Logo image
Logo image

Balon Tekniği: Çocuğunuzun Eğlenceli Bir Şekilde Rahatlamasını Sağlayın

3 dakika
Balon ile nefes alıp vermek, çocukların duygularını düzenlemeye yardımcı olmak için harika bir yoldur. Onları sakinleştirmeye ve aynı zamanda, vücutları için daha fazla farkındalık geliştirmeye yardımcı olabilir.
Balon Tekniği: Çocuğunuzun Eğlenceli Bir Şekilde Rahatlamasını Sağlayın
Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Balon tekniği, çocuğunuz yedi yaşına geldikten sonra kullanmaya başlamak için basit bir araçtır. Bunu kullanarak, düzenli olarak duygusal zekalarını geliştirmeye başlarlar.

Hiçbirimiz çocuklarımızın ya da öğrencilerimizin hayal kırıklığı ile savaştığını görmek istemez. Kimse onların öfkeyle, çığlık atıp kendilerini yerden yere vurmalarını istemez. Ama iki yaşına girdiklerinde, duygusal dünyaları (hala onlara yabancıdır) sorun geliştirmeye ve ailede gerilim kaynağı olmaya başlayabilir.

“Çocukların duygular hakkında öğrenmeleri gereken en önemli şey, tüm duyguların kabul edilebilir olmasıdır, ama bazı tepkilerin sorunlu olduğunu da bilmeleri gerekir.”

– Daniel Goleman

Ayrıca burada akılda tutulması gereken bir şey var. Ebeveyn ya da eğitimciler olarak hedefimiz çocuğun hayatındaki anksiyete kaynağını kaldırmak olmamalıdır. Bu mantıklı değil. Ayrıca her şeyi her zaman hoş ve mükemmel hale getirmek, gün boyunca beklentilerini düzenlemek iyi bir fikir değil. Dünya, hepimizin bildiğimiz gibi, bu şekilde çalışmıyor. Anahtar onlara kendi anksiyete, öfke ve üzüntülerini yönetebilmeleri için araçlar vermektir.

Balon nefes tekniği çocuklar için orijinal, eğlenceli ve son derece yararlı bir stratejidir. Aynı zamanda bahsettiğimiz hedefe ulaşmak için de mükemmeldir. Nasıl çalıştığını öğrenmek için okumaya devam edin.

Some figure

Anksiyetesini güçlendirmeden bir çocuğun duygularına saygı göstermek

Çocuklar genellikle sevmedikleri ya da onlara endişe veren şeylere ağlama, çığlık ve öfke nöbetleri ile tepki verebilir. Genelde bu, sahip oldukları tek araçtır. Bu durum karşısında umutsuz olmak, bağırarak durumu daha kötü hale getirmek, onları dışlamak ya da cezalandırmak yerini, kendinizi onların yerine koymalısınız. Ya da daha spesifik olmak gerekirse, onların nasıl düşündüğünü anlamalısınız.

Serebral korteks hayatımız boyunca yavaş ama sürekli olarak olgunlaşır. Bu demektir ki, dürtü kontrolü ve duygusal kontrol gibi şeyler genellikle ergenlik sonrası gelişmeye devam eder. Bu insanlar arasında bir çok çatışma ya yol açan uzun bir süreçtir. Bazı çocuklar duygusal durumlarını iyi yönetebilir. Ama aynı zamanda, çok daha hassas olan, rahatsızlık gösteren ve anksiyete yaşayıp yüksek sesle bağıran çocuklar vardır.

Bu şeylerin farkında olmak çok önemli. Sonuçta, yetişkin olarak sizin için ana amaç onlara karşı empatik olmaktır. Onların hayal kırıklığını ve öfkesini anlamaya çalışın. Ama aynı zamanda, bu tür olumsuz duyguları doğrulamanın, onları kabul etmekle aynı şey olmadığını unutmayın. Bu, bunların varlığının farkında olmak ve çocuğun bunlarla başa çıkabilmesi ve bunları işlemesi için gerekli araçları sunmak anlamına gelir. Bu yüzden balon nefesi uygulamasını yaptırmak çok iyi bir uygulamadır. Yedi yaşına bastıktan sonra yapılabilecek en iyi tekniklerden biridir.

Balon tekniği çocuklar için tam olarak ne yapar ve bunu nasıl yapabilirler?

Balon tekniği çocuğunuza rahatlamayı ve dürtülerini kontrol etmeyi öğretmenin harika bir yoludur. Gergin ya da kızgın hissettikleri zaman bunu yapabilirler. Bu anlarda, balon tekniği kendilerini kontrol etmelerine destek olacak, sakin kalmalarını sağlayacak, psikomotor becerilerini uyaracak, ve onlara vücutları hakkında bir farkındalık geliştirme konusunda yardımcı olacaktır. Bunu duruş ve vücudun her iki yanını kullanma becerisini geliştirmekle yapabilirler.

Some figure

İhtiyacınız olanlar

Eğer onlara balon tekniğini uygulamaları için yardımcı olmak istiyorsanız, şartlar ve malzemeler aşağıdaki gibidir:

  • Çocuğunuz için balon alın. Eğer bir sınıfta bunu yapıyorsanız, çok fazla uyarıcı olmadan rahat ve ferah bir ortam sağladığınızdan emin olun.
  • Çocuğun istediği zaman uzanması ya da yatması için matlar ya da yastıklar olmalıdır.
  • Yedi yaşından küçük bir çocuğa bir balon vermek son derece tehlikeli olabilir, bunu kesinlikle unutmayın.

Ne yapmalısınız?

Bu tekniği uygulamak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:

  • Bu etkinliğin (ya da oyunun) nasıl işlediğini açıklamadan çocuklara balon vermeyin.
  • Basitçe, onlara vücudumuzun kızgınlık, öfke, ya da hayal kırıklığı gibi duygular durumunda nasıl tepki verdiğini açıklayın.
  • Bunu açıkladıktan sonra, onlara balonu verebilirsiniz. Sonra, onu şişirmeye başlamalarını isteyin. Bunu yaparken, zihnimizin ve vücudumuzun nasıl o balon gibi olduğunu anlatacaksınız. Biz ne kadar kızgın olursak, balonun içi o kadar hava ve olumsuz duygularla dolacak. Patlama noktasına gelene kadar genişlemeye devam edecektir. Balonun patlamasına izin verin.
  • O zaman onlara bir balon daha verebilirsiniz. Ama bu sefer biraz şişirip havayı salmalarını söyleyin. Balon, patlamadan orijinal haline dönecektir. Şimdi rahat ve sakindir.
Some figure

Son olarak, çocuğunuza öfke duyduğu, hayatın karmaşıklaştığı ve huzursuzluk getirdiği, onları beklemediği ya da rahatsız ettiği zamanlarda, balonu düşünmelerini söyleyin. Balonun patlamasına asla izin vermemeli çünkü o zaman kaybederiz ve korkarız.

Gergin hissettiğimiz zaman, derin nefes almak ve ciğerlerin hava dolmasına izin vermekten daha iyisi yoktur. Tüm gerginliği atmak, daha hafif ve kontrolü elinize almış hissetmenizi sağlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Potegal, M., Kosorok, M. R., & Davidson, R. J. (2003). Temper tantrums in young children: 2. Tantrum duration and temporal organization. Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics. https://doi.org/10.1097/00004703-200306000-00003
  • Daniels, E., Mandleco, B., & Luthy, K. E. (2012). Assessment, management, and prevention of childhood temper tantrums. Journal of the American Academy of Nurse Practitioners. https://doi.org/10.1111/j.1745-7599.2012.00755.x

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.