Logo image
Logo image

Anandamid: Mutluluğu Etkileyen Bir Nörotransmitter

3 dakika
Anandamidin etkileri kısa süreli ve çok yoğundur. Bu sebeple, beynimizin ve vücudumuzun değişik bölgelerini olumlu olarak etkiler.
Anandamid: Mutluluğu Etkileyen Bir Nörotransmitter
Son Güncelleme: 20 Kasım, 2019

Anandamid, vücudumuzun ürettiği bir bileşiktir. İlginç şekilde, esrarda aktif bir madde olan THC’ye çok benzer özelliklere sahiptir. Bu yüzden, çoğu kişi bu nörotransmitterin, insan vücudunun üretmiş olduğu “doğal esrar” olduğunu söylüyor.

Anandamid esrara benzer bir etki gösterir. Çok rahatlatıcıdır ve kardiyovasküler sistemi durgunlaştırır ve düzene sokar. Aynı zamanda mutluluk duygusu verir. Aslında, kelime Sanskrit dilinde “huzur ve iç mutluluğu taşıyan” anlamına gelen “ananda” kelimesinden geliyor. Bu, insan vücudunda ve çikolatada bulunmaktadır.

Bilim adamları bu maddeyi 1992 yılında keşfettiler. Vücutta kısa süreli bir etkisi olan zayıf bir molekül olarak tanımladılar. Sakinleştirici etkilerine ek olarak, solunum sisteminin çalışmasını geliştirir ve bilişsel fonksiyonları etkiler.

“Mutluluk genellikle, açık bıraktığınızı fark etmediğiniz kapıdan gizlice girer.”

– John Barrymore

Anandamid nasıl çalışır

Beyin anandamid sentezler. Hafıza, ileri bilişsel süreçler, motivasyon ve hareket kontrolü ile ilgili alanlarda çalışır. Bilim adamları bu maddenin ağrı ağrı hissini azaltabildiğini keşfettiler. Ayrıca, iştah, ödül ve zevk duygularına müdahale edebilmektedir.

Araştırmacılar 2017 yılında fareler üzerinde bir çalışma yaptılar. Bilim adamları farelere bir doz anandamid enjekte ettiler. Bu işlemden sonra farelerin davranışları değişti. Bilişsel problemlerle karşılaştıkları zaman, bir çözüm bulmaya daha ilgili oluyor ve bunu yapmakta daha yetenekli oluyorlardı.

Bazı insanlar bilimin bu nörotansmitterin tüm özelliklerini ve etkilerini henüz saptayamadığını düşünüyor. Bazıları bunun psikoaktif bağımlılar için iyi bir iyileştirici yardım aracı olabileceğini öne sürüyor. Bununla birlikte, bunu desteklemek için yeterli derecede kanıt yok.

Some figure

Anandamidin Etkileri

Anandamidin etkileri kısa süreli ve çok yoğundur. Bu sebeple, beynimizin ve vücudumuzun değişik bölgelerini olumlu olarak etkiler. Başlıca etkileri ise:

  • Homeostatik. Anandamid vücudun rejeneratif özelliklerini destekler ve sinir sistemini dengede tutar.
  • Analjezik. Esrar ve benzer tüm kanabionidlere benzer şekilde, güçlü ağrı kesici etkileri vardır.
  • Nörolojik koruyucu. Koruyucu etkileri üreten, sinir sistemindeki uyarı sürecini düzenlemeye yardımcı olur.
  • İştah düzenleyici. Çalışmalar anandamidin iştah ve doygunluk devirlerini düzenlerken, aynı zamanda açlık hissini değiştirdiği kanıtlanmıştır.
  • Antiemetic. Bu kusmayı engellemeye yardım ettiği anlamına gelir. Bunu yapmak için serotonin ile iş birliği yapar.
  • Cinsel isteği düzenler. Araştırmlar az miktarda anandamid maddesinin cinsel isteği uyardığını göstermektedir. Buna rağmen, yüksek miktarlarda alınması cinsel isteği azaltmaktadır.
  • Hamilelikte rolü vardır. Bu madde embriyonun rahim içine yerleşmesine müdahale eden bir rolü vardır.
  • Doğal motive edicidir. Karar vermeyi geliştirir ve özgüveni arttırır.
  • Bilişsel fonksiyonlar. Anandamid, yeni nöronal bağlantıların kurulmasına yardımcı olur. Bu, düşünme, öğrenme ve hafıza süreçlerini destekler.
  • Dinlenme ve esenlik. Huzurlu, rahatlamış ve mutlu hissetmenizi sağlar.
  • Antikarsinojenik. Bu etkisi henüz kanıtlanmamıştır. Özellikle melanomalar olmak üzere, her şey kanser hücrelerinin büyümesini engellediğine işaret ediyor.
Some figure

Anandamid seviyesini nasıl arttırırız

Anandamid seviyesini arttırmanın en basit yolu bitter çikolata yemektir. Bu besin önemli miktarda teobromin içerir.

Bilim adamları bu maddenin beyindeki nörotransmitter üretimini uyardığını varsayıyorlar. Bitter çikolata çok miktarda teobromin içermektedir. Bununla beraber, eğer kakao kabuğunu çiğnerseniz etkileri çok daha büyük olacaktır.

Bunun yanı sıra, 2015 yılı içinde bir Alman araştırmacı ekibi bu konuyla ilgili bir çalışma yürüttü. Bu çalışmada, egzersiz yapmanın anandamid üretimini kolaylaştırdığını fark ettiler. Bu yüzden, endorfinin değil de bu nörotansmitterin, fiziksel aktivite sonrasında mutluluk hissini üretmekten sorumlu olduğu sonucuna varmışlardır.

Ek olarak, siyah trüf mantarında da doğal olarak anandamid bulunur. Aynı biçimde, bilim adamları meditasyon yapmanın, anandamid, serotonin, dopamin ve endorfin gibi çeşitli maddelerin doğal üretimine katkıda bulunduğunu kabul etmişlerdir.