Panseksüellik Ne Anlama Gelir?

Panseksüellik Ne Anlama Gelir?

Son Güncelleme: 23 Mayıs, 2019

Yüzyıllardır toplum iki cinsiyet ile sınıflandırılıyordu: kadın ve erkek. Herkesin doğduğunda bu iki cinsiyetten birine ait olduğu düşünülüyordu. Bu sınıflandırmaya göre, erkekler kadınlardan, kadınlar da erkeklerden hoşlanmalıydı. Fakat cinsellik spektrumu bundan çok daha geniş. İşte bu noktada panseksüellik gibi farklı cinsel yönelimler ortaya çıkıyor. Peki panseksüellik ne anlama gelir?

Cinselliğin Evrimi

Eğer bir insan erkek cinsel organları ile dünyaya gelirse, erkek olarak adlandırılır. Aynı şey kadınlar için de geçerlidir; cinsel organlar cinsiyeti tanımlar. Buna göre, mümkün olan iki tür cinsellik bulunuyor. Bu cinsellikler siyah ve beyaz kadar keskin gruplandırıyor.

Neyse ki artık toplum gelişme gösterdi ve cinsellikle ilgili ne kadar fazla seçenek olduğunun bilincine varıldı. İki renkli bir spektrumdan çok renkli bir spektruma geçildi.

Günümüzde heteroseksüellik, homoseksüellik, biseksüellik, transeksüellik ve panseksüellik gibi farklı gruplandırmalar bulunuyor. Bundan dolayı, insanların birilerini çekici bulma yönelimleri, aynı cinste olup olmamaları fark etmeksizin, oldukça çeşitlendi.

panseksüellik ne

İnsan İlişkilerinde Panseksüellik Ne Şekilde Konumlandırılır?

Panseksüellik cinsiyet ya da cinsel kimlik fark etmeksizin birini fiziksel ve duygusal olarak çekici bulabilmek anlamına gelmektedir. Bu sebepten ötürü, panseksüellik insanların kurabileceği ilişki biçimleri arasında en serbest türlerden biridir. Konu panseksüellik olduğunda çok daha az kural vardır.

Bu cinsel yönelim kısıtlayıcı değildir. Kadın ya da erkek olarak tanımlanan cinsiyetler de, bu tanımın dışında kalan cinsiyetler de panseksüel olabilirler.

Panseksüellik ve Biseksüellik Arasındaki Farklar

Bu tanımlamaları göz önünde bulundurduğumuzda, panseksüellik ile biseksüellik arasındaki ayrım biraz kafa karıştırıcı olabilir. Panseksüelliğin temel özelliği, dediğimiz gibi iki cinsiyetin dışında kalan tanımlamaları da kapsamasıdır.

Biseksüel bireyler kadınları da erkekleri de çekici bulurlar. Bu sebepten ötürü, biseksüel insanlar herkesi belirli bir cinsiyetle gruplandırırlar. Kadın ve erkek cinsiyetlerini ilişkilerine dahil ederler. Bu sebepten ötürü biseksüeller her iki cinsiyetten de hoşlanırlar.

Öte yandan panseksüel bireyler kişinin cinsiyetini ya da cinsel kimliğini önemsemezler. Gayet basit bir şekilde, bu bireyler insanları bu gruplandırmalardan bağımsız olacak şekilde, fiziksel ve duygusal olarak çekici bulurlar.

Bilinmeyen Bir Cinsel Yönelim: Panseksüellik Ne Anlama Gelir?

Bu tarz bir cinsel yönelimin anlaşılmasının zorluğu ve kavramın görece yeni olması sebebiyle pek çok insan ya panseksüelliği duymamış ya da heteroseksüellik veya homoseksüellikten daha romantik ve gerçek dışı bulmuşlardır.

Bu sebepten ötürü, çoğu insan panseksüelliğin bir heves olduğunu düşünür. Dolayısıyla, panseksüellik bir cinsel yönelim olarak görülmez. Bunun yerine dikkat çekme ya da kendini diğerlerinden ayırma yöntemi olarak algılanır.

avuç içinde kalp
Aşkın cinsiyeti yoktur.

Günümüzde Panseksüellik Ne Şekilde Yer Bulmaktadır?

Günümüzde sinema, edebiyat ve televizyonda bu cinsel yönelime yer verilmektedir. Örneğin ünlü dizi Doctor Who’da panseksüel karakterler yer almıştır. Dizi gerçeklikten uzak ve fütüristik bir evren yaratır. Bu evrende, Jack Harkness karakteri insanları kadın ya da erkek olarak sınıflandırmaz.

Öte yandan panseksüellik bir diğer ünlü dizi Sex and the City’de de yer bulmuştur. Dizide panseksüelliğin milenyumun yeni cinsel yönelimi olduğunu belirtilmiştir.

Çizgi romanlarda da panseksüel karakterlere rastlayabilirsiniz, örneğin; Wade W. Wilson ya da daha çok bilinen adıyla Deadpool. Ünlü Marvel anti kahramanı panseksüellik ne anlama gelir sorusuna gösterilebilecek oldukça iyi bir örnektir. Karakterin belirli bir cinsel yönelimi yoktur. Deadpool cinsel kimlik ya da cinsiyet fark etmeksizin tüm insanları çekici bulur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.