Logo image
Logo image

10 Güzel Şiddet Karşıtı Söz

3 dakika
10 Güzel Şiddet Karşıtı Söz
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Edith Sánchez
Son Güncelleme: 25 Ekim, 2022

10 güzel şiddet karşıtı söz seçip, bunları paylaşmak yerinde bir karardır. Çünkü şiddet birçok zarara yol açmaktadır. Zamanın başlangıcından beri şiddet var olmuştur. Aslında dünya hiçbir zaman huzurlu bir gün geçirmemiştir.

Hepsinden en kötüsü, birçok güzel şiddet karşıtı söz olmasına rağmen şiddeti destekleyenler de çoktur. Şiddet uygulayan kişiler yaptıklarını meşrulaştırmak için bazı mazeretler icat ederler. Aslında şiddete eğilimli kişiler en çok bu davranışlarını destekleyen birkaç sebep olduğuna inanırlar. Onlar şiddetin bir dereceye kadar mantıklı olduğundan hareketle, karşılaştıkları durumları da mazeret göstererek bu davranışlarını savunurlar. Başkalarının da bu şekilde davranabileceğini düşünürler.

Bu alıntıların hepsi bize eğlenceli gelmeyebilir. Bu sözler bizim kendi davranış şeklimizi yansıtıp, yorumlamamıza yardımcı olmalıdır. Bilinçli ya da bilinçsiz günlük hayatımızda barış içinde yaşamayı mı, yoksa şiddeti mi destekliyoruz? Bu konuyu düşünelim.

“Eğitim şiddete karşı bir aşıdır.”

– Edward James Olmos

Derinlemesine düşünülecek şiddet karşıtı sözler

En güzel şiddet karşıtı söz söyleyenlerden biri Isaac Asimov’dur. Şöyle der: “Şiddet, yetersiz kimsenin son barınağıdır.” Bu kesinlikle doğrulanması gereken bir sözdür. Bize şiddetin arkasında sadece sınırlamalar olduğundan bahseder.

Bir İspanyol grafik mizahçısı olan Antonio “Forges” Fraguas, benzer fikirler üzerinde durmuştur, fakat ona daha özel bir anlam katmıştır. O “Şiddet, başkalarının fikirlerinden korkma ve kendimize olan inancımızın az olmasıdır” demiştir. Bu söz dilden dile dolaşmıştır, ama Asimov’un sözüne önemli bir unsuru ilave etmiştir: korku. Şiddet başkalarını reddetmek ve düşük öz saygıya sahip olmak demektir.

Şiddetin direkt kaynağı her zaman korku veya sınırlama değildir. Bazen kızgınlık ve yılgınlıktan da doğabilir. Bu fikri en güzel Marshall Rosenberg’in şiddet karşıtı sözünde bulabiliriz. Şöyle der: “Şiddetin tümü insanların yaşadıkları acıların başkalarından geldiğine inanarak ve onların cezalandırılmayı hak ettiğini düşünerek kendilerini kandırmalarının sonucudur.”

Diğer yandan Peter Kreeft şöyle ifade etmiştir: “Şiddet manevi abur cubur ve can sıkıntısı manevi iştahsızlıktır.” Şiddetin bir abur cubur olduğunu söylemekle onun sonunda hasara yol açan bir memnuniyet yarattığını ima ediyor.

Some figure

Şiddetin etkileri üzerine

Şiddetle ilgili en çok endişe edilecek durumlardan biri de onun önceden tahmin edilemeyen, negatif sonuçlar doğurmasıdır, özellikle de şiddet uygulayan kişiler için. Bu durum Renny Yagosesky’in sözünde oldukça iyi ifade edilmiştir: “Kontrol edilemeyen bir hayvanda şiddet, genellikle sahibine saldırmasıyla sonuçlanır.”

Some figure

Martin Luther King büyük barış savunucularındandır. Ve şiddet karşıtı söz olarak onun en harika sözlerinden biri de şudur: “Şiddet sadece geçici zaferler kazandırır; sosyal sorunları çözmekten çok onları arttırır, asla kalıcı barışı getirmez.” Şiddet dolu bir hareketten sonra zincirleme çok kötü sonuçlar meydana gelir, bu öfke ve kırgınlık zinciri hiçbir zaman son bulmaz.

Aynı şekilde Gandhi de: “Şiddetle elde edilen zafer, yenilgiyle eşdeğerdir, çünkü anlıktır” diye vurgulamıştır. Tarih bunu kanıtlamıştır. Bazen bir kişi veya bir grup başkalarına karşı şiddet uygular ve istediklerini elde edebilirler. Yine de zaman geçtikçe sonunda genellikle şiddetin kurbanı olurlar.

Ortadan kaldırılacak bazı şiddet belirtileri

En çok kaygılandırıcı şiddet çeşitlerinden biri de aile içinde uygulanan şiddettir. Kendi evlerinde onları tehdit ettiği için aile bireylerini derinden etkiler. Sonuçları çok tahrip edicidir. Psikiyatri uzmanı Luis Rojas Marcos şöyle demiştir: “Diğer insan üzerindeki kontrol, tahakküm ve güç kullanmak için irrasyonel arzu, çiftler arasındaki aile içi şiddeti besleyen ana güçtür.”

Günlük hayatta karşılaşılan diğer bir şiddet şekli de hayvanlara karşı kullanılan şiddettir. Hala her varlığın saygıyı hak ettiğini anlamayan insanlar vardır, özellikle de en korunmasız olanlara. Şu söz de hayvanlara uygulanan şiddet karşıtı unutmamamız gereken bir sözdür: “Dünyanın sadece insanoğlu için yapıldığı fikrini reddetmek gerekir. Dünya aslanlar, kartallar veya yunuslar için olduğundan daha fazla insanlar için yapılmamıştır.” (Celso)

Some figure

Sonuç olarak şiddetin başka şey; haksızlığa ve kabul edilemez davranışlara karşı güç kullanmanın başka şey olduğunu unutmamalıyız. Bu bağlamda, Elie Wiesel şöyle demiştir: “Zulüm karşısında bizler taraf tutmak zorundayız. Suskunluk celladı daha da çok kışkırtır.” O, şiddete başvurmamanın bir pasiflik olmadığını, onu seçmenin de saldırganlığa başvurmak olmadığını belirtmiştir. Sonuç olarak konuya ışık tutan bütün barışseverlerin hedefidir bu.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.