Logo image
Logo image

Budizm'e Göre Korkuyla Nasıl Başa Çıkılır?

3 dakika
Korku ile başa çıkmak, dikkat sorunları ve sevgi eksikliği ile uğraşmak anlamına gelir. Şu ana odaklanan ve kalbini şefkat ile dolduran kişinin korku hissetmesi olası değildir.
Budizm'e Göre Korkuyla Nasıl Başa Çıkılır?
Son Güncelleme: 31 Temmuz, 2019

Budizm’e göre, korku ile başa çıkmak algılama biçimleriniz ile uğraşmayı gerektirir. Aslında, bu felsefe, korkuyu algıda bir hata olarak tanımlar. Korku zihninizi eninde sonunda ele geçiren fantastik ve korkunç görüntülerden kaynaklanır.

Budizm, ayrıca korkunun en yoğun temellerinin sevgi eksikliği olan insanlarda bulunduğunu savunuyor. Acı, kıskançlık ve bencillik başkalarıyla ilişki kurmanın en zararlı yollarıdır. Bu tür duygular çatışma tohumlarıdır.

“Barış getirecek bir kelime, bin boş kelimeden daha iyidir.”

– Buddha

Genel açıdan, Budistler korku ile başa çıkmak için en iyi yolun mevcut ana tamamen odaklanmak ve şefkat ile yaşamak olduğuna inanıyor. Bu daha güçlü hissetmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden, korkuya daha az yer olacak. Bu konuda daha derine inelim.

Korku ve acı çekmeyi reddetmek

Budistler, korkunun temelinin acı çekmeyi reddetme hissi olduğunu söylüyorlar. Ayrıca acının kaçınılmaz olduğunu ama acı çekmenin isteğe bağlı olduğunu iddia ederler. Eski korku nasıl anladığınızdan ilgilidir. İkincisi, bunu idare etme yolunuz ile ilişkilidir.

Acı çekme korkusu, kayıplardan, çatışmalardan ve arzularınızla yaşadığınız gerçeklik arasındaki farktan kaynaklanan rahatsızlık verici duyumların reddedilmesinden gelir. Öte yandan, acı nedeniyle acı çekmek zorunda değilsiniz. Acı, kullanabileceğiniz yanıtlardan sadece bir tanesidir.

Genelde, acının bize zarar verecek olduğunu varsayarız. Ama durum bu şekilde olmak zorunda değildir. Korku ile başa çıkmada başarılı olmak için, acı ile nasıl başa çıkacağınızı da bilmek zorundasınız. Acıyı kabul etmeyi öğrendiğinizde gücünün büyük kısmını kaybeder. Ve ondan ne öğreneceğinizi anlamak istediğinizde daha da fazla güç kaybeder.

Some figure

Eğer amacınız korku ile başa çıkmak ise, şimdiye odaklanın

Bir şekilde, korku geçmişe veya geleceğe bağlıdır. Sizi korkutan ve yaralayan deneyim üzerinde dolandığınız zaman geçmişle bağlantılıdır. Aynı şeyin bir daha başınıza geleceğinden korkarsınız.

Korku geleceğe de bağlıdır çünkü bazen geleceğin zorluklar ve acılı durumlar getireceğini düşünürsünüz ya da hayal edersiniz. Geleceğiniz küçük hissetmenize neden olur ve bu da sizi korkutur. Bu yüzden Budizm, korku ile başa çıkmanın en iyi yollarından birinin şu anda, burada ve şimdi üzerinde durulması olduğu konusunda ısrar eder. Dikkatinizi o yöne vermek zihninizi gereksiz korkuları besleyecek fanteziler ile doldurmaktan kaçınmanızı sağlar.

Bağlılık bir korku kaynağıdır

Zihinsel ve ruhsal barış bağlılığın zıt kutuplarıdır. Birçok insan için bunu anlamak çok zordur, çünkü sadece bir şeyler elde etmeye odaklanırlar. Bu noktada, sadece fiziksel eşyalardan bahsetmiyoruz. Aynı zamanda duygusal ya da ruhsal “eşyalardan” bahsediyoruz. Hatta bu, “sevgi” görmek, “barış” sağlamak ve benzeri şeyleri de içerir.

Budizm, bir şeylere sahip olmaya çalışmayı bırakmamızı söyler. Başka bir deyişle, bağımsız olmayı denemek zorundayız. Budizm hiçbir şeyin, hatta kendi hayatımızın bile bize ait olmadığını öğretir. Hayatınıza gelen her şey ve hatta olduğunuz her şey, geçici bir gerçeklikten başka bir şey değildir.

Bunu anlamadığınız zaman hayatınızda bağlılıklar doğar. Ve bağlılık ile kaybetme korkusu gelir. Bu en güçlü korkulardan biridir çünkü bir kısır döngüye dönüşür. Bir şeye ne kadar bağlı olursanız, onu kaybetmek konusunda o kadar çok korku hissedersiniz. Ve ne kadar korkarsanız, o şeye daha çok bağlanırsınız. Olanlara izin vermek ve her şeyin geçici olduğunu kabul etmek, korku ile başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Some figure

Kaçmak hiç bir zaman seçenek değildir

Budizm’de hata yapmamızın nedeni onlardan öğrenmektir. Hatalarınız üzerinde dolanıp durduğunuzda, korku ve anksiyetenizi beslersiniz. Bir hata yaptığınızda ve ondan bir şey öğrenmediğinizde, bu hatayı yapmanıza neden olan durum muhtelemen tekrarlanacaktır.

Korku ile başa çıkmak için tüm bu Budist prensipler karmaşıktır. Yine de, sabır ve istikrarla onları öğrenebilirsiniz. Bunlar birçok yönden, Batı toplumunun değerleri ile çatışır ve bu yüzden birçok insanın bunları benimsemesi o kadar da kolay değildir. Ne olursa olsun, sık sık korku yaşıyorsanız, bu konu hakkında biraz daha araştırma yapmak iyi bir fikirdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Uhlig, H. (2005). Buda y Jesús: los vencedores del miedo. Ellago.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.