10 Olağanüstü Orhan Pamuk Sözü

10 Olağanüstü Orhan Pamuk Sözü

Son Güncelleme: 27 Ocak, 2019

Burada değindiğimiz 10 olağanüstü Orhan Pamuk sözü zaman içerisinde geniş yankı bulmuştur. 2006 Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan Türk yazar, şaşırtıcı bir şekilde benzersiz bir dünya görüşüne sahiptir.

Orhan Pamuk ilk olarak mimarlık okumaya başlamış, ancak sonra ailesinin tamamen karşı olmasına rağmen, edebiyatla meşgul olmak için mimarlığı bırakmıştır. Onun sözlerinden yapılan alıntılar onun ne kadar güçlü ve bağımsız bir kişi olduğunu gösterir.

“Ben bu laik, materyalist ülkede imanları için mücadele eden ve haksızlığa uğrayan adsız kahramanların adsız bir savunucusuyum. Hiçbir örgüte mensup değilim. İnsan haklarına saygılıyım ve şiddetten hiç hoşlanmam.”

– Orhan Pamuk

Pamuk kitap yazmak hayatı anlamanın bir yoludur, der. Onun Beyaz Kale adlı romanı samimiyeti ve anlatımının derinliğinden dolayı ciddi olarak övülmüştür. Onun bütün romanlarını okumanız gerektiği halde, Orhan Pamuk’un vecizeleri de muhteşem ve hayat doludur. İşte onlardan bazıları:

orhan pamuk

Aşk: Orhan Pamuk’un romanlarının bir teması

Çoğu büyük yazar gibi, aşk Orhan Pamuk’un kitaplarında yinelenen temalardan biridir. Bu duyguyla ilgili onun çok dokunaklı, hatta gerçekçi bir yaklaşımı vardır. Şu söz onun romanlarından birinden seçilmiştir: “Aşk mı insanı budala yapıyor, yoksa yalnızca budalalar mı aşık oluyor?”

Onun bu şüpheciliğine rağmen, Pamuk aşka ve sözünü tutmaya inanır: “Sonra, kitabı yeniden okumak için bir kahveye giderdik ve durmadan, hiç durmadan saatlerce kitaptan söz ederdik. Aşktı bu…”

Zaman ve anlar

“Saatler ve takvimler, bize unuttuğumuz zamanı hatırlatmak için değil, başkalarıyla olan ilişkimizi ve aslında bütün toplumu düzenlemek için yapılmışlardır, böyle de kullanılırlar.”

– Orhan Pamuk

Saat insan yapımı bir alettir. Zamanlama eylemi kontrol etme arzusundan başka bir şey değildir. Zamanı düzenlemek, hayatı düzenlemektir. Gücün yaptırımıdır.

Zaman ölçülebilir, düzenlenebilir ve dayatılabilir. Ama o hala gizemlidir. Başka bir sözünde, Pamuk diyor ki: “Aslında kimse, onu yaşarken hayatının en mutlu anını yaşadığını bilmez.” Bunun anlamı, biz yaşarken bulunduğumuz anın tadını çıkarmıyoruz.

saatine bakan kadın

Mutluluk

Orhan Pamuk gerçekte mutluluğa inanmaz. O mutluluğun hayal ya da gerçek olsun sadece zeka yokluğunda ortaya çıktığını söyler. “Mutlulukla gerçek şiir çok kısa bir süre birlikte olur. Bir süre sonra ya mutluluk şiiri ve şairi bayağılaştırır ya da gerçek şiir mutluluğu bozar”.

İşte onun mutluluk hakkında başka bir sözü: “Her akıllı insan hayatın güzel bir şey olduğunu, amacının da mutlu olmak olduğunu bilir. Ama yalnızca aptallar mutlu olur. Nasıl izah edeceğiz bunu?” Bu sözünde mutluluğun hayali bir şey olduğunu ve sadece aptalların mutlu olabileceğini vurgular.

Dünya ve onun adaletsizliği

Romanlarından birinde Orhan Pamuk “Büyük uygarlıkların yıkılışı ve hafızaların çözülüşüyle birlikte ahlaksızlığa ilk kapılanlar çocuklar olurlarmış“. Bu söz ahlak yoksunluğuyla, hafıza yoksunluğunu bağdaştırır.

“Adaletsizlik ve kötü insanlar, aslında, dünyanın her yanında var! Önemli olan insanın içindeki iyiliği koruyacak bir hayat yaşayabilmesidir”. Bu, insanlar iyi, erdemli olmak için yaşamaları gerekir anlamına gelir. Bizler kendi doğallığımızdan ayrılmamalıyız.

tahta bebekler

Hala umut var

Pamuk hayatın güzelliğine ışık tutan bir yansımalar koleksiyonuna sahip. İşte bununla ilgili bir sözü: “Bu güveni bir kere içinizde hissederseniz aklınıza ne gelir, içinize ne doğarsa yaparsınız ve yaptıklarınız da doğru çıkar”.

Seçtiğimiz bu 10 Orhan Pamuk sözü size onun romanları hakkında bir fikir verebilir. Onun romanları 20 den fazla dile çevrilmiştir ve uluslararası bir şöhret kazanmıştır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.