Logo image
Logo image

Beyaz Yakalı Suçlu: Özellikleri ve Psikolojik Nitelikleri

3 dakika
Beyaz yakalı suçlu çok tehlikelidir. Bunun nedeni, sistemin zayıflıklarından beslenmeleri ve birçok insana doğrudan veya dolaylı olarak zarar vermeleridir.
Beyaz Yakalı Suçlu: Özellikleri ve Psikolojik Nitelikleri
Son Güncelleme: 05 Aralık, 2021

Beyaz yakalı suç kavramını ilk kez 1939’da ortaya atan sosyolog Edwin Sutherland’dı . O, bunu “saygınlık ve sosyal statü sahibi bir kişi tarafından meslekleri sırasında işlenen bir suç ” olarak tanımladı.

Zengin bir konumda olan birinin neden birçok insana zarar verecek ekonomik suçlar işlediğini anlamak kolay değil. Hiçbir şeye ihtiyaçları yok. Neden yapıyorlar? Ancak toplumun çoğunun bu tür suçlara tepkisini anlamak da zor. Aslında, insanlar bunu basit bir aşırı hırs vakası olarak sınıflandırma eğilimindedir.

Çoğu toplumda bu tür suçlar eski çağlardan beri işlenmektedir. Nitekim konuyla ilgili çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu araştırmayla, beyaz yakalı suçluyu karakterize eden profilin çoğu durumda bir psikopatın profiline tekabül ettiğini belirlediler.

“Suçu engellemeyen, onu destekler.”

-Seneca-

Some figure

Antisosyal kişilik bozukluğu

Antisosyal kişilik bozukluğu hem sosyopatide hem de psikopatide bulunan bir durumdur. Sosyopatı psikopattan ayıran şey, sosyopatın pişmanlık duyma ve yakın insanlarla bağ kurma olasılığına sahip olmasıdır. Öte yandan, psikopat suçluluk duyamaz ve amaçlarına ulaşmak için başkalarını kullanır.

Antisosyal kişilik bozukluğu, antisosyal davranışlara kalıcı bir yatkınlık ile karakterizedir. Bunun bir örneği , topluluk içindeki sosyal ve yasal normların kalıcı olarak ihlalidir.

Bu tür bir bozukluğu olan insanlar, kendi çıkarları için ya da sadece eğlence ya da zevk için başkalarına yalan söyler, aldatır ve dolandırır. Bu, suç davranışıyla sonuçlanır ve beyaz yakalı suçlunun özünü oluşturur.

Beyaz yakalı suçlunun profili

Beyaz yakalı suçlu genellikle becerilere veya en azından bilgiye sahip olan kişidir. Genellikle iyi bir üne sahiptirler. Başarılı, zarif ve genellikle hem çekici hem de karizmatiktirler. Ancak, bunların hepsi bir maskedir. Aslında, bu onlar için önceden tasarlanmış ve hesaplanmış bir plandır.

Psikopatlar insanları satranç tahtasındaki parçalar gibi görürler. Onları kendi amaçlarına ulaşmak için istedikleri gibi ve istedikleri zaman hareket ettirebilirler.

Psikopatlar, durumlara çoğu insanın yapacağı gibi tepki vermezler. Aslında doğruyu yanlıştan ayırt edemiyorlar. Bu nedenle, aldatmanın veya yalan söylemenin neden kınanması gerektiğini anlamıyorlar.

Araştırmalar, psikopatinin biyolojik, sosyal ve psikolojik faktörler arasındaki etkileşimin sonucu olduğunu göstermektedir. Aslında, bu duruma yol açabilecek şey sadece bu üç faktörün birleşimidir.

Psikopatın özellikleri

Psikopatın baskın özellikleri arasında boş, yüzeysel ve yapay ilişkiler kurmak vardır. Ayrıca, davranışlarını deşifre etmek için başkalarını gözlemlemeleri gerekir, böylece sahip olmadıkları duygu türlerini taklit edebilirler.

