Logo image
Logo image

Göz Teması Kurmanın Sırları

2 dakika
Göz Teması Kurmanın Sırları
Son Güncelleme: 26 Mayıs, 2018

Göz teması iletişimde çok önemli bir rol oynar. Gözlerinizle bilinçli ya da bilinçsiz verdiğiniz bir mesajın anlamı bu şekilde daha etkileyici olur. Karşılıklı algıyı yaratan bir çeşit sözsüz iletişim koludur. Bakışlar göz temasının inceliklerini öğrenmeyi gerektirecek kadar etkilidir.

Görsel bağ ve bunun yorumlanması beynin amigdala isimli bölgesiyle yakından ilişkilidir. Bu yapı aynı zamanda duygularla da ilişkilidir. Göz temasının inceliklerinden biri de bunun aynı anda hem gizli hem de güçlü olmasıdır.

Çoğu zaman bakışlarımızın aktardığı mesajdan haberdar değiliz ve hatta bakışlarımızla ilettiğimiz mesajın iletişimdeki etkisinin de farkında değiliz. Bu yazının amacı bakışlarla yaratılan bu muhteşem dünyadaki sırları ve ilginç noktaları açığa çıkarmak.

“Bakıştan anlamayana uzun uzun açıklamak da kâr etmez.”

– Arap Atasözü

Göz temasının süresi, anahtar nokta

Görsel iletişimde göz temasının süresi önemli bir faktördür. Örneğin karşısındakinin gözlerine bakmaya çekinen birisi duygusal anlamda zarar görmüştür.

Göz temasının hiç olmaması ile duyguların kontrol edilemediğine işaret eder. Bu da diğer insanların huzