Logo image
Logo image

Zamanınızı Nasıl Daha İyi Yönetirsiniz?

5 dakika
Zamanınızı nasıl daha iyi yöneteceğinizi bilmek değerli bir beceridir ve hayatınızın her alanında olumlu bir etkiye sahiptir.
Zamanınızı Nasıl Daha İyi Yönetirsiniz?
Son Güncelleme: 25 Ocak, 2024

Zaman yönetimi birçok insan için bir meydan okumadır. Aslında hepimizin kendimizi organize etmekte zorlandığımız anları vardır. Soruna yapıcı bir bakış açısıyla yaklaşmak ve zamanınızı daha iyi yönetemediğiniz için kendinizi suçlamamak önemlidir.

Aslında, kendinizi kötü hissetmek yerine, durumu öğrenmek ve ilerlemek için bir fırsat olarak kullanın. Ayarlamalar yapabileceğiniz ve daha etkili beceriler geliştirebileceğiniz alanları belirlemeye odaklanın. Ancak, bunu bir gecede başaramayacağınızı anlamalısınız, çünkü bu zaman ve pratik gerektirir, bu yüzden sabırlı olmalısınız. Bunu nasıl yapacağınızı bu yazımızdan öğrenin.

Zamanınızı nasıl daha iyi yönetebilirsiniz?

Journal of Psychology’de yayınlanan bir araştırma, zaman yönetimi eğitiminin ve zaman kontrolünün çalışma ortamı üzerindeki etkilerini inceledi. Sonuçlar, bu kapasitenin kontrol algısını ve işteki gecikmelerle ilgili stresin azaltılmasını olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.

Benzer şekilde, PloS One’da yayınlanan bir meta-analiz, zaman yönetiminin iş performansı, akademik performans ve refah ile orta derecede ilişkili olduğunu belirtti. Peki, daha iyi zaman yönetiminden yararlanmak için programınızı nasıl ayarlayabilirsiniz?

1. Net hedefler belirleyin

Hedeflerinizi hem kısa hem de uzun vadede tanımlayın. Bu uygulama, en önemli görevlere odaklanmanıza yardımcı olacak ve daha az alakalı faaliyetlere fazla dahil olmanızı engelleyecektir.

2. Gününüzü planlayın

Yapılacaklar listesi oluşturmak ve bir eylem planı oluşturmak için her günün başında birkaç dakikanızı ayırın. Planlama, odaklanmanıza ve kendinizi düzenlemenize yardımcı olur, bu da daha iyi zaman yönetimi sağlar. Günlük veya haftalık olarak planlayabilirsiniz. Cep telefonunuzdaki uygulamalardan yararlanın (bir kağıda yazmak da işe yarar).

3. Önemli yapılacaklara öncelik verin

En alakalı işlerinizi belirleyin ve önce bunları ele aldığınızdan emin olun. Bir hiyerarşi oluşturmak, ilerlemenize ve daha az acil olan görevlerde kendinizi oyalamaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

4. Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın

Cep telefonunuz, sosyal medyanız veya gereksiz konuşmalarınız olsun, ortamınızdaki ana dikkat dağıtıcı unsurları belirleyin ve en aza indirin veya ortadan kaldırın. Bu konsantre olmanıza yardımcı olacaktır.

5. Zaman yönetimi tekniklerini kullanın

Üretkenliğe faydalı birkaç kanıtlanmış strateji vardır. Örneğin, Pomodoro tekniği. Bu yöntem, 25 dakikalık bloklar halinde çalışmayı ve ardından beş dakikalık dinlenmeyi içerir. Ayrıca, görevlerin önem ve aciliyetlerine göre sıralandığı Eisenhower matrisi de yararlıdır.

Ayrıca gruplandırmayı (benzer görevleri gruplandırmayı ve birlikte yapmayı) veya zamanı engellemeyi (belirli görevler için belirli bloklar atamayı) deneyebilirsiniz.

6. Mümkün olduğunda yetki verin

Seçeneğiniz varsa, belirli görevleri devredin veya dışarıdan yardım alın. Bu, daha önemli faaliyetlere odaklanmak için zamanınızı boşaltmanıza izin verecektir.

7. Hayır demeyi öğrenin

Önünüze çıkan her görevi kabul etmek zorunda hissetmeyin. Önceliklerinizi değerlendirmeyi öğrenin ve hedeflerinize uymayan veya yük olan şeylere hayır demeyi öğrenin.

