Bilime Göre Evcil Hayvanlar Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Evcil hayvanların sağlığınızı nasıl etkilediğine dair birçok araştırma yapılmıştır. Gerçekten de, eğer bir evcil hayvanınız varsa, onların hayatınızı nasıl aydınlattığını bileceksiniz. Bilimin konuyla ilgili neler söylediğini buradan öğrenebilirsiniz.
Bilime Göre Evcil Hayvanlar Sağlığınızı Nasıl Etkiler?
Sara González Juárez

Yazan ve doğrulayan psikolog Sara González Juárez.

Son Güncelleme: 13 Aralık, 2022

Bir köpeğe, kediye veya diğer hayvan türlerine bakmanın sizin için birçok düzeyde faydalı olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Aslında, evcil hayvanlarınızın sağlığınızı nasıl etkilediğini analiz eden birkaç çalışma var ve sonuçların hepsi hem hayatınızı hem de psikolojik sağlığınızı iyileştirdiği konusunda hemfikir.

İnsan olmayan hayvanlar hızla ailenin üyesi olurlar. Aslında onların kaybı, bir insanın ölümü nedeniyle çekilen acıya benzer bir keder içerir. Bu yakın ilişki göz önüne alındığında, günlük yaşamınızdaki varlıklarının sizin için önemli zihinsel sağlık yararları olması zorunludur.

Bu makale, insanlarla diğer hayvanlar arasındaki ilişki hakkında yapılmış en önemli çalışmaları gözden geçirmektedir. Okumaya devam edin ve faydalarından herhangi birini tanıyıp tanımadığınızı görün.

Bilime göre evcil hayvanlar sağlığınızı nasıl etkiler?

Hayatınızı ve evinizi bir evcil hayvanla paylaşacak kadar şanslıysanız, onların iyiliği söz konusu olduğunda kesinlikle sorumluluğun ağırlığını hissedersiniz. Bununla birlikte, bu bir yük olmaktan çok, evcil hayvanınızın mutlu ve sağlıklı olduğunu bilmek genellikle size bir memnuniyet duygusu verir.

Bilimin başka neler keşfettiğini öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

Evcil hayvanlar yalnızlık hissini azaltır

Araştırmalar uzun zamandır bir hayvana bakmakla yalnızlık hissinin azalması arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor. Bu hem hayvanın dostluğundan, hem de sosyalleşme kolaylığının artmasından kaynaklanmaktadır.

Örneğin, bir köpeğiniz varsa, kendinizi günlük olarak diğer insanlarla etkileşime girerken bulacaksınız. Ayrıca, bunlar genellikle olumlu etkileşimlerdir. Köpeğinizi gezdirdiğinizde sosyalleşirsiniz. Yalnızlık ve üzüntü yaşayan insanlar için bu karşılaşmalar son derece terapötik olabilir.

Bir köpeği okşayan adam

Akıl hastalığında destekleyici bir faktördürler

Ruhsal hastalıklardan, özellikle kronik rahatsızlıklardan muzdarip olanlar, kendilerini sürekli olarak semptomlarını kontrol ederek yaşamak zorunda kalma durumunda bulurlar. Kaynak eksikliği ve destek ağlarının yokluğu gibi belirli bağlamlarda, bu dayanılmaz bir yük olabilir. Bununla birlikte, 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bu tür duygular evcil hayvanların varlığıyla hafifliyor.

Çalışma, hayvanların insanların duygularını kontrol etmeleri için değerli bir kaynak olduğunu iddia ediyor. Bunun nedeni, onları semptomlarından ve rahatsız edici deneyimlerinden uzaklaştırma eğiliminde olmalarıdır. Evcil hayvanlar ayrıca aktivite için bir tür uyarıcı sağlarlar. İnsanlar sosyal ağlarındaki diğer insanlarla zor ilişkiler yaşadıklarında özellikle önemlidirler.

Evcil hayvanlar anksiyete ve depresyon semptomlarını hafifletir

Bir hayvanın refakati terapötik veya farmakolojik bir tedavinin yerini alamasa da, yaşam kalitesini iyileştiren bir faktör teşkil eder.

Aslında, bir evcil hayvanla vakit geçirmek, size bir aidiyet ve işe yararlık duygusu vererek, üzüntü ve endişe duygularınızı ve ayrıca güvensizlik duygularınızı azaltır.

Evcil hayvanlar yaşlılarda sağlığı nasıl etkiler?

Evcil hayvanlar, onlara arkadaşlık sağlayarak yaşlı yetişkinlere fayda sağlayabilir. Ayrıca, 2019 yılında yapılan bir araştırma, evcil hayvanların amaç eksikliği ve hayati anlam eksikliği duygularını hafiflettiğini iddia ediyor. Ayrıca yalnızlığı azaltır ve insanların sosyalleşmesine yardımcı olurlar.

Bu çalışma ayrıca, zihinsel bozukluğu olan yaşlı insanlarda, evcil hayvanların belirli akut rahatsızlıklarda dayanıklılığı artıran bir faktör olduğunu buldu.

Bir köpek ile yaşlı adam

Evcil hayvanlar koroner kalp hastalığına karşı korur

Evcil hayvan sahibi olmanın fiziksel faydaları, kardiyovasküler hastalık geliştirme olasılığınızı doğrudan etkiler. Bu, özellikle aldığınız artan fiziksel egzersizle birlikte köpekler için geçerlidir. Ayrıca, herhangi bir evcil hayvana sahip olmanın psikolojik faydaları, zihinsel sağlık bozukluklarına karşı koruma sağlar.

Hayvanların dostluğu koroner bir olaydan sonra iyileşmeye de katkıda bulunur.

Sonuçlar: Sorumlu bakım

Bütün bu faydalar, hayvanların hastalık riski taşıyan insanlara “reçete edilmesi” gerektiği veya tedavi olarak kullanılması gerektiği anlamına mı geliyor? Görüşler karışık. Bazıları hayvan destekli terapi girişimlerini uygularken, diğerleri hayvanların bizim yararımıza sömürülecek araçlar olmadığını savunuyor.

Görünüşe göre evcil hayvanların ruh sağlığınızı etkilemesinin ana yolu, onlara bakma şeklinizle ilgili. Aslında, bu sadece onların arkadaşlığından zevk almakla ilgili değildir, aynı zamanda onlara bakmaktan hayati bir anlam duygusu elde edersiniz.

Bir hastalığın üstesinden gelmesine veya onunla baş etmesine yardımcı olmak için birinin hayatına bir hayvanı dahil etmeye karar verirseniz, o hayvanın iyi bir yaşam sürmesini de sağlamalısınız.

Satın almak yerine her zaman sahiplenmeyi unutmayın. Çünkü psikolojik desteğe ve yeni fırsatlara ihtiyacı olan sadece insanlar değil.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gómez, L. F., Atehortua, C. G., & Orozco, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias20(3), 377-386.
  • Brooks, H., Rushton, K., Walker, S., Lovell, K., & Rogers, A. (2016). Ontological security and connectivity provided by pets: a study in the self-management of the everyday lives of people diagnosed with a long-term mental health condition. BMC psychiatry16(1), 1-12.
  • Hui Gan, G. Z., Hill, A. M., Yeung, P., Keesing, S., & Netto, J. A. (2020). Pet ownership and its influence on mental health in older adults. Aging & mental health24(10), 1605-1612.
  • Piqueras, C. (2013). Terapia cognitiva y terapia asistida con animales en el tratamiento de la depresión (Doctoral dissertation, Universidad de Belgrano. Facultad de Humanidades. Carrera de Psicologìa).
  • Patronek, G. J., & Glickman, L. T. (1993). Pet ownership protects against the risks and consequences of coronary heart disease. Medical Hypotheses40(4), 245-249.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.