Logo image
Logo image

2020'de 7 BİT Eğitim Trendi

4 dakika
2020 yılı içinde ortaya çıkan 7 İBT eğitim trendi, bildiğimiz türdeki eğitim ve öğretime devrimsel bir boyut kazandırmakta ve bunu çok daha ileri seviyede yeni bir teknolojik seviyeye taşımaktadır.
2020'de 7 BİT Eğitim Trendi
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Pek çok insana göre gelecek artık günümüzde yaşanmaktadır. Aslında Birleşmiş Milletler 2020 yılını teknolojik sıçrama yılı olarak nitelemiştir. Bunun en büyük nedeni, bu yıl içinde dijital dönüşüm için küresel ölçekte yapılan harcamaların 2019 yılına oranla %40 artmasıdır. Bu nedenle, konuya eğitim bakış açısıyla yaklaştığımızda 2020 yılı için Bilgi ve İletişim Teknolojileri ( BİT )  alanında ortaya çıkan yeni trendleri bilmek önemli bir ihtiyaç haline gelmiş durumdadır.

Bu yıl, gerek anne ve babalar, gerekse öğretmenler ve eğitimciler, bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili olarak köklü değişimlerle yüzleşmek durumunda kalacaklar. Kullanılan teknoloji artık önceki dönemlere göre daha gelişmiş bir görünüm sunuyor. Çünkü yeni araçlar yükleyerek bunları öğrenmek artık birer trend ya da moda olmaktan çok birer gerçeklik ve gereklilik niteliğine bürünmüş durumdadır.

2020: BİT Merkezli Eğitim Trendlerinde Büyük Değişimlerin Yaşanacağı Bir Yıl

Yukarıda de değindiğimiz gibi BM, 2020 yılının bir teknolojik bir sıçrama yılı olacağını öngörmüştür. Bu nedenle, eğitim alanında uzunca bir süreden beri uygulanmakta olan teknolojik yaklaşımlarda artık önemli uygulamaların hayata geçirilmesi beklenmektedir.

Bu bağlamda, dünyanın dört bir köşesinde bulunan okulların ve enstitülerin sınıflarında adeta devrim yapmaya aday en önemli teknolojik gelişmelere bir göz atalım.

Some figure

5G Ağlar ve Eğitim

Yoğun bir biçimde devam eden uluslararası tartışmaların ötesinde, 5G teknolojisinin medya ve iletişim alanındaki etkisi tartışılmaz bir nitelik taşımaktadır. 5G ağlar sayesinde bağlantılar çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşecek, öğrenciler ve kurumlar her zamankinden çok daha kolay bir biçimde istenilen bilgiye ulaşma şansına sahip olacaklardır.

5G ağların hayatımıza girmesiyle birlikte aradığımız sonuçlar çok daha kısa bir zaman içinde elimize ulaşacak, mobil cihazlar üzerinden uzaktan eğitim ve uygulamalı eğitimler daha rahat bir biçimde gerçekleştirilecek ve XR (X gerçeklik) öğrenim teknikleri daha yaygın bir biçimde kullanılacaktır.

Blockchain

Kripto paralar ve meşhur bitcoinin çok daha ötesinde, bu teknolojileri destekleyen blok zincirleri anlamına gelen blockchain teknolojisinin, eğitim de dahil olmak üzere pek çok alanda farklı uygulamaları bulunmaktadır.

2020 yılında blockchain teknolojisi ve bunun entelektüel mülkiyet, mal ve hizmet yönetimi ve gıda güvenliği konularında sıçrama yapması beklenmektedir. Tüm bu uygulamalar benzer şekilde kendi pedagojik hedefleri doğrultusunda eğitim kurumlarında da uygulamaya geçecektir.

Siber Güvenlik ve Yapay Zeka

Yapay zekanın siber güvenlik ile ilgili uygulamaları BİT bağlantılı eğitim sistemlerinde güçlü bir biçimde yerini almaktadır. Artan hızlar, analiz edilen verilerin daha büyük boyutlarda işlenmesi, 5G teknolojik altyapısının yaygınlaşması ve çocukların dijital bilgi kapasitelerinin gelişmesi bu trendin bir sonucu olarak ortaya çıkacak olan çeşitli değişimler arasında yer almaktadır.

