ve bu havaların getirdiği hayat tarzından zevk alır. Diğer insanlar için ise, sonbahar ve kış, bu duygusal zorluklar nedeniyle zor aylardır.

Some figure

Bulutlu günler sizi neden mutsuz ediyor?

Nörobiyoloji

Biyolojik açıdan, vücudun uyku döngülerinizi düzenleyen sirkadiyen ritimlere göre çalıştığını hatırlayın. Vücudun aldığı güneş ışığına göre her gün kendini senkronize ettiğini söyleyebiliriz.

Daha fazla ışık, vücudunuza yeni bir günün başladığının işaretini verir. Benzer şekilde, daha az ışık da, vücudunuza günün sonuna hazırlanmasını ve dinlenmesini söyler. Aynı zamanda, bu süreçte iki önemli madde anahtar rol oynar:

  • Vücudunuzdaki melatonin miktarı, vücudunuzun ne kadar güneş ışığı aldığı ile alakalıdır. Dışarısı karanlık olunca vücudunuz daha fazla melatonin salgılar, bu da sizi rahatlatır ve uykunuzu getirir. Vücut sıcaklığınız düşer ve vücudunuz uykuya hazırlanır. Gri, bulutlu ve az güneş ışıklı günler de aynı süreci tetikler. Bu nedenle ilgisiz ve cansız hissedersiniz. Vücudunuz kendini yatağa hazırlar.
  • Serotonin, mutluluk nörotransmitter maddesidir. Varlığı sizi aktive eder, modunuzu yükseltir ve size kendinizi sosyal hissettirir. Aynı zamanda sahip olabileceğiniz negatif düşünceleri azaltır. Öte yandan güneş ışığının olmayışı, serotonin miktarını oldukça düşürür. Sonuç olarak daha üzgün, nostaljik ve hüzünlü hissetmeye yatkın olursunuz.

Psikoloji

Tüm söylenenlerin yanı sıra, bu kimyasal değişiklikler, bulutlu günlerde üzgün hissetmekten doğrudan sorumlu değil. Aslında, deneyimlediğiniz bilişsel ve davranışsal değişikliklerle birleşen bu değişikliklerdir. Başka bir deyişle, düşünceleriniz ve davranışlarınız, hissettiğiniz üzüntü ve ilgisizliği sürdürür.

Havanın bir sonucu olarak ruh hali değişiklikleri yaşayan insanlar bulutlu, soğuk ve yağmurlu günlerde içe dönme eğilimindedir. Daha az aktif, daha yalnız olur ve daha çok işlevsiz düşünce kalıplarına odaklanırlar. Sosyal temaslarını önemli ölçüde azaltırlar ve iç diyalogları karamsar hale gelir.

 Mevsimsel depresyon

Mevsimsel depresyondan muzdarip kimseler, sonbahar ve kış mevsimlerinde depresif bozukluk belirtilerini bir dereceye kadar gösterir. Neyse ki bu belirtiler ilkbahar ve yazın yok olur.

Bulutlu günlerin en yaygın olduğu en gri aylarda, bu kişiler kendilerini üzgün ve halsiz hisseder, uyumakta zorluk çeker ve iştahları değişir. Mevsimsel depresyon yaşayan bireyler, gelecek hakkında karamsar ve umutsuz hisseder. Ayrıca huzursuz hissedebilir ve suçluluk ve suçlama düşüncelerini besleyebilirler.

Mevsimsel depresyon için yaygın bir tedavi fototerapidir. Fototerapi, güneş ışığı eksikliğinin etkisini en aza indirmek için her gün belirli bir süre parlak, yapay ışığa maruz kalmaktır. Bu bazı insanlar için yararlı olsa da, her zaman işe yaramayabilir.

Some figure

Bulutlu günler sizi mutsuz hissettiriyorsa ne yapmalı?

Hava durumunu değiştiremeyeceğiniz için, kontrolünüz altındaki bilişsel ve davranışsal faktörlere odaklanmanız gerekecek. Bulutlu günlerde mutsuz hissettiğinizi fark ettiyseniz, ilgisizliğe ve karamsarlığa kapılmamak için bilinçli bir çaba gösterin.

Uyuşukluğunuzu yenmeye ve harekete geçmeye çalışın. Hem evin içinde hem de dışında hoşunuza giden şeyler yapın. Aileniz ve arkadaşlarınızla görüşmeler düzenleyin veya bir kenara attığınız bir hobiye daha fazla zaman ayırın. Ayrıca düşüncelerinize de dikkat etmeli ve olumsuz olduklarını fark ettiğinizde müdahale etmelisiniz. Her şeyden önce, bunu tek başınıza yapamayacağınızı düşünüyorsanız, yardım isteyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gatón Moreno, M. A., González Torres, M. Á., & Gaviria, M. (2015). Trastornos afectivos estacionales,” winter blues”. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría35(126), 367-380.
  • Golden, R. N., Gaynes, B. N., Ekstrom, R. D., Hamer, R. M., Jacobsen, F. M., Suppes, T., … & Nemeroff, C. B. (2005). The efficacy of light therapy in the treatment of mood disorders: a review and meta-analysis of the evidence. American Journal of Psychiatry162(4), 656-662.