Beş Niccolò Machiavelli Alıntısı
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Niccolò Machiavelli İtalyan Aydınlanması ile ilişkilendirilen önemli bir filozoftur. Aynı zamanda bir diplomat, politikacı ve yazardır. Bu makalede onun en iyi alıntılarından bazılarını paylaşacağız.
Eğer Machiavelli hakkında bir şeyi ya da onun yazdığı herhangi bir şeyi henüz okumadıysanız, The Prince kitabını öneririz. Bu kitap, ölümünün ertesi yılında yayımlanan siyasi doktrin hakkında bir tezdir. Eğer politikaya felsefi bir bakış açısıyla yaklaşmak hoşunuza gidiyorsa bu kitabı kesinlikle seversiniz. Sonuçta Machiavelli, modern siyasi bilimin babası olarak görülür.
1. Hedeflere ulaşmak zordur
“Muhteşem olan hiçbir şey tehlike olmadan başarılamamıştır.”
Bu ilk Machiavelli alıntısı, sizi hedeflerinize ulaşmak için adımlar atmanızı sıklıkla engelleyen korku hakkında düşünmeye davet eder. Bu tür bir korku felç edicidir. Sonuç olarak çok az sayıda insan aslında hayallerine ulaşır.
Machiavelli bize büyük şeyler başarmanın her zaman biraz riski yanında getirdiğini hatırlatır. Bu riske “tehlike” der ve bu tehlikeyle yüzleşmenin cesaret ve sabır istediğini söyler.
2. Görüntüler yanıltabilir
“Herkes, görüntünüzü görür, çok az insan gerçekten kim olduğunuzu deneyimler.”
Machiavelli burada önemli bir fikri dile getirerek harika bir iş çıkarmıştır. İmajınızı geliştirmek için bir maske taktığınızı genelde fark etmezsiniz. Kardeşlerinizin yanında farklı, müdürünüzün yanında farklı davranırsınız. Neden bazı insanlar sizin utangaç ve içine kapanık olduğunuzu düşünürken sizi iyi tanıyan insanlar tam tersini söyler?
Etrafınızdaki insanların sizi olduğunuz insan olarak görmesini sağlayamamak sinir bozucudur. Sonuçta anne babanız ve kardeşleriniz sizi bebekliğinizden beri tanır ve hem iyi hem kötü gününüzü görmüştür. Peki, ya geri kalan herkes? Belki siz esas benliğinizi sakladığınız için insanların gerçek sizi görmediğini hissedersiniz.
3. En iyi seçenek her zaman aksiyon almaktır
“Harekete geçmeyip pişman olmaktansa harekete geçip pişman olmak daha iyidir.”
Bu alıntının arkasındaki anlam, daha önce bahsettiğimiz korku ile ilgilidir. Bu korku hayatınızı yönetir ve sizi en çok istediğiniz şeyi yapmaktan alıkoyar.
Sıklıkla kendinizi sınırlandırırsınız ve hayatınızda bazı şeyleri neden yapamayacağınız ya da yapmamanız gerektiği ile ilgili bahaneler üretirsiniz. Öte yandan eğer olaylara başka bir bakış açısıyla bakarsanız, bunların aşılamayacak bariyerler olmadığını görürsünüz. Aslında, zihninizdeki bu bariyerler, sahip olabileceğiniz herhangi bir fiziksel sınırlamadan çok daha zarar vericidir.
4. Her şeyin bir zamanı vardır
“Yine de, kişi bir şeye inanırken ve harekete geçerken tedbirli olmalıdır, ve arzularının korkusunu uyandırmalıdır, ve ölçülü bir sağduyu ve insaniyetle hareket etmelidir, böylece çok fazla güven onu tedbirsiz hale getirmesin, ve çok fazla çekingenlik onu hoşgörüsüz kılmasın.”
Hiç biraz aşırıya kaçtığınızı hissettiniz mi? Birine gözü kapalı güvendiğinizi? Körü körüne güven, birilerinin sizi manipüle etmeye çalıştığını görmenizi imkansız hale getirir.
Bu alıntı bize, insanlara gözü kapalı güvenmememiz gerektiğini çünkü insanların bizi hayal kırıklığına uğratabileceğini söyler. Ki bu da sizi bir başka uca götürür: hoşgörüsüzlük.
5. Niccolò Machiavelli değişimin bazı kapıları açabileceğine inandı
“Tek bir değişim, her zaman başkaları için yeni bir yol açar.”
Bu son Niccolò Machiavelli alıntısı, değişimin önemini vurgular. Bu günlerde, pek çoğumuz değişimden korkar. Belki tanıdık ve rahat olanın, sizi yolun sonunda bekleyenden daha iyi olduğuna inanırsınız.
Öte yandan değişim iyi şeylerin olması için kapılar açabilir. Tüm belirsizliğe rağmen değişim gereklidir. Tüm hayatınız boyunca aynı insan olduğunuzu hayal edebiliyor musunuz?
Niccolò Machiavelli’nin bu alıntılarının sizi düşünmeye sevk etmesini umuyoruz. Eğer onu daha iyi anlamak isterseniz, The Prince kitabını kesinlikle okumalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hermosa Andújar, A. (2013). La actualidad del pensamiento político de Maquiavelo. Co-herencia, 10(19), 13-36.
- Ruiz, J. J. (2013). Nicolás Maquiavelo en el pensamiento político del Siglo de Oro español. Revista de estudios histórico-jurídicos, (35), 771-781.
- Schenoni, L. L. (2007). El concepto de lo político en Nicolás Maquiavelo. Andamios, 4(7), 207-226.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.