Gizlilik ve Dijital Etik

Anne ve babalar ile eğitimcilerin birçoğunun çocuklarıyla yaşadığı önemli problemlerden biri ihtiyaç duyulan kuralları koyma ve sınırları çizme konusundaki zorluklardır. Çevrimiçi dünyada çocukların büyük bir kısmı ve gençler, kişisel gizlilik ve etik kurallara uygun davranma konularında sorumluluk sahibi olmaları gerektiğini anlamamaktadırlar.

Bu yüzden, bu yıl bilginin işlenmesi ve kullanılması konusunun daha iyi anlaşılması için yeni kaynaklar kullanıma açılacaktır. Bu sayede, öğrencilere doğru ve sağlıklı uygulamalar öğretilecek ve böylelikle öğrenciler de dijital etik kuralları içinde özel alanlarını nasıl korumaları gerektiğini özümseyerek anlayacaklardır.

Hiper Otomasyon

Bu kavram, çoklu ve otonom öğrenme sistemlerinin bir kambinasyonudur. Bunu gerçekleştirmek için dijital işlemleri otomatik hale getirecek yazılım araçları kullanılmaktadır. Bu bağlamda, analizler gerçekleştirmek, farklı tasarımlar yapmak ve yönetimi düzenlemek  için yapay zekadan faydalanır. Böylelikle BİT kullanımının gelişimi için yeterli derecede katkı sağlanmış olur.

Edge Computing

Edge computing adı verilen kavram, aslında teknolojik hizmetlerin sunulduğu bir nokta olarak tanımlanmaktadır. Üçüncü kişi ya da kurumlar veya özel ya da kamu birimleri tarafından sunulan ve herkese açık ortak servislere çevrimiçi olarak ulaşma imkanı sağlayan bir tür hibrit bulut olarak düşünülebilir.

Farklı teknolojileri, sanal gerçekliği ve Nesnelerin İnternetini adı verilen yetenekleri kullanma imkanı sunar. Bu özellikleri 5G teknolojisinin yaygınlaşmasıyla hayata geçerek veri transferlerinin çok hızlı bir biçimde yapılmasına olanak sağlayacaktır.

“Yeniliklerle dolu bir çağda yaşadığımız için işe yarar bir eğitimin, insanları henüz var olmayan ve net bir biçimde tanımlanamayan işlere hazırlaması gerekir.”

– Peter F. Drucker

Some figure

Makine Öğrenimi ve Eğitim

Yapay zekadan türemiş olan bir bilim disiplini olan makine öğrenimi (Machine learning-ML) de BİT bağlamında son derece faydalı bir fikirdir. Bu sistemde, büyük veri ve çok yüksek miktarlarda bilgiden benzerlikler ve çıkarımlar yaparak otomatik ve otonom olarak öğrenen sistemlerin yaratılması mantığı bulunmaktadır.

Bunu başarmak için gelecekte yapılacak olan davranışları tahmin eden ve uyarlanabilir öğrenme olarak adlandırılan algoritmalar kullanılır. Bu uygulama, öğrenim dünyasının ağ trafiğindeki yüksek hız ve en iyi bağlantıları kullanarak yararlanmasına yardımcı olur.

Yukarıda hem 2020 yılı içinde hem de önümüzdeki yıllarda çok fazla konuşulma olasılığı bulunan 7 BİT eğitim trendine değindik. Sonuç olarak, teknolojinin hızla değiştiği gerçeğini de göz önünde bulundurduğumuzda, hayatımıza yeni katılan ve çok sayıda olumlu etkiye sahip teknolojileri kabul etmek ve kendimizi güncel tutmanın oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Harvey López I.V., Cabero J., Díaz R. (2011). La Gestión de la Innovación en la práctica educativa con las TIC: Escuela de Educación. Editorial Académica Española: Venezuela.