Çocuklar İçin Eğlenceli 4 Nefes Egzersizi

Çocuklar İçin Eğlenceli 4 Nefes Egzersizi
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 20 Ekim, 2022

Çocuklar için nefes egzersizleri işe yarar oldukları kadar faydalıdır. Çocukların duygularını daha iyi kontrol etmelerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda dikkatlerini ve odaklanmalarını da geliştirir. Nefes egzersizleri ayrıca çocukların bedenlerini daha iyi anlayabilmeleri konusunda daha rahat hissetmelerine yardımcı olur ve hatta telaffuzlarını ve iletişim biçimlerini geliştirmelerine de katkı sağlar.

İlk bakışta bazıları için anlamsız gelebilir. Çocukların zaten nasıl nefes alınacağını bilerek dünyaya gelmeleri gerekmez mi? Tabii ki biliyorlar. Nefes alma biyomekaniği hepimizin yaptığı ve hiç kimsenin bize öğretmek zorunda olmadığı otomatik bir süreçtir. Ancak, bizi basit bir düşünceye götürmesi gereken soru şudur: hepimiz nasıl nefes alınacağını biliyoruz peki bunu iyi bir şekilde yapabiliyor muyuz?

“Nefes egzersizleri çocukların beyin gelişimini iyileştirir ve stresi azaltarak konsantrasyonlarını da artırır.”

– Daniel Goleman

Cevap hayır. Her zaman doğru biçimde nefes almıyoruz. Öncelikle tam akciğer kapasitemizi kullanmıyoruz ve süreci tamamen iyileştirecek olan diyaframı da unutuyoruz. Ayrıca bir diğer gerçek de çok hızlı nefes alıyor oluşumuz. Çok az nefes aldığımız için de olması gerekenden daha sık soluklanıyoruz.

Bu da yorgunluk, baş ağrısı, stres ve endişeye neden oluyor. Dahası bebeklerde düşünülecek bir ilginç nokta daha var. Bebek dünyaya geldiği zaman doğru nefes alır, derinden ve diyaframdan. Ama büyüdükçe yaşam tarzı ve duruştan kaynaklı olarak bu doğal yetiyi kaybeder.

Bu nedenle çocuklara doğru nefes almayı öğreten oyunları kullanmak bu unutulmuş kabiliyetin yeniden hatırlanması açısından gereklidir.

nefes alan kız

Çocuklar için nefes egzersizleri

Daniel Goleman bir keresinde bir makalede çocuklara yararlı solunum egzersizlerinin nasıl olabileceğini anlattı. Harlem, New York’ta küçük bir okul örneğini verdi ve bir öğretmenin “nefes alan arkadaşların” dinamiklerini dersliklere nasıl soktuğunu anlattı.

Her sabah, derse başlamadan önce, 5-6 yaş arasındaki tüm küçük çocuklar, karınlarının üzerine küçük bir oyuncak ayı koyup bir mat üzerine yattılar. 3 saniye boyunca nefes aldılar ve en sevdikleri oyuncakların nasıl yükseldiğini izlediler. Sonra derinden nefes aldılar ve tekrar başladılar.

Goleman en fazla 5 dakika süren bu oyunun çocuklar için aslında ne kadar faydalı olduğunu gördü. Çocukların beyni konsantrasyon ve duygu yönetimi konusunda kendini yeniledi. Bunu 2 yıldan uzun süre yapan çocuklarda daha az dikkat sorunu ve hiper aktivite gözlenirken daha fazla öğrenme ve çalışma isteği geliştirdiler.

Gördüğünüz gibi günde kısa bir zamanı böyle bir oyuna ayırmak çocuk gelişimine büyük katkıda bulunabiliyor. En azından denemeye değer. Diğer yöntemlere de bir göz atalım.

1. Yılan oyunu

Bu oyun da oldukça eğlenceli basit ve etkili bir egzersiz. Çocukların favori oyunlarından biri olan yılan oyununda aşağıdaki adımları takip edin

  • Çocuk bir sandalyede otursun ve arkasına yaslansın
  • Ellerini karnına koysun ve duyacağı yönlendirmeleri dikkatle dinlesin
  • Daha sonra 4 saniye boyunca burundan derin nefes alsın (onun yerine siz sayabilirsiniz) karnının nasıl şiştiğine baksın.
  • Daha sonra da olabildiğince uzun yılan sesi çıkararak nefes versin.
sevimli yılan

2. Balon şişirmek

İkinci egzersiz çok eğlenceli. Aşağıdaki adımlardan oluşuyor.

  • Çocuk bir sandalyeye oturup arkasına yaslanmalı.
  • Çocuğa görünmez büyük ve renkli bir balona üflemesi gerektiğini söylemelisiniz.
  • Bunun için burundan nefes almalı ve balonun ne kadar çok büyüdüğünü hayal etmeliler.

Bu egzersizde yetişkinler kadar çocuklar da ağızdan nefes almaya meyillidir. Bu aslında balona üflerken herkesin yaptığı bir şey. Bu yüzden onlara burundan nefes alıp karınlarının şişmesi gerektiğini ve nefesi ağızdan vererek dev renkli balonu şişirmeleri gerektiğini söylemelisiniz.

3. Filler gibi nefes almak

Bu oyun çocuklar tarafından gerçekten çok sevilen bir oyun. İşte yapmanız gerekenler:

  • Bacakları açık olacak şekilde çocuk ayakta durmalı.
  • Fil olacaklarını bu yüzden fil gibi nefes almaları gerektiğini söyleyin.
  • Burundan derin nefes almalı ve aynı anda karınları şişerken sanki filin hortumu gibi ellerini açmaları gerekir.
  • Ağızdan sesli şekilde nefes verip karınlarıyla birlikte kolları yani filin hortumu da aşağı inmeli.
fil resmi

4. Leopar nefesi

Son nefes egzersizi diğerlerine kıyasla biraz daha karmaşık olsa da aynı derecede eğlenceli bir egzersizdir. Ayrıca diyaframdan nefes almayı öğretir.

  • Çocuğa tıpkı bir leopar gibi elleri ve ayakları üzerinde emekler pozisyona gelmesini söyleyin.
  • Daha sonra burundan nefes alıp karınlarını şişirerek omurgalarının inişini fark etmelerini söyleyin.
  • Şimdi ağızdan nefes vermeli ve karın inerken sırtın yeniden nasıl yükseldiğini görmeliler.

Bu egzersizler çocuğun süreci daha iyi anlayabilmesi için olabildiğince yavaş yapılmalıdır. Bu yöntemin ne kadar yararlı olduğunu çocuk da fark edebilmelidir.

Sonuç olarak, çocuklar için çok çeşitli nefes egzersizleri bulunuyor. En çok sevdikleri hangisiyse onu bulmak ve her adımı doğru uygulatıp doğru nefes almayı öğretmek günlük rutin haline gelmelidir. Ancak bu şekilde daha iyi nefes alabilir ve güçlü bir gelişim süreci geçirebilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ferraro, Dominique (2004) Qigong, ejercicios sencillos y técnicas de respiración para niños. Oniro
  • Gómez Vaca, P. A. (2019). Efectos de la atención en niños de 3 a 4 años en la aplicación de técnicas de relajación (Bachelor’s thesis, Universidad Casa Grande Facultad de Ecología Humana).
  • Calhoun, Y., Calhoun, M. R., & Hamory, N. (2008). Yoga for Kids to Teens: Themes, Relaxation Techniques, Games and an Introduction to Sola Stikk ™ Yoga. Sunstone Press.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.