Logo image
Logo image

Batman Etkisi: Çocuklara Dirençli Olmayı Öğretmek

2 dakika
Batman Etkisi: Çocuklara Dirençli Olmayı Öğretmek
Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Çocuklara dirençli olmayı öğrettiğimizde, onlara sürekli çabanın önemini de öğretmiş oluruz. Eyleme geçmeyi ve kolay olanla yetinmemeyi öğrenirler. Çocuklar bu beceriyi örnek yoluyla ve ayrıca ünlü Batman etkisi gibi oyunlarla da kazanabilirler. Bu, çocukları dirençli olmaya teşvik eden çok basit bir tekniktir.

Bir çocuğa, bir amaca ulaşmak için sürekli çaba göstermenin gerektiğini anlatmak kolay değildi. Peki bunu nasıl yapabiliriz? Çocuklarımızın çoğu, onlara anında tatmin sağlayan dijital cihazlara erişebiliyor. Kızdıklarında, sıkıldıklarında veya bilgiye ihtiyaç duyduklarında kaçmalarının kolay bir yoludur bu.

Günümüz dünyasında, birçok ilköğretim öğrencisinin dikkat süresi azalmaktadır. Ayrıca daha sabırsızlar, düşük bir hüsran toleransına sahipler ve duygularını nasıl yöneteceklerini bilmiyorlar. Mesele, tüm bunların nedeni olarak yeni teknolojilerden suçlamakla değil, eğitim söz konusu olduğunda belli önceliklerin olduğunu anlamakla ilgilidir.

“Teknoloji sadece bir araçtır. Çocukların bir arada çalışmasını sağlamak ve onları motive etmek açısından öğretmen en önemli şeydir.”

– Bill Gates

Bu önceliklerden biri, çocuklarımızı başarılı olmak için motivasyon duyacakları şekilde eğitmektir. Sebat eden kişilerin rahat ya da kolay olan şeylere kapılıp gitmediğini öğrendiklerinden emin olmalıyız. Bu, gelecekte daha yetenekli, daha mutlu ve daha proaktif olmalarına yardımcı olacaktır.

Some figure

Azim ve direnç öğrenilen değerlerdir

Bir süre önce gerçekleştirilen bir çalışma bize düşünmemiz gereken çok şey sunuyor. Bir çocuğun hayal kırıklığını tolere etme ve zorluklarla yüzleşme yeteneğinin yalnızca akademik başarılarında değil, aynı zamanda kendi imgesi ve özgüveninde de algılandığını göstermiştir.

Birçok anne-baba, çocuklarının mükemmel birer öğrenci olmasına ve akademik başarı kazanmasına kafayı takar. Oysa asıl istemeleri gereken, çocuklarının mutlu olması ve böylece duygusal olumsuzlukları yönetme, sorumluluk alma ve istedikleri şey için mücadele etme becerisine sahip yetişkinler haline gelmesidr.

Şimdi gelin, çocuklarımıza dirençli olmayı öğretirken aklımızda tutmamız gereken bazı şeylere göz atalım:

  • 2-3 yaşlarında onları dirençli olmaları için eğitmeye başlamalıyız. Bu çok basit bir nedenden dolayı mükemmel bir dönemdir. Bu yaşta daha özerk olmaya başlarlar. Tek başlarına yemeye, oyuncaklarını alıp yerine koymaya ve ayakkabılarını bağlamaya vb. şeylere başlarlar.
  • İlk öğrendikleri bu günlük işlerde yetenekli olmak istiyorlarsa, sorumlu, motive olmalı ve bunları kendi başlarına yapabilmeliler. İlk denemede vazgeçmemeyi öğrenmeliler.
  • Bu ilk yaşam aşamasında çocuklar kendi gerçeklik duygularını geliştirmeye başlarlar. Dünyanın ne olduğuna dair ilk algılarını oluşturmaya başlarlar.
  • Çocuklar zor zamanlarda sabırlı ve motive olmaları gerektiğini ve bir hedefe ulaşmak için gereken çabayı göstermeleri gerektiğini gördüklerinde, zihinlerinde daha üretken ve tatmin edici bir gerçeklik oluşturmaya başlarlar.
Some figure

Batman etkisi neleri içerir?

Batman etkisi, ebeveynlerin, çocuklarına, dirençli olmanın ne demek olduğunu öğretmelerine yardımcı olan bir tekniktir. Bu teknik 2 ile 4 yaş arası çocuklar için önerilmektedir. İzlenmesi gereken kurallar ise şunlardır:

  • Çocuğunuz ayakkabısını bağlamak, bir yapboz yapmak, oyuncaklarını toplamak, kendi kendine yemek yemek veya giyinmek gibi zorlu bir görevle karşı karşıya kaldığında, onu bir karakter olmaya teşvik edin: “Sen şimdi Batman’sin. Batman asla vazgeçmez. Denemeye devam et!”
  • Çocuğun, herhangi bir yardım almadan, kendi başına bu tür işleri yapması gerekir. Herhangi bir anda pes ederlerse, yeni bir takviye uygulayın: “Bulmaca nasıl gidiyor Batman?” Çocuğu ismiyle çağırmak yerine, onları motive etmek için kurgusal bir karakterle çağırın.
Some figure

oyun

“Çocuklarınıza doğru şeyleri öğretin ki yetişkinlere öğretmenize gerek kalmasın.”

– Abraham Lincoln

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.