Logo image
Logo image

Zararsız Görünen Yorumların Ardındaki Asıl Niyet

3 dakika
Zararsız Görünen Yorumların Ardındaki Asıl Niyet
Tarafından yazılmıştır Alicia Garrido Martín
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bazı insanlar kendilerini iyi hissetmek için başkalarını incitme gereği duyar. Görünüşte zararsız görünen yorumlarının ardında, aslında kurbanlarını bozguna uğratacak sözlü bir zehir vardır. Sessiz bir yıkım. Çoğunlukla sinsice gerçekleştirilen bir plan.

Başkalarını küçük düşürerek veya onlara değersiz hissettirerek zevk alan insanlardır bunlar. Bu tür planları bilinçli veya bilinçsiz olarak gerçekleştirirler.

Bu amaca ulaşmak için ise her yolu denemekten kaçınmazlar. En bariz ve görülebilir olandan tutun da en gizli yöntemlere kadar her şeyi denerler.

Daha önce de duyduğunuz şu “gereksiz” yorumları bir düşünün.  Özellikle de dış görünüşünüzle ilgili yapılan yorumları hatırlamak bu konuda size yardımcı olabilir.

Dış görünüşle ilgili konuşmak bu tür insanlar için kolay lokmadır. “Bugün çok tuhaf giyinmişsin…” “Bugün giydiğin şu garip şeyler de neydi öyle?” “Bunu neden giydin ki?” ve bunun gibi onlarca örnek daha verilebilir.

Gereksiz gibi görünen bu yorumların amacı karşıdaki insana zarar vermektir

“Pekâlâ, giydiklerim garip veya değil, kime ne?” “Bu senin fikrin.” “Ben bunları giymeyi seviyorum. Sevmesem giymezdim, tıpkı senin gibi.”

Bunlar kendine saygı duyan insanların vereceği cevaplar olarak size sunduğumuz birkaç örnek. Ancak bu yorumlara başını eğerek teslim olan insanlar da yok değil. Bunun yavaş yavaş öz saygısını parçalamasına izin veren insanlar var maalesef.

Some figure

Peki, şöyle bir düşünelim. Bu zararsız görünen yorumların ardında aslında ne var? Bu yorumları yapmaktaki niyet ne olabilir? Ve NEDEN?

Bu kendinize sorabileceğiniz en dürüst soru. Bu yorumları neden yapıyorum? Herkesin kendine özgü zevkleri ve tarzı olabilir; hayatı başka şekillerde algılayabilir ve buna göre yaşamakta özgür.

Eğer bunlardan herhangi birini beğenmiyorsanız, kendiniz yapmazsınız, olur biter. Böylece neyi sevip neyi sevmediğinizi öğrenmiş olursunuz- ki bu sizin için harika.

Ancak sevmediğinizi de karşı tarafa söylemeye gerek yok. Bir insan, neden bir başkasının dış görünüşü hakkında ne düşündüğünü sesli şekilde dile getirmek zorunda hisseder ki?

Farklılıklar bizi daha hoşgörülü yapmalı

Genelde olumsuz yorumlar yapmanın ardındaki sebep başkalarını inciterek kendini tatmin etme ihtiyacıdır.

Halbuki farklılıklar ilişkileri ve etkileşimleri ilginç kılan olgulardır. Farklılıklar dünyamızı zenginleştirir. Bu farklılıklar sayesinde daha hoşgörülü olmayı ve dünyadaki en iyi veya tek doğru yaşam şeklinin bizimki olmadığını öğrenebiliriz.

Dünyadaki insan sayısı kadar farklı yaşam şekli olabilir. Bu nedenle bu görünüşte zararsız yorumları, bu kazıları yapmamızın nedenin anlamak önemlidir. Bu yorumları yapmakla elimize ne geçiyor?

Peki, böyle yorumlar alınca nasıl tepki veriyoruz? İnsanlar genelde doğal olarak alınıyor. Gereksiz yorumlara karşı genelde güvensiz ve hassas hissediyor.

Yine de bu yorumların sizi etkilemesine engel olabilirsiniz. Bu yorumların yalnızca karşınızdaki insanın görüşleri olduğunu, gerçekleri tamamen yansıtmak zorunda olmadığını anlayabilirsiniz.

Narsist kişiler başkalarını küçük düşürerek kendilerini daha güçlü hisseder

Narsist insanlar bahsettiğimiz türden yorumları sık sık yaparlar. İçgüdüsel olarak hiç de zararsız veya masum olmayan yorumlar yaparlar. Sırf daha iyi hissetmek için başkalarının acılarını büyütmekten zevk alırlar.

Some figure

Bu tipik bir narsist davranışıdır. Daha spesifik olarak açıklarsak bu insanlar kendi güvensizliklerinden kaynaklanan bir yarayı iyileştirmek için başkalarını incitmek pahasına kendi egolarını şişirirler.

Eğer başkalarını küçük düşürürsem daha büyük görünürüm. Sonuçta bu kendinden nefret etme hali yok olabilir…

Ancak bu koca bir yalan. Çünkü karşınızdaki insana ne kadar zarar verirseniz o kadar değersiz hissedersiniz. Acı katlanarak artar. Bu durumu tam tersine çevirmemiz gerekir.

Elbette her şeyden önce kendinizi sevin. Ancak bu başkalarına zarar verecek boyuta ulaşmasın. Asla kendinizi büyütmek için başkalarını küçük düşürmeye çalışmayın. Severek, değer vererek, kendinizi kabul ederek büyüyün. Böylece başkalarını da sevebilir ve kabul edebilirsiniz.

Sonuç olarak görünüşte zararsız olan bir yorum aldığınızda ya da böyle bir yorumu kendiniz yaptığınızda öncelikle nedenini sorgulayın.

Neden bunu yapıyorsunuz? Bunu yaparak ne kazanmış olacaksınız? Bu soruları sorarak iyileşme sürecini başlatmış olacaksınız.