Logo image
Logo image

Toksik Bir İlişkinin Yasını Tutmak Neden Daha Zor?

3 dakika
Önemli bir ilişkiyi bitirmek her zaman üzücü olur. Bununla birlikte, eğer aynı zamanda toksik bir ilişkiyse, acı farklı nedenlerden dolayı daha da büyük olabilir.
Toksik Bir İlişkinin Yasını Tutmak Neden Daha Zor?
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Her ilişkinin sonu üzücüdür. Bununla birlikte, toksik bir ilişkinin sona ermesiyle yasını tutmak, bu tür ilişkilerin kendine has özelliklerinden dolayı genellikle çok daha karmaşıktır.

Toksik ilişkiler hakkında konuştuğumuzda, genellikle çiftleri düşünürüz. Bununla birlikte, herhangi bir insan etkileşimi zararlı bir dinamiğe sahip olabilir. Böylelikle, hem bir arkadaşlığın sonu hem de yakın bir akrabanın ölümü karmaşık olabilir. Özellikle de sağlıklı bir bağ yoksa.

Some figure

Toksik ilişkiler için yas tutmak neden karmaşıklaşıyor?

Bize zarar veren insanları bırakmanın, bize sevgilerini verenlerden daha zor olması oldukça mantıksız görünebilir. Toksik bir ilişkinin kaybının üstesinden gelenler genellikle çevrelerindeki insanlar tarafından yanlış anlaşılır ve yargılanırlar. Bu nedenle, durumu daha iyi anlamak için bazı önemli faktörlere daha yakından bakmamız gerekir.

Kişilik

Tipik olarak, toksik ilişkiler kuran ve onları destekleyen insanların üstesinden gelmeleri gereken bazı duygusal sorunları vardır. Bu insanların genellikle ciddi reddedilme ve terk edilme korkuları olur. Ayrıca, güvensiz, kararsız ve duygusal olarak bağımlı hissetmeleri de normaldir.

İlişki, bu yaraları bir dereceye kadar (sağlıksız bir şekilde de olsa) kapatır ve bağımlı kişi tüm enerjisini eşine odaklar. İlişkiler sona erdiğinde, kendi iç dünyalarıyla yüzleşmekten başka çareleri kalmaz. Dikkatlerini kendilerine odaklamaları gerekir.

Bu, korkularının ve yaralarının daha da güçlü bir şekilde ortaya çıktığı ve durumu duygusal olarak dayanılmaz hale getirdiği anlamına gelir. Unutmayalım ki, yas tutarken kendimizi desteklememiz gerekir. Ancak, destek vermesi gereken tarafımız yaralanırsa, o zaman kendimizi yeterince destekleyemeyiz.

Kendine saygı

Kişi toksik bir ilişkiye girdiğinde en çok zarar gören şeylerden biri de kendine olan saygısıdır. Bir kişinin çok fazla acı çektiği bu tür bir ilişki, bireyin özgüvenini tamamen baltalar ve yok eder.

Benlik saygısı, bu zararlı ilişkide ne kadar uzun süre kalırlarsa o kadar azalır. Sonuç olarak, kişi kendini zayıf, yetersiz ve partneri olmadan kendi kendine yetemeyecek gibi hissedebilir.

Benlik saygısı, suistimali fark edip, buna bir son vermek için çok önemlidir. Bu bize değerli olduğumuzu ve kendi ayaklarımızın üzerinde durabileceğimizi hatırlatır. Sonucu yalnızlık olsa bile, herhangi bir istismara göz yummamamız gerektiğini gösteren güçtür.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, toksik ilişkiler öz saygıyı yok eder. Kişi hak ettiğinden daha az değer görür ve kendisi de daha fazlasını hak etmediğini düşünür. Buna ek olarak, kendi becerilerine olan güvenleri o kadar azalır ki, ayrılıkla yüzleşemezler.

Kişinin “bu kadar yeter” diyebilmesi için gereken derli toplu zihin devamlı aşağılama ile dağılır.

Some figure

İç huzur

Son olarak, bir ilişki sağlıklıysa, genellikle çözülmemiş sorunlar yoktur. Her iki partner de üstlerine düşeni yerine getirmiş ve birbirlerine sevgi, güvenlik ve anlayış sağlamışlardır. Böylece, yolları ayrıldığında, iyi anılara ve olumlu duygulara odaklanarak sonlandırmak daha kolaydır.

Aksine, toksik ilişkilerin yasını tutarken, öfke, kızgınlık, öfke ve hayal kırıklığı gibi duygular genellikle ön plana çıkar. Bu tür bir ilişkide, güçsüz partner, kötü niyetli partnerinin tüm çabaları ve katlandıkları ıstıraplar için onları ödüllendirmesi gerektiği fikrindedir.

Bir noktada değişeceklerini ve bütün bu sadakatin karşılığını alacaklarını umarlar. İlişki sona erdiğinde, bu umut kırılır ve öfke ortaya çıkar.

Buna ek olarak, yas tutma sürecinde, işlevsiz düşünceler sıklıkla ortaya çıkar. Kişi neden yeterince iyi olmadığını, diğer kişinin neden onları hiç sevmediğini ya da işleri farklı hale getirmek için neler yapabileceğini sorgulamaya başlar.

Olumsuz düşünceler

Bu genellikle rahatsızlığı yoğunlaştıran ve durumla etkili bir şekilde başa çıkmayı zorlaştıran olumsuz düşüncelere yol açar. Bununla birlikte, toksik ilişkilerin üzüntüsünün üstesinden gelmek imkansız değildir.

Bir ilişki için yas tutmak, bu ilişkinin durumuna benzer. Sağlıklı ve saygılı ilişkilerde, yas tutma süreci daha sakin ve rasyoneldir.

Öte yandan, zehirli bir ilişkiden sonra, keder, ilişkiyi niteleyen aynı acı ve umutsuzlukla karışacaktır.

İlerlemek için, kişinin öz saygı ve özgüvenini yeniden inşa edecek yoğun bir kişisel danışmanlık sürecinden geçmesi gerekecektir. Bunlar kişinin iyileşebilmesi ve bu hikayenin aynı şekilde tekrarlanmaması için gereklidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guzmán, M. O., & Ortega, N. G. R. (2011). Nivel de maltrato en el noviazgo y su relación con la autoestima. Estudio con mujeres universitarias. Uaricha Revista de psicología8, 34-citation_lastpage.
  • Blasco, C., & del Concepto, J. A. (2005). Dependencia emocional. In I Congreso Virtual de Psiquiatría 1 de Febrero-15 de Marzo 2000 [citado:*]; Conferencia 6-CI-A:[52 pantallas]. Disponible en: http://www. psiquiatria. com/congreso/mesas/mesa6/conferencias/6_ci_a. htm.