Logo image
Logo image

Aşırı Ekran Kullanımı Çocuklarda Depresyona Neden Olabilir

4 dakika
Ebeveynler çocuklarına cep telefonlarını veya tabletlerini sadece onları eğlendirmek ve kendilerini rahatsız etmemeleri için verdiklerinde, çocuklarının psikolojik sağlığını riske atıyor olabilirler.
Aşırı Ekran Kullanımı Çocuklarda Depresyona Neden Olabilir
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Bugünün çocukları gerçek dijital yerliler. İletişim kurmayı, okumayı veya bisiklete binmeyi öğrenmeden önce cep telefonu kullanmayı öğrendiklerini söyleyebiliriz. Bu bir avantaj gibi görünse de, gerçekte durum böyle değildir. Çünkü bilimin bize uzun zamandır söylediği gibi aşırı ekran kullanımı miniklerimizi olumsuz etkiliyor.

Günümüzde uyku bozuklukları, yeme bozuklukları (ED), miyopi ve hatta kas-iskelet sistemi sorunları gibi sorunları olan artan sayıda çocuk görüyoruz. Ayrıca, nüfusun bu kısmında son yıllarda depresyon ve anksiyete gibi duygudurum bozuklukları artmaktadır.

Ebeveynler ve eğitimciler olarak yanlış yaptığımız bir şeyler olduğu giderek daha belirgin hale geliyor. Çünkü yeni teknolojiler kendi başlarına bir tehlike oluşturmazlar. Aksine, bilgi ve öğrenmenin oluşumunda ve bağlantıda kalmada müttefiktirler. Zorluk, onları kötüye kullanma şeklimizde yatmaktadır.

Çocukları cep telefonlarının, tabletlerin ve bilgisayarların doğru kullanımı konusunda eğitmek de psikososyal gelişimlerinin bir parçasıdır. Üstelik çocukluk ve ergenlik döneminde ekranları ‘abur cubur’ olarak algılamaya başlamalıyız. Başka bir deyişle, sadece ara sıra tüketmeleri gereken bir şey.

Ekranları aşırı kullanan çocukların iletişim veya ince motor becerileri gibi yönleri geliştirmeleri daha uzun sürer.

Some figure
Ekranları aşırı kullanan iki yaşındaki çocuklar gelişimsel sorunlar gösterebilir.

Ekranların aşırı kullanımı: gelişim ve ruh sağlığı üzerindeki etkisi

Çocuklarını yeni teknolojinin kullanımı konusunda doğru bir şekilde eğiten birçok aile var. Çocuklarına sadece yönergeler vermekle kalmaz, aynı zamanda onları sınırlandırır ve tavsiyelerde bulunurlar. Ayrıca, nasıl örnek olacaklarını da biliyorlar. Ancak son yıllarda bazı ebeveynlerin çocuklarını eğlendirmek için cep telefonlarını veya tabletlerini kaynak olarak kullandıkları gözlemlenmiştir.

Aslında, çocukların birkaç saat boyunca hareketsiz ve sessiz olmalarını sağlamak için kolay bir mekanizmadır. Ebeveynler, yemek yerken onları kullanmalarına izin verir. Hatta bu ebeveynler, neredeyse farkında olmadan, çocuklarıyla iletişim ve etkileşimi, erken yaşlardan itibaren çocuklarının beyinlerini şekillendirmeye başlayan soğuk ve uyarıcı ekranlarla değiştiriyorlar.

Calgary Üniversitesi (Kanada) tarafından yürütülen araştırma, bugün birçok çocuğun anaokuluna gelişimsel dönüm noktalarında çeşitli gecikmelerle geldiği konusunda uyardı. Daha zayıf bir kelime dağarcığına işaret ederler ve ince motor beceriler (nesneleri manipüle etme) gibi motor becerilerde olgunlaşmamışlık gösterirler.

Gelişim alanına ek olarak, aşırı ekran kullanımının psikolojik yönlerini de düşünmek önemlidir.

Çocukluk depresyonu, anksiyete ve hiperaktivite

Ekranların bir çocuğun beynini uyarmak için büyük bir gücü var. Dilin zayıflaması veya dikkat sorunlarının yanı sıra duygudurum değişiklikleri çok erken dönemde görülür. Ayrıca, iki yaşında babasının cep telefonu veya tabletiyle eğlenen bir çocuk, beş, yedi, hatta dokuz yaşındayken boş zamanlarını geçirmenin başka bir yolunu bilemez.

Yedi yaşındaki çocuklar, yeni teknolojilerle ilişkili duygudurum bozukluklarını ekranlara bağımlılık, uyku bozuklukları, zayıf iletişim ve akranlarıyla bağlantı eksikliği yoluyla gösterirler. Bunların hepsi depresyon için tetikleyicilerdir.

Uyuyan, iyi iletişim kuramayan, cep telefonu, tablet ve bilgisayar bağımlısı çocuklardır. Bu olgu, ergenlik döneminde sosyal medya kullanımıyla daha da yoğunlaşmaktadır. İşte o zaman genç insanlar kendilerini karşılaştırmaya başlarlar ve düşük özsaygı ve beden kabul sorunları sorunları yaşarlar.

Erken yaşlardan itibaren ekran kullanımı çocukların yaşıtlarıyla kişilerarası temasını sınırlandırmaktadır. Bu, diğer insanlarla iletişim kurma yeteneklerini kısıtlar. Buna ek olarak, gerçek dünyayı uyaran ve teşviklerden yoksun bir senaryo olarak algılama noktasına kadar sanal evrene takıntılı hale gelirler.

Aşırı ekran kullanımı ve çocuğun sosyal çevresinden kopukluk

Ekranların aşırı kullanımı çocuğun gerçekliğini değiştirir. Her şeyin son derece hızlı olduğu ve renklerin canlı, uyarıcı ve eğlenceli olduğu bir durumdalar. Hareket etmeye bile gerek duymadan kontrolün her zaman ellerinde olduğu bir dünya. Sadece tıklamaları, sekmeleri açmaları ve kaydırmaları gerekir.

O evrende, evden bile çıkmadan insanlarla konuşabilirler. Ayrıca dünyadaki tüm bilgiler parmaklarının ucundadır. Asla küçük olarak görmemeleri gereken türden. Aslında, New Hampshire Üniversitesi (ABD) tarafından yürütülen bir araştırma, çocukların sıklıkla, arama yapmasalar bile kendilerine pornografik görüntüler gönderilmesiyle karşı karşıya kaldıklarını iddia ediyor.

Ebeveyn denetimi eksikliğine eklenen bu aşırı dijital cihaz kullanımı, yalnızca bilişsel ve olgunlaşma gelişimlerini engellemiyor. Aslında, dünyaya her zamankinden daha üzgün hisseden ve sosyal çevrelerinden kopmuş erkek ve kız çocukları veriyoruz. Çoğu durumda, gerçek dünyanın çok karmaşık, kaotik ve hatta çoğu durumda tehdit edici olduğunu düşünürler. Sıkıcı demiyoruz.

Çocuk ve ergen nüfusu arasında ruh sağlığı sorunlarının neden arttığı açıktır.

İki ila dört yaş arası çocuklar günde bir saatten fazla ekranlara maruz bırakılmamalıdır.

Some figure
Ebeveynler, çocuklarını eğlendirmek için teknolojinin ötesinde başka kaynaklar aramalıdır.

Elektronik cihaz kullanımları nasıl düzenlenir?

Tabletler ve cep telefonları oyuncak değildir. Yetişkinler için iletişim, iş ve eğlence araçlarıdır. Ne yazık ki, günümüzde ebeveynlerde sıkılmış ve tembel bir çocuk kadar panik yaratan çok az şey var gibi görünüyor. Neredeyse anında annelerinin cep telefonu teklif edilir, böylece biraz oyun oynayabilirler.

Bir çocuğun sıkılıp hüsrana uğramasının ne kadar gerekli olduğunu unuttuk. Gerçekten de, hayal güçleri, sembolik ve yaratıcı düşünceleri o zaman harekete geçer. Ayrıca sıkılmaları, diğer çocuklarla oynama, hareket etme ve iletişim, hareketlilik, bilişsel ve duygusal becerilerini geliştirme ihtiyaçları için de faydalıdır.

İşe yarayabilecek başka ipuçlarını da okuyun.

Maruz kalma süreleri ve ekranların kullanımı

  • Dünya Sağlık Örgütü belirli yönergeler önermektedir. İki ila dört yaş arasındaki çocuklar günde bir saatten fazla ekran süresine sahip olmamalıdır. İki yaşından önce maruz kalmamaları gerekir.
  • Yemek sırasında elektronik cihazlar kullanılmamalıdır. Ayrıca yatmadan iki saat önce kapatılmalıdırlar.
  • Yedi ila on iki yaş arasında, bir yetişkin eşliğinde yalnızca bir saat maruz bırakılmalıdırlar.
  • 12 – 15 yaş arasında, sosyal medya kullanılıyorsa yetişkin gözetiminde bir buçuk saat önerilir.
  • 16-18 yaş arası, gece cep telefonu kullanımından kaçınılarak günde iki saat tavsiye edilir.

Bu önerilerin nadiren takip edildiği çok açık. Özellikle bir çocuğun ilk cep telefonuna sahip olduğu yaş ortalamasının on bir yaşında olduğunu hesaba katarsak. Ancak, sorunun teknolojinin kendisi olmadığını yineliyoruz.

Endişelendiğimiz şey, kötüye kullanılması. Yetişkinler olarak sorumluluğumuz burada devreye giriyor. Gerçekten de, nasıl eğiteceğimizi ve örnek olacağımızı bilmek, çocuklarımızın gelecekteki ruh sağlığına dikkat ettiğimiz anlamına gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Eric O. (2021). The negative effects of new screens on the cognitive functions of young children require new recommendations. Italian journal of pediatrics47(1), 223. https://doi.org/10.1186/s13052-021-01174-6
  • Fors, P.Q., Barch, D.M. Differential Relationships of Child Anxiety and Depression to Child Report and Parent Report of Electronic Media Use. Child Psychiatry Hum Dev 50, 907–917 (2019). https://doi.org/10.1007/s10578-019-00892-7
  • Tamana SK, Ezeugwu V, Chikuma J, Lefebvre DL, Azad MB, Moraes TJ, Subbarao P, Becker AB, Turvey SE, Sears MR, Dick BD, Carson V, Rasmussen C; CHILD study Investigators, Pei J, Mandhane PJ. Screen-time is associated with inattention problems in preschoolers: Results from the CHILD birth cohort study. PLoS One. 2019 Apr 17;14(4):e0213995. doi: 10.1371/journal.pone.0213995. PMID: 30995220; PMCID: PMC6469768.
  • van den Heuvel M, Ma J, Borkhoff CM, Koroshegyi C, Dai DWH, Parkin PC, Maguire JL, Birken CS; TARGet Kids! Collaboration. Mobile Media Device Use is Associated with Expressive Language Delay in 18-Month-Old Children. J Dev Behav Pediatr. 2019 Feb/Mar;40(2):99-104. doi: 10.1097/DBP.0000000000000630. PMID: 30753173; PMCID: PMC6382042.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.