8. Çalışma alanınızı düzenleyin

Dağınık bir çalışma ortamı verimliliğinizi olumsuz etkiler. Organize etmek için zaman ayırın ve gününüzün daha keyifli ve üretken olduğunu fark edeceksiniz.

9. Kesinti süresinden yararlanın

Kişisel veya mesleki gelişiminizle ilgili konulardaki podcast’leri okumak veya dinlemek için toplu taşıma araçlarında veya bir bekleme odasında seyahat ederken olduğu gibi boş anları kullanın.

10. Sağlığınıza özen gösterin

Zaman yönetiminizi geliştirmeye çalışırken sağlığınızı ve esenliğinizi ihmal etmeyin. Yeterince uyuduğunuzdan, egzersiz yaptığınızdan ve dengeli beslendiğinizden emin olun çünkü bu faktörler enerjinizi ve konsantre olma yeteneğinizi artırır.

“Sabah bir saat kaybederseniz, bütün gün onu aramakla harcarsınız.”

Teknoloji ve zaman yönetimi

Akıllı telefonların ve diğer teknolojilerin aşırı kullanımı, zamanı iyi yönetmenin önündeki en büyük engellerden biridir. Bu cihazların etkilerinden bazıları şunlardır:

  • Sürekli dikkat dağıtıcı şeyler. Mesajları cevaplamak için cep telefonunuzu her kontrol ettiğinizde veya sosyal medyayı kontrol ettiğinizde, daha verimli geçirebileceğiniz zamanı kaybedersiniz.
  • Erteleme. Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar çok çeşitli eğlenceler sunar. Kendinizi internette gezinmek, oyun oynamak veya video izlemek için önemli görevleri ertelerken bulursanız, muhtemelen sorumluluklarınızı ihmal ediyorsunuz.
  • Odaklanma ve üretkenlik eksikliği. Aşırı teknoloji kullanımı, görevlere uzun süre odaklanma yeteneğinizi etkiler. Bir uygulamadan diğerine atlamak veya sürekli bildirimleri takip etmek dikkatinizi dağıtır ve üretkenliğinizi azaltır.
  • Farkında olmadan zaman kaybetmek. Teknolojiyi kullanırken genellikle bir tür ‘zaman tuzağına’ düşersiniz. Size sadece bir dakikalığına sosyal medyanızı kontrol ediyor veya birkaç mesaja cevap veriyormuşsunuz gibi görünse de aslında dakikalar hatta saatler siz farkına varmadan geçiyor.

Daha iyi zaman yönetimi ve teknoloji

Teknolojinin kullanımı kendi içinde fena değil. Size sadece bir denge bulup bunu bilinçli kullanmak ve üretkenliğinizi en üst düzeye çıkarmak, böylece daha fazla boş zamanın tadını çıkarmanız gerekiyor.

Örneğin, telefonunuzu kontrol etmek için belirli anları belirleyin. Gereksiz bildirimleri kapatın ve yalnızca acil veya önemli bildirimleri açın.

Ayrıca, kendinizi teknolojiden biraz uzaklaştırın. Bu dönemlerde kitap okumak, sosyalleşmek veya bir hobi edinmek gibi ekrandan uzakta aktiviteler gerçekleştirin. Kulağa çelişkili gelse de, belirli uygulamalar ve üretkenlik araçları, belirli web sitelerini veya uygulamaları belirli dönemlerde engelleyerek zamanınızı daha iyi yönetmenize yardımcı olur. Ayrıca onlar için harcadığınız zamanı takip eder ve sınırlandırırlar.

Ayrıca öz disiplin uygulamanız gerekir. Cep telefonunuzu kontrol etme veya teknolojiyi üretken olmayan bir şekilde kullanma dürtüsüne direnmeyi öğrenin. Önemli görevlerinize ve hedeflerinize odaklanın.

Zaman yönetimi ve keyifli aktiviteler arasındaki ilişki

Zaman yönetimi ve keyifli etkinlikler özünde birbiriyle ilişkilidir ve çeşitli şekillerde birbirini etkiler. Öncelikle yapmaktan zevk aldığınız şeyleri günlük planlarınıza dahil ettiğinizde motivasyonunuz ve bağlılığınız artar. Aslında, görevlerinizi organize etmeniz ve tamamlamanız için bir teşvik görevi görür.

Tutkulu olduğunuz şeyleri yapmak odaklanmanızı ve üretkenliğinizi artırır. Bu hayatınızın diğer alanlarına da yansır. Ayrıca, sevdiğiniz aktiviteleri rutininize dahil etmek, işiniz ile boş zamanınız arasındaki uyumu teşvik eder, bu da sağlıklı duygusal esenlik ile kendinizi tatmin ve rahatlamış hissetmeniz anlamına gelir.

Ayrıca keyifli aktivitelere ayırdığınız zaman, sizi günlük hayatın baskılarından ve taleplerinden uzaklaştırır. Bu, enerjinizi geri kazanmanızı ve sorumluluklarınızı daha sakin ve daha olumlu bir zihniyetle karşılamanızı sağlar.

İyi bir zaman yönetimi size keyif aldığınız aktivitelere yer açma fırsatı verir.

Yükümlülüklerinizi ve dinlenme zamanınızı dengeleyin

Zevk aldığınız faaliyetler ile sorumluluklarınız arasında bir denge bulmak önemlidir, böylece boş zamanınızın tadını çıkarabilir ve hayatınızın her alanında verimliliğinizi ve genel memnuniyetinizi artırabilirsiniz.

Sonuç olarak, zamanınızı etkili bir şekilde yönetmeyi öğrenmek devam eden bir süreçtir. Programınız işe yaramadığında kendinizi suçlamak yerine, büyüme zihniyetini benimsemeye çalışın ve çözümlere odaklanın. İlerlemenizi kabul edin ve gelişiminize karşı olumlu bir tutum sergileyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aeon, B., Faber, A., & Panaccio, A. (2021). Does time management work? A meta-analysis. PloS one16(1), 1-20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7799745/
  • Bondanini, G., Giorgi, G., Ariza-Montes, A., Vega-Muñoz, A., & Andreucci-Annunziata, P. (2020). Technostress Dark Side of Technology in the Workplace: A Scientometric Analysis. International journal of environmental research and public health17(21), 8013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7662498/
  • Brigitte J. C. Claessens, Wendelien van Eerde, Christel G. Rutte, & Robert A. Roe. (2004). Planning Behavior and Perceived Control of Time at Work. Journal of Organizational Behavior, 25(8), 937–950. http://www.jstor.org/stable/4093778
  • Chu, J., Qaisar, S., Shah, Z., & Jalil, A. (2021). Attention or Distraction? The Impact of Mobile Phone on Users’ Psychological Well-Being. Frontiers in psychology12, (61), 21-27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8093572/
  • Häfner, A., & Stock, A. (2010). Time management training and perceived control of time at work. The Journal of psychology144(5), 429–447. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20806849/
  • Liu, F., Xu, Y., Yang, T., Li, Z., Dong, Y., Chen, L., & Sun, X. (2022). The Mediating Roles of Time Management and Learning Strategic Approach in the Relationship Between Smartphone Addiction and Academic Procrastination. Psychology research and behavior management15, 2639–2648. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9488603/
  • Parke, M. R., Weinhardt, J. M., Brodsky, A., Tangirala, S. y DeVoe, S. E. (2018). When daily planning improves employee performance: The importance of planning type, engagement, and interruptions. Journal of Applied Psychology, 103(3), 300–312. https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fapl0000278
  • Pérez Ibarra, A. d. (2016). La administración del tiempo: una prioridad en la vida. Revista de la Universidad de La Salle, (69), 193-205. https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1481&context=ruls
  • Sandoval-Reyes, J., Acosta-Prado, J. C., & Sanchís-Pedregosa, C. (2019). Relationship Amongst Technology Use, Work Overload, and Psychological Detachment from Work. International journal of environmental research and public health16(23), 4602. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6926869/
  • Thomas, N. M., Choudhari, S. G., Gaidhane, A. M., & Quazi Syed, Z. (2022). ‘Digital Wellbeing’: The Need of the Hour in Today’s Digitalized and Technology Driven World! Cureus14(8). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9446377/
  • Throuvala, M. A., Pontes, H. M., Tsaousis, I., Griffiths, M. D., Rennoldson, M., & Kuss, D. J. (2021). Exploring the Dimensions of Smartphone Distraction: Development, Validation, Measurement Invariance, and Latent Mean Differences of the Smartphone Distraction Scale (SDS). Frontiers in psychiatry12, 642634.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7982468/
  • Wilson, A. N., Olds, T., Lushington, K., Petkov, J., y Dollman, J. (2015). The impact of 10-minute activity breaks outside the classroom on male students´ on-task behaviour and sustained attention: a randomised crossover design. Acta Paediatrica, 105(4), 181-188. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/apa.13323