Sevmemeleri, ağlamamaları veya gülmemeleri, bu duyguları taklit etmelerine neden olur. Deneyimledikleri tek “empati” türü faydacıdır. Toplum içinde kendilerini kamufle etmek için “empati kurarlar” ve böylece fark edilmezler.

Sosyal normların ve yasaların ne olduğunu tam olarak biliyor olsanız da, bunları yalnızca size uygun olduğunda kullanma eğilimindesiniz. Ancak psikopat sadece kendi kurallarını koymakla kalmaz, aynı zamanda başkalarının hayatlarını da kontrol etmeye çalışır.

Çoğu durumda çekici, hatta karizmatik insanlar olarak görünürler. Yine de, derinlerde manipülatördürler. Ayrıca, oldukça zekidirler ve potansiyel kurbanları baştan çıkarmak ve tuzağa düşürmek için genellikle yalanlara başvururlar.

Ancak, tamamen normal hayatlar yaşıyormuş gibi davranmaya eğilimlidirler. Ayrıca suç faaliyetlerine ilişkin riskleri değerlendirirken çok dikkatli ve stratejik davranırlar. Bu nedenle, kayda değer bir hata yapmaları veya şiddet içeren bir suç işlemeleri dışında, maskelerini çıkarmak oldukça zordur.

Some figure

Psikopatinin teşvik edilmesi

Ne yazık ki, bazı profesyonel ortamlarda, psikopat bir dereceye kadar tanınmaktan, hatta hayranlık uyandırmaktan hoşlanır. Gerçekten de toplum, bu insanların sistemin zayıflıklarını kendi lehlerine kullanma yeteneğine değer veriyor gibi görünüyor.

Riskli davranışlar, pişmanlık duyamama, manipüle etme yeteneği ve her ne pahasına olursa olsun başarı arayışı gibi yönler olumlu olarak değerlendirilir. Böylece kısa vadede psikopat veya beyaz yakalı suçlu, suç kariyerinde başarıya ulaşabilir.

Ayrıca bazı toplumlarda uygulanan feci “başarı” modeli, psikopatın özelliklerini yüceltme eğilimindedir. Bunun nedeni, genellikle insanların eylemlerinin gerçek sonuçlarının farkında olmamalarıdır. Aslında, hatalarını ancak çok geç olduğunda fark etme eğilimindedirler ve gücün kötüye kullanılmasının kurbanı olurlar. Tipik örnek diktatörlerdir.

Müsaade edici bir mevzuat

Çoğu ülkede beyaz yakalı suçluların suçlarından dolayı cezalandırılırken özel muamele gördüklerini belirtmekte fayda var. Gerçekten de mevzuat, adi suçlu ile beyaz yakalı suçlu arasında ayrım yapma eğilimindedir ve beyaz yakalı suçluyu avantajlı bir konuma yerleştirir.

Çoğu durumda, ilgili kurumların yolsuzlukları, gevşek yasalarla birleştiğinde , bu suçların faillerinin örnek bir ceza ödememesine yol açmaktadır. Bu nedenle birçok uzman bu suçluları daha tehlikeli olarak görmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Burgos, Á. (2015). Cuello blanco y delito. Revista de Ciencias Jurídicas, (138).
  • Holguín Mendoza, Tomás Efrén, & Palacios Casados, Juan Jorge. (2014). La genética del trastorno antisocial de la personalidad: Una revisión de la bibliografía. Salud mental37(1), 83-91. Recuperado en 25 de julio de 2021, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252014000100010&lng=es&tlng=es.
  • Muñoz Vicente, José Manuel (2011). La Psicopatía y su Repercusión Criminológica: Un modelo Comprehensivo de la Dinámica de Personalidad Psicopática. Anuario de Psicología Jurídica, 21 (), 57-68. [Fecha de Consulta 26 de Julio de 2021]. ISSN: 1133-0740. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=315026314007

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.