Logo image
Logo image

Tinderella Sendromu: Bağlanma Olmadan Flört Etmek

3 dakika
Tinderella Sendromu: Bağlanma Olmadan Flört Etmek
Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Tinderella Sendromu iki terimin birleşmesinden geliyor: Tinder ve Cinderella. Psikologlar, bu ismi piyasadaki farklı flört uygulamalarını kullanmaktan hoşlanan ama asla bağlanmaktan yana olmayan insanlara vermeyi uygun buldu. Bu kişiler “Ghosting” denen şeyi yapıyor yani hiç bir açıklama yapmadan ortadan kayboluyorlar.

21. yüzyılın internet dünyasında yaşarken, göz önünde bulundurulması gereken birçok yeni uygulama ve dinamik var. Bunlar psikologlar, sosyologlar ve antropologlar tarafından da inceleniyor. Bu nedenle, önceki nesillere ait olmayan bu yeni davranış kalıplarını doğru bir şekilde tanımlamak için yeni etiketlere ve isimlere ihtiyacımız var.

Tinderella Sendromu, Tinder ve Cinderella kelimelerinden ortaya çıktı. Ayrıca WhatsApp ve diğer uygulamalar yoluyla flört etmeyi tercih eden ancak bir buluşmaya gitmeyi asla düşünmeyenleri temsil ediyor.

Bu gerçek ne iyi ne de kötü şeklinde tanımlanabilir, sadece farklı bir şey. Bugünlerde insanlarla tanışmak ve bir partner ararken daha da seçici olmak için çok daha fazla seçeneğimiz var. Gördüğümüz kişilerin profillerini seçer, arama yapar, karşılaştırır ve bazı hesaplamalar yaparız. Uzun zamandır beklenen “mükemmel eşleşmedir” aradığımız. Dikkatimizi çeken bu özel kişiyle sohbet etmeye başlayabilmeyi dileriz.

Birçok kişi için bu sadece eğlenceli bir pazarlama şeklinden daha fazlası. Bu flört uygulamaları bize aşkla cinsel ilişkiyi ayırmayı ve asıl istediğimiz buysa sadece ikincisini elde etme fırsatını veriyor. Aynı zamanda, kalıcı bir ilişki kurma çabalarımıza devam ediyoruz. Bazen bunda başarılı oluyoruz. Aslında çoğumuz bu şekilde başlayan güzel hikayeler biliyoruz.

Bununla birlikte, son yıllarda Jenny Stallard ve Emma Kenny gibi psikologlar başka bir tür dinamik gözlemlediler ve buna dikkat çekmek istiyorlar: Tinderella. Bunlar asla buluşmaya gitmeyi kabul etmeyen, sadece flört etmekten ve bu sanal kanallar vasıtasıyla riskli sohbetler etmeyi seven kullanıcılardır.

Some figure

Tinderella Sendromu: Asla tanımayacağım biriyle flört etmenin keyfi

Büyük bir çelişki gibi görünüyor, ama şaşırtıcı bir şekilde Tinderella sendromu düşündüğümüzden çok daha yaygın bir durum. O kişiyi kişisel olarak tanımak istemediğiniz hâlde, flört edebileceğiniz ve bir partner bulabileceğiniz bir uygulamaya niçin kayıt olasınız ki? Bunun nedeni, yeniliklerle dolu bu başlangıç evresinin, keşiflerin, gece yarısı yapılan sohbetlerin bazıları için fazlasıyla yeterli olmasıdır. Bütün bunları son derece tatmin edici buluyorlar.

Tinderella Sendromu adı verilen fenomenin ilginç bir yönü daha var. Erkek “tinderellaların” aynı anda birkaç insanla flört etmesi yaygındır. Sürekli yeni seçenekler arıyorlar. Herhangi bir açıklama yapmadan “ortadan kaybolmaya” karar verdiklerinde mevcut olanlarının yerini alacak yeni partnerler buluyorlar.

İşte bu tür davranışları tanımlayan bazı özellikler.

  • Flört uygulamaları aracılığıyla potansiyel partner arama ve seçme süreci, gerçek hayatta insanları tanımaktan daha uyarıcıdır. Tinderella sendromu şeklinde tanımlanan bu durumdan muzdarip kişiler genellikle sosyal becerilerden yoksundur.
  • On-line evrende büyüleyici insanlar olma izlenimini verme eğilimindedirler. “Off line” bir buluşma gerçekleştirmeyi ümit eden potansiyel partnerlerde yüksek beklentiler yaratırlar, ki bu buluşma hiç bir zaman olmayacaktır.
  • Genel olarak, Tinderella şeklinde tanımladığımız insanlar diğer insanlara olan ilgilerini çabucak kaybederler. Sonunda, açıklama yapmadan ortadan kaybolurlar. Geride sadece sahte vaatler bırakmışlardır.
Some figure

Tinder döneminde aşk

Yazımızın başında internet uygulamaları ve özellikle de Tinder vasıtasıyla aşkı arama fenomeninin birçok psikolog için yeni zorluklar getirdiğini söyledik. Tuhaf görünse de hiç yaşanmamış bir ilişki yüzünden gerçekten üzülen kişiler var.

Bunlar bir süre sohbet ettikten sonra gerçekleşen “hayalet” ve sonuçsuz ilişkilerdir. Fiziksel olarak asla tanımayacakları başka bir kişiyle paylaşılmış sırlar, planlar ve hayaller söz konusudur. Ancak bu ilişkideki beklentiler o kadar yüksektir ki diğer üyenin “on line” olarak kaybolmasının ardından yoğun bir keder yaşanır.

Bütün bunlar şu an sıkça yaşanan bir gerçek. Sorun, Ghosting yani partnerinin ortadan kaybolması nedneiyle acı çeken kişi değildir. Tinderella Sendromunun arkasında, kararsız ve güvensiz kişiliklere sahip insanlar vardır. Sosyal fobiden muzdariptirler ya da insan ilişkilerinin gerçekte ne olduğuna dair olgunlaşmamış bir vizyona sahiptirler.

Tinder’da 5 ila 20 potansiyel “talip” bulma fikri çok çekici bir şey. Başkalarıyla flört edip onları baştan çıkarmaya çalıştığımız, sahte ümitler uyandırdığımız onlarca WhatsApp konuşması da öyle. Bütün bunlar egomuzu artırıyor ve hiçbir yükümlülüğümüz de yok. Baştan çıkarma oyunu, bağlılık gerektirmeyen sabit bir oyun.

Bu Tinderella’lar çocuksu ve kaprisli aşk yanılsamalarıyla yaşayacaktır. Yol üzerinde ise sayısız kurban bırakırlar. Bu, karmaşık ve sürekli değişen toplumumuzda hesaba katmamız gereken bir modern gerçeklikten ibaret.

Some figure

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.