Logo image
Logo image

Raven'ın Progresif Matrisler Testi Ne İşe Yarıyor?

2 dakika
Raven'ın Progresif Matrisler Testi Ne İşe Yarıyor?
Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Raven’ın progresif matrisler testi analojik muhakeme, soyutlama kapasitesi ve algıyı ölçen en yaygın kullanılan araçlardan biridir.

60 soru, “g” zeka faktörünü değerlendirmemize izin veriyor. Bu faktör Spearman tarafından önerilmişti ve günlük sorunlara cevap verdiğimiz daha genel zihinsel ve bilişsel süreçlerle ilgilidir.

Muhtemel bu zeka testiyle daha önce karşılaştınız. Bu genelde okulda veya işe alımlarda karşılaşılan bir testtir. Şimdilerde özellikle de belli meslek grupları için uygulanan yaygın bir testtir.

“Zeka sadece bilginin kendisinden oluşmaz, bilgiyi pratikte uygulamak da gerekir.”

– Aristotales

Normalde bu testten biraz rahatsızlık duyulabilir. Akademik veya profesyonel hayatta bu test belirleyici veya zorlayıcı olabilir.

Bazı insanlar ise gizemleri çözmeyi sevdikleri için bu matrisler testini seviyor. Kalıp ve serileri çözümlemeyi seviyorlar, çıkarımlarda bulunmak ve nasıl düzeltileceğine dair kararlar vermek onların hoşuna gidiyor.

Ama bir şey çok açık. IQ’yu belirlemek bugün bile ilginç bir konu. Howard Gardner’ın çoklu zeka kuramını kabul etsek de etmesek de mantıksal akıl yürütme, problem çözme ve eleştirel düşünme için insan kapasitesini ölçmek ve önceliklerine göre sıralandırmak istiyoruz.

Raven’ın progresif matrisler testi Cattell’ın yazdığı soyut akıl yürütmeyi ölçer. Bu gündelik sorunları çözmeye yarayan bir tür zeka türü. Belki gelecekte şartlar değişir ve psiko-teknik testler farklı görünür.

Bir göz atalım…

Some figure

Raven’ın progresif matrisleri nasıl çalışır?

J.C Raven bu testi 1938 yılında geliştirdi. Amacı ABD donanmasındaki askerleri değerlendirmekti.

Ancak, kısa bir süre sonra, edinilen bilgiden bağımsız olarak genel olarak istihbaratın değerlendirilmesinde yararlı ve geçerli olduğu ortaya çıktı.

Raven’in Progresif Matrisler testinin diğer testlere karşı sağladığı faydalar

  • Kişinin motor veya iletişim sorunları olup olmadığına bakmaksızın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde işe yarar.
  • Uygulaması maliyetsiz bir testtir.
  • Genelde çoğu insan için ilgi çekici ve eğlencelidir.
  • “Gestalt” dikkatinin yanı sıra kişinin keşif davranışını kullanması gereken analojik bir akıl yürütmeyi gerektirir. Matrisleri tamamlamak için karşılaştırmalar yapmalı ve birden fazla bilgi kaynağı kullanmalıdırlar.

Ayrıca, Raven’in Progresif Matrisler testinin en büyük avantajlarından biri, yetişkin veya çocuğun bilişsel işlevi hakkında ne kadar hızlı bilgi sağladığının göstergesidir.

Öte yandan, bir şeyi işaret etmemiz önemlidir. Testin yaratıcısı John Raven, hiç kimsenin bu testi zekayı ölçmek için kullanmaması gerektiğini açıkladı. Testi daha güçlü kılmak ve sonuçları daha somut hale getirmek için diğer bilgi kaynaklarını da dikkate almalıyız.

Some figure

Raven’ın matrisleri nasıl çalışır

Test zorluk derecelerine göre artan 60 çoktan seçmeli sorudan oluşur. Bildiğiniz gibi bu sorularda eksik geometrik sorular ve soyut şekiller vardır. Bunlara bakmak sanki düzensiz ve kafa karıştırıcı şekillere bakmak gibidir.

Katılımcıların testi tamamlaması ortalama 45 dakika sürer. Bu zaman çocuk veya yetişkinler için yeterlidir. Süreç aşağıdaki gibi işler:

  • edüktif yetenek bağlantısız görünen şekiller arasında ilişki ve korelasyon kurma kabiliyetidir.
  • Ayrıca bu tür bir zeka kabiliyeti karşılaştırma, çıkarım yapma, zihinsel temsiller ve mantık kullanma gerektirir.

Birçok kişiye göre bu genel anlamda zeka hakkında fikir verir.

Some figure

Sonuç olarak, bu test eğitim seviyesine veya yaşa bağlı olmayan bir testtir. Sözel olmayan puanlama vardır.

Ayrıca, öğrencilerin ya da iş adaylarının “genel olarak” zekası hakkında önceden bilgi sahibi olmak istediğiniz durumlar için de yararlıdır.

Çok kolay uygulanması ve çabuk sonuç alınması, isteseniz de istemeseniz de bu testi daha çok göreceğiniz anlamına geliyor…