Logo image
Logo image

Beyin Acı Hissetmez - Neden?

2 dakika
Hiç beyninizin patlamak üzere olduğunu düşündüren bir acı hissettiniz mi? Bilime göre, ağrıya duyarsız olan beyin hariç, vücudunuzdaki herhangi bir şey acıyabilir. Beyin hassasiyeti hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!
Beyin Acı Hissetmez - Neden?
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Beyin, ağrıyı işlemekten, gelen bilgileri sinir terminalleri aracılığıyla entegre etmekten ve bu sinyallerin yorumlanmasından sorumlu organdır. Bununla birlikte, ilginç bir şekilde, organın kendisi acı hissetmez.

Bu nedenle ağrı, bir yaralanma veya hasarı uyaran hayati bir sinyaldir. Bunu çözmek için doğal mekanizmaları harekete geçirir. Bunu yapmanın yolu, bir sinyal alan bir dizi sinir ucundan geçer.

Bu sinir uçları nosiseptörlerdir ve vücudunuzun dışından ve içinden duyusal bilgi alırlar. Duyu nöronlarının aksonlarının sonunda yer alırlar ve beyne iletebilirler. Ayrıca, saniyenin onda biri kadar bir sürede mekanik, termal veya kimyasal lezyonlar hakkında tüm sinir sistemine bilgi iletebilir.

Some figure

Beyin neden acı hissetmiyor?

Paradoksal olarak, beyinde nosiseptörler vardır, ancak beynin kendisi acı hissedemez. Bunun insanların hayatta kalmasına sağladığı avantajlarını bilmemizin yanısıra, beyin cerrahlarının sadece lokal anestezi kullanarak beyin üzerinde çalışmasına izin verir.

Böylece ameliyat devam ederken hasta uyanık kalabilir. Bu harika çünkü her şeyin yolunda gittiğini doğrulayabilirler.

Beyninizin ağrdığını veya baş ağrınız olduğunda patlayacağını düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, gerçekten hissettiğiniz şey, beynin çevresindeki sinir dokuları, meninksler, kan damarları ve kaslardır.

Nosiseptörlere sahip bu elementler iltihaplanabilir, hasar görebilir veya genişleyebilir. Böylece beyne bir şeylerin yanlış olduğuna dair bir alarm gönderir ve yaygın baş ağrılarına yol açar. Ağrılı olan beyin tümörleri veya serebral kanama gibi durumlarda, ağrı gerçekte beyinden gelmez. Aslında, çevredeki kan damarlarına uyguladığı basınçtan gelir.

Beyin ağrısı ve baş ağrıları

Genellikle baş ağrıları ciddi değildir ve esas olarak gerilim baş ağrıları, migren, sinüzit veya boyun iltihabı nedeniyle oluşur. Kafa ayrıca, soğuk algınlığı, grip veya kan akışında değişikliğe veya iltihaba neden olan diğer viral hastalıklardan dolayı da ağrıyor olabilir.

Bununla birlikte, ağrıya neden olabilecek başka daha ciddi problemler vardır. Bunlardan bazıları:

  • Beyindeki arterler ve damarlar arasında anormal bir bağlantı.
  • Kan akışının durmasına neden olan bir kardiyovasküler kaza.
  • Çatlak kan damarları veya beyin anevrizması.
  • Beyin kanaması veya intraserebral hematom.
  • Beynin etrafında kanama: subaraknoid kanama, subdural veya epidural hematom.
  • Akut hidrosefali veya beyin omurilik sıvısının kesilmesi.
  • Çok yüksek tansiyon.
  • Beyin veya yakındaki dokuların enfeksiyonu.
Some figure

Ne zaman doktorunuza danışmalısınız?

Beyin ağrı hissetmediğinden, baş ağrıları bu organın yaralanmalarını gösteren ana semptomdur. Ancak, tüm baş ağrıları yukarıda belirtildiği gibi ciddi bir şeye işaret etmez.

Bu ağrının ne zaman gerçekten ciddi nedenlerden kaynaklanabileceğini bilmelisiniz, böylece bir doktora danışabilirsiniz. Bu nedenle, aşağıdaki durumlarda tıbbi yardım gereklidir:

  • Ağrı günlük yaşamınıza müdahale ediyorsa.
  • Fiziksel aktiviteden sonra daha güçlü ise.
  • Ani ve patlayıcı bir şekilde ortaya çıkıyorsa.
  • Görme, hareketlilik, dil veya bellek değişiklikleri ile ilişkilidir.
  • 24 saat içinde daha mı kötüleşti?
  • Ateş, sertlik ve bulantı gibi diğer semptomlarla kendini gösterir.
  • Bir gözde kızarıklık var.
  • Kanser veya zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz var.
  • Baş ağrısı sizi uyandırıyor ve bir daha uykuya dalamıyorsanız.

Sonuç olarak, baş ağrınız olduğunda, hissettiğiniz şey beyindeki dokular, damarlar ve kaslardır. Gördüğünüz gibi, acıyı işlemekten sorumlu olmasına rağmen, beyin onu hissedemiyor.

Bu nedenle, baş ağrınız atipik ise, bunun dokulara veya beynin yaralanmasına bağlı olup olmadığını değerlendirebilecek bir doktora danışmalısınız.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.