Logo image
Logo image

Bağımlılığa Eğilimli Kişilik ve 7 Özelliği

3 dakika
Bağımlılığa Eğilimli Kişilik ve 7 Özelliği
Son Güncelleme: 11 Aralık, 2018

Bağımlılıklar sadece madde bağımlılığı ve kimyasal bağımlılık ile ilgili değildir. Organik faktörlerin ötesinde, bizi aşırı bağımlılığa yatkınlaştıran psikolojik özellikler de vardır. Sonunda bunlar bağımlılığa eğilimli kişilik sorununa yol açar.

Sadece kimyasallar değil, birçok şeye bağımlı olabilirsiniz. Kumar, seks, yeni teknolojiler – hemen hemen her durum veya nesne için bağımlılık söz konusu olabilir. Nihayetinde, nesnenin kendisi odak noktası değildir. Önemli olan, bağımlılığa yol açan psikolojik kalıplardır.

“Bazı gizemli sebeplerden dolayı dayanıklı olduğuma ve bağımlı olmayacağıma ikna olmuştum. Ancak bağımlılık müzakere etmez. İşte benim de içimde bir sis gibi yayıldı sonunda.”- Eric Clapton

Bu nedenle, bir bağımlılıktan kurtulmak sadece uyuşturucu kullanmak gibi bir alışkanlığı bırakmak anlamına gelmez. Söz konusu bağımlılığı yönetebilmek için bağımlılığa eğilimli kişilik nedir anlamak zorundayız. Bunu yapmak için özelliklerini, özellikle çok belirgin olmayanları bilmemiz gerekecek. İşte bu bağımlılığa eğilimli kişilik özellikleri.

1. Bağımlılığa eğilimli kişilik: Taahhütte bulunamama

Bağımlılığa eğilimli bir kişiliğin en dikkat çekici özelliklerinden biri, taahhütler ve projeleri tamamlamada zorluk çekmektir. Bu tür insanlar kolayca heyecanlanırlar ama çok geçmeden ilgilerini kaybederek vazgeçerler.

Some figure

Ayrıca bir yere vaktinde yetişmek ve belli aktiviteleri uzun süre devam ettirmekte güçlük çekerler. Genel olarak, planlarında ve hedeflerinde birçok istikrarsızlık vardır. Aniden bir şeye ilgilerini neden kaybettiklerini ifade etmeyi imkansız bulurlar.

2. Kurallar ve otorite karşısında zorluk yaşama

Bağımlılığa eğilimli bir kişiliğe sahip olanlar genellikle kurallarda veya yönetmeliklerde olumlu hiçbir şey görmezler; Onlara engel olduğunu düşünürler. Kuralların, sınır veya yönergeleri belirlemek konusunda yapıcı bir şey olduğunu düşünmezler.

Bu tür kişiliğe sahip insanlar ya otoriteye meydan okur ya da onu tamamen görmezden gelirler. Bu insanlar otoriteyi bir sıkıntı olarak görürler. Eylemlerine değer vermezler ve otoritenin tek rolünün baskı olduğunu düşünürler.

3. Haklı çıkmak için yalan söylemek

Bağımlılığa eğilimli kişiler, yalan söylemekten çekinmezler. Yalanlar hayatlarının her alanını istila eder. Bunda yanlış bir şey görmezler çünkü yalan, onlar için sadece bir yaşam biçimi haline gelmiştir.

Yalanlarının asıl amacı, eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleşmekten kaçınmaktır. Bir hata yaptıklarını bildikleri zaman ya bunu inkar edecek ya da haklı çıkarmaya çalışacaklardır. Sorumluluklardan kaçınmanın tamamen meşru bir yol olduğunu düşünürler.

kişilik
4. Üstünlük ve aşağılık duyguları arasında gidip gelirler

Bağımlı bir kişiliğin ego yapısı çok değişkendir. Kendileri hakkında gerçekçi bir fikir sahibi değillerdir. Böylece sürekli olarak üstünlük ve aşağılık arasında gidip gelirler. Eleştirilere aşırı duyarlı olma eğilimindedirler, savunmacı olarak tepki verirler ve alınırlar. Çoğu zaman, haksız olduklarını bilseler bile iradelerini empoze etmek isterler. Bununla birlikte, diğer durumlarda aşırı itaatkâr olabilirler.

5. Sıkıntı ve umutsuzluk

Bağımlılar ve bağımlılığa yatkın insanlar, “Çok sıkıldım” der ve her şeyden çok çabuk bıkarlar. Süreçlerden zevk almazlar ve hayattaki küçük şeylerden zevk almak için yeterli sabra sahip değillerdir.

İhtiyaçlarının hemen tatmin olmasına alışkındırlar. Bu yüzden de çok çabuk çaresiz hissetmeleri, stresli veya endişeli olmaları yaygındır. Onların titizlik ve azim gerektiren görevleri yerine getirmeleri çok zordur. Mümkün olan en kısa zamanda yeni bir şeye geçmek için her şeyi çabucak bitirmek isterler.

bağımlılık
6. Sosyalleşmek için zararlı durumları tercih etmek

Bağımlılığa eğilimli kişilik özelliğine sahip insanlar, onlardan daha sakin olanları küçümser. Bu kişiler onlar için iyi olmasa bile çok hareketli ve canlı kişilerden hoşlanırlar.Aşırılıkların olduğu yerlerde bulunmak isterler. Söz konusu şey, yiyecek içecek ya da başka bir şey olabilir. Sürekli olarak yoğun duyguları yaşamak isterler, ancak sadece belirli sosyal çevreler bunu sağlayabilir.

7. Sürekli aşırılıklara kapılmak

Bağımlılığa eğilimli bir kişiliğe sahip insanlar aşırıya gider. Sınırları zorlamaya çalışılar. Ilımlılık onlara göre değildir. Bunu “sıkıcı” bulurlar. Bu yüzden çok fazla yer içer ve uyurlar.

Some figure

Neyse ki, bu bağımlılığa eğilimli kişilik özellikleri, üzerinde çalışılabilecek ve yeniden yapılandırılabilecek özelliklerdir. Yapmamız gereken şeylerin bir kısmı endişe ve dürtü yönetimi etrafında toplanır. Kişinin içinde tatmin edilmesi zor ve gizli bir endişe vardır. Dolayısıyla, rahatlama teknikleri genellikle kapsamlı bir planın bir parçası olarak yararlıdır.