Aristoteles Kompleksi: Herkesten Daha İyi Olduğunuzu Düşünmek
Aristoteles kompleksi psikoloji ve psikiyatri alanlarında tam olarak bir bozukluk olarak görülmemektedir. Bu, daha ziyade, popüler kültürün günlük dilde kompleks diye adlandırmaya başladığı bir grup özelliktir. Temel olarak, her zaman haklı olduklarını düşünen insanlarla ilgilidir.
“Kompleks” kelimesi Latince complexus kelimesinden gelmektedir. Birden çok öge içeren bir anlama gelir. Psikolojide de aynı anlamdadır. Bir duruma yol açan birden fazla kişilik özelliği olduğunda, bu durum kompleks olarak adlandırılır.
“Birinin her yerde fotoğraflarının olması garip gelmiyor mu? Onlar var olduklarını kanıtlamaya çalışıyorlar.”
– Candace Bushnell
Bir kompleksteki özelliklerin ana özelliği, tamamen bilinçsiz olmalarıdır. Komplekslere sahip olduğunuzun farkında değilsinizdir. Ya da eğer farkındaysanız, onları bir sorun olarak görmüyorsunuzdur. Örneğin, bu şekilde olmanın normal olduğunu ya da bunun için mükemmel nedenlerinizin olduğunu düşünürsünüz. Şimdi, Aristoteles kompleksinin tam olarak ne olduğuna bir göz atalım.
Aristoteles, inatçı bir filozof
Aristoteles’in tüm zamanların en büyük filozoflarından biri olduğuna kesinlikle kuşku yoktur. Eski Yunanistan’da 384-322 yılları arasında yaşamıştır. Teorileri ve öğretileri, felsefe ve bilim üzerinde hâlâ büyük bir etkiye sahip olmaları açısından çok önemlidir.
Her şeyden önce, Aristoteles Platon’un öğrencisiydi. Platon, metafiziğin babası olan devasa bir Yunan filozofuydu. Aristoteles hocasını her yerde izledi ve parlak bir öğrenciydi. Platon her zaman, bir şeyler değişmeye başlayana kadar onu çok yüksek yerlerde gördü ve saygı duydu.
Aristoteles kendi felsefi fikirlerini geliştirmeye ve onlar yüzünden iyi bilinmeye başlıyordu. O zaman öğretmeninden daha fazla ilerlemeye başladı. Ama sadece bu değildi. Ayrıca Platon’un herhangi bir problem olarak görmediği öğretilerinden uzaklaşmaya başladı.
Zaman geçtikçe, Platon’un fikirlerinin gerçek bir temeli olmadığını söylemeye başladı. Birçok insanın Aristoteles’in bu konudaki tavrıyla bir sorunu vardı. Onlar sadakatsiz ve aşırı gururlu görünüyordu. Çok fazla geçmedi ve bu itibar onun üzerine yapıştı.
Aristoteles kompleksi
Antik tarihin bu anlarına dayanarak, bazı insanlar Aristoteles kompleksinden bahsetmeye başladılar. Bu takma adı herkesten daha iyi olduğunu düşündükleri ve her zaman haklı olduklarını düşünen herkese verdiler. Aynı zamanda bir üstünlük kompleksi ile aynı olmadığını söylüyorlardı. Bu, duygularla ve öz-imgelerle ilgilidir, oysa Aristoteles kompleksi daha çok entellektüel bir şeydir.
Bir Aristoteles kompleksi olan kimse, entelektüel şeylerde insanları dövmekle takıntılıdır. Sadece kendilerini daha akıllı, daha zeki ve diğer insanlardan daha bilgili olduklarını kanıtlamak için uzun tartışmalara girerler. Her zaman fikirlerini bir tartışma haline getirerek herkese açık bir şekilde bir tartışmaya sokarlar.
Elbette, bir Aristoteles kompleksine sahip biri her zaman haklı olduğunu düşünür. Ama aslında onlar için en önemli şey bu değildir. En çok önemsedikleri şey, diğer insanlara bakış açılarını zorlamaktır. Başkalarının onları özellikle zeki bir insan olarak görmelerini isterler.
Kompleksler iyi bir şeye yol açmaz
Aristoteles kompleksine gelince, ergenlik dönemini tamamlamayan kişiler gibilerdir. Bu, çocukların fikirlerini test etmek için gerçekten önemli bulduğu yaştır. Fakat özellikle otorite figürlerinin ne kadar az anlamlı olduklarını, ne kadar mantıksız olduklarını kanıtlamak isterler. İşlem genellikle yetişkinler için çok can sıkıcıdır. Ancak, gençlerin kimliklerini inşa ettiği ve güçlendirdiği bir yoldur.
Gençler ve bir Aristoteles kompleksi olan insanlar ile gerçekten ortak olan tek şey, onların güvensiz olmalarıdır. Her ne pahasına olursa olsun haklı olmak ve diğer insanlara bakış açılarını zorlamak arzusu, kendi kendinden kuşkularının ortaya çıkmasından başka bir şey değildir. Başka şekillerde bakmalarını engellemeye çalışırlar çünkü başka yollardan korkarlar. Bu şeyleri görme biçimlerini sorguladıklarını düşünürler. Bu yüzden onlara dayanamazlar.
Aristoteles kompleksi, benlik saygısı meselesidir. Başka bir deyişle, bu bir narsisizm meselesidir. Düşündüğünüz her şeyin değerini ve önemini, düşük bir öz-değer hissiyle uğraşmak için bilinçsiz bir arzunun içinde kaybolur gidersiniz. Neredeyse bir hayvan tehlikede anında kendini daha korkunç göstermesi gibi. Hangi yöne bakarsanız bakın, bu yoğun narsisizm gelecekte sadece daha büyük sorunlara yol açacaktır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.