Logo image
Logo image

Sık Öfke Krizlerinin Ardında Kibir Var

2 dakika
Sık Öfke Krizlerinin Ardında Kibir Var
Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Sık geçirilen öfke krizleri kibri gizler. Kibirli insanlar her zaman haklı olma ihtiyacındadır, düzeltilmeye katlanamazlar, kendi öfkelerinin kurbanı olurlar. Burada narsisizmin gururdan kaynaklanarak çok baskın bir kişilik yarattığını söylemeliyiz.

Kibirli insanlara nerede hatalı olduklarını göstermek çok zordur. Çünkü kendilerini devamlı dev aynasında görürler. Ama çevremizde bazen bu insanlardan o kadar çok oluyor ki bu davranışın normal olduğunu sanmaya başlıyoruz. Bu tipte insanları siyasette, iş hayatında ve hatta yeni nesilde sık sık görüyoruz.

“Kibirle başa çıkmaya çalışmaktansa ona karşı yazmak daha kolaydır.”

– Francisco de Quevedo

Kibirli biri kaç yaşında olursa olsun her şeyi bildiğini düşündüğü için asla bir şeyin doğrusunu öğrenmeye yanaşmaz. Başkalarının ihtiyaçları onların gözünde değersizdir ve duygusal anlamda 6 yaşındaki bir çocuk olgunluğundadırlar.

Kibirli insanlarla beraber olanlar ne kadar sık sinirlendiklerini iyi bilirler. Çok gururludurlar ve burunlarından kıl aldırmazlar. Bazen sizle konuşmamak gibi tepkiler verdikleri de olur. Bazen de önemsiz ve küçük bir nedenden dolayı hayal kırıklığına uğrarlarsa kin tutarlar.

Some figure

Sık geçirilen öfke krizleri ve kibir maskesinin altında yatanlar

Kibir çoğu zaman kirpilerin dikenleri gibi savunmak için takılan bir maskedir. Mesela biri bana daha sabırlı olmama gerektiğini ve ağırdan almamı söylerse gardımı alır ve kendimi korumaya geçerim. Söylenen şeyin iyi niyetli olup olmadığının bir önemi yoktur. Bunu her türlü hakaret olarak alırım.

Bu insanların genelde öz güvenleri düşüktür. Aşağılık duygusu kendini öfke, hırçınlık ve agresiflik olarak ortaya çıkarır. Başkalarından iyi olma ve üstün olma ihtiyacı ise otorite takıntısına dönüşür. En değersiz ve küçük yorumlar bile çok büyük kin nedenlerine dönüşebilir.

Bu kişilikler için gurur, sofistike bir ödül sistemidir. En ilginç şey, bu çivilerle dolu takım elbisenin genellikle güvensizliği gizlemek için çocuklukta yaratılmış olmasıdır. Daha sonra, sorunlara ya da hayal kırıklıklarına tepki vermenin bir yolu haline gelir. Bunun nedeni, kibirli kişiliklerin kendi topraklarını işaretlemek, geçerliliğini bulmak için kibir ve saldırganlıktan yararlanmasıdır.

Aslında kibirli insanlar böyle davranarak sadece kendileri ve diğer insanlar arasına bir mesafe koymuş oluyorlar. Bu da sonsuz bir yüzeysel ilişki döngüsü yaratır.

Some figure

Peki sık sık öfke krizleri geçiren biriyle karşılaştığımız zaman ne yapmalıyız?

Sık sık öfke nöbetleri geçiren insanların duygusal sorunları vardır, özgüvenleri düşüktür ve psikolojik dengeleri yoktur. Bu nedenle çevrenizde böyle bir insan varsa öncelikle sorunun kaynağının siz olmadığını bilmelisiniz. Sorun o insanın kendisi.

“Sinirlenmek çok kolaydır. Ama doğru zamanda, doğru yerde, doğru kişiye karşı, doğru amaçla öfkelenmek herkesin harcı değildir.”

– Aristotales

Öfke kişinin bir parçası haline geldiği zaman çevresindeki her şey de bundan etkilenir. Ayrıca her şeyi kontrol etme ve yararlanma ihtiyaçlarının altında kibir ve kendini beğenmişlik yatar. Bu durumda yapılması gereken mesafe koyup enerjiyi boşa harcamamaktır.

Gururlu kişiyle tartışarak bu huyundan vazgeçiremezsiniz. Onu aynanın karşısında bırakıp kendisini anlaması için bırakmalısınız. Çünkü bu derinin altında onlar için güvensizlikler, boşluklar ve duygusal izler vardır.

İnansanız da inanmasanız da sık öfke krizleri birçok yetişkinin hayatını mahvediyor. Bu yüzden zaman ayırıp öfkeyi kontrol altına almak gerek. Çocuklara özellikle de büyürken özen göstermek ve bu davranışlardan nasıl kurtulup öfkeyi nasıl kontrol edeceğini öğretmek gerekir.