Logo image
Logo image

Özgüvenle Konuşmanın Anahtarı

3 dakika
Özgüvenle Konuşmanın Anahtarı
Son Güncelleme: 08 Mayıs, 2019

Diğer insanlarla etkileşim halindeyken ve özellikle bir topluluk önünde konuşma yaparken, özgüvenle konuşmak başkalarının bize güvenmesini ve bizi akıllı bir birey olarak algılamasını sağlar. Bu nedenle, bu, özellikle profesyonel düzeyde başarıyı elde etmenin kilit noktalarından biri olabilir.

Şimdi, bu özgüveni nasıl elde edebiliriz? Başkalarının bize güvenmesi için neler yapabiliriz? Bu makalede, konu hakkında size yardımcı olması muhtemel bazı anahtar noktaları paylaşacağız. Bununla birlikte, söz konusu önerileri uyguladıkça yeteneklerinizin gelişeceğini belirtmemiz gerekir.

“Tutkuyla önemsediğiniz bir şey hakkında konuştuğunuz zaman, daha rahat olur ve kendinize daha çok güvende hissedersiniz.”

– Brian Tracy

Özgüvenle konuşmak, görüşlerinizi inançla ifade etmek anlamına gelir

Konuşmayı yapmadan önce, söyleyeceğimiz şeylere gerçekten inandığımızdan emin olmak çok önemlidir. Kendimizi ifade ederken kibirli olmamamız gerekir. Bunun yerine, dışarıdan, söylediklerine gerçekten inanan ve başkalarının da aynı fikirleri paylaşmasını bekleyen biri gibi görünmeliyiz. Bu nedenle, doğrulanma ihtiyacına benzeyen bir davranışın yerine özgüveni koyabiliriz.

Some figure

Göz temasının önemi

İlk olarak, göz teması iyi bir eğitim ve nezaketin bir göstergesidir. Öte yandan, başkalarının söylediklerimizi daha özenli bir şekilde dinlemelerini sağlar, bu temas karşı tarafı söylediklerimizin içine çeker.

Ayrıca, mesajımızı daha net bir şekilde ifade etmemize ve özgüvenimizi artırmaya yardımcı olur. Zemine, tavana ya da özellikle topluluk içindeki herhangi bir kişiye bakmak, kendimizi daha güvensiz hissetmemize neden olabilir ve biz ne kadar aksini düşünsek de dinleyiciler bunu algılayabilir.

“Göz teması, her zaman kelimelerden daha samimi bir yoldur.”

– Faraaz Kazi

Bu, dikkatimizi tek bir kişiye odaklamamız gerektiği anlamına gelmez zira karşı tarafa rahatsızlık verebilir. İyi bir yaklaşım, her 2 veya 3 saniyede bir farklı insanlar arasında odağımızı değiştirmektir. Ama her zaman karşı tarafın gözlerine bakmayı unutmayın!

Dinleyiciler arasında bakışlarınıza endişeli ya da kafası karışık ifadelerle karşılık verenler olursa (bu durum kendinize olan güveninizi zayıflatabileceği için) merak etmeyin. Dürüst olmak gerekirse, büyük bir kalabalığın önünde konuşma yapmak söz konusu olduğunda, küçük bir gruba odaklanmanız tavsiye edilir, çünkü aksi halde herkesin gözlerine bakmak pek mümkün olmayacaktır.

Kıymetinizin farkına varın

Özgüvenle konuşmak kendimizi sevmenin bir parçasıdır. Bu nedenle, bunu başarılı bir şekilde yapmak için, değerimizin bilincinde olmamız şarttır. Bununla birlikte, gösteriş ve kibir her zaman aleyhimize çalışacağından bu konuda ihtiyatlı davranmamız çok önemlidir.

İyi bir egzersiz günlük olarak kendimizi övmek olabilir; bu şekilde özgüvenimiz artacaktır. Artan özgüven konuşma biçimimize de yansır ve başkaları tarafından hızla algılanır. Bunu başarmak için, başarılı olduğunuz konulara ya da sevdiğiniz bir özelliğinize odaklanın ve bunlar üzerinden kendinizi övün.

Başarınızı hayalinizde canlandırın

Konuşmanızı yazarken, planlarken ve prova ederken, başarınızı gözünüzün önüne getirin ve sizi dikkatle dinleyen bir kitle önünde özgüvenle konuştuğunuzu hayal edin.

Konuşmanızın sonunda sizi alkışlayan izleyicileri düşünün ve korkularınızı bir kenara bırakın. Olası sorunları hayal etmek ve neyin yanlış gidebileceğine odaklanmak felaketlere davetiye çıkarır.

“Başarıya odaklanırsanız, stres yaşarsınız. Ama eğer mükemmellik peşinde koşarsanız, başarınız garanti olacaktır.”

– Deepak Chopra

Bu, olası aksilikleri gözardı etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Aksine kesinlikle aklınızın bir köşesinde dursunlar ve pratik kaçış yolları belirleyin. Bununla birlikte, aksilikler hakkında endişelenmek güvensizliğinizi besleyecek ve özgüvenle konuşma yetinizi baltalayacaktır.

Some figure

Konuşmanızı uygun bir şekilde planlayın

Kalabalık önünde güvenle konuşmanın kilit noktalarından biri, söyleyeceklerimizi dikkatlice planlamaktır. Bir senaryo oluşturmak ve konuşmayı tekrar tekrar prova etmek çok önemlidir. Buna ek olarak, prova sırasında, iletmek istediğiniz bilgileri incelemeli ve mümkün olduğunca anlaşılır hale getirmelisiniz.

Dinleyicilerle etkileşim içinde olmak ve beden diline dikkat etmek de çok önemlidir; böylelikle kalabalığın bizi sıkıcı ve donuk yerine enerjik, motive ve özgüvenli biri olarak algılamasını sağlayabiliriz.

Ayrıca konuşmayı yapacağımız yeri önceden ziyaret etmek de size yardımcı olur. Olası aksilikleri öngörmek ve içinde bulunacağımız çevrenin bize sağladığı avantajları öğrenmek kendimize olan güvenimizi artırır. Son olarak, mekana erken gelmek ve hazırlanmak için yeterli süreye sahip olmak bizi sakinleştirir.

Dinleyici kitleyi tanıyın

Söz konusu özgüvenle konuşmak olduğunda kimlere hitap edeceğinizi bilmek size çok yardımcı olacaktır. Nereden geldiklerini, kalabalığın yaş aralığını ve konuyla ilgili genel bilgi seviyelerini öğrenin. Bu şekilde, konuşmanızı adapte edebilir ve mesajınızın karşı tarafa kolaylıkla iletilmesini sağlayabilirsiniz.

“Bütün büyük konuşmacılar en başka kötü konuşmacılardı.”

– Ralph Waldo Emerson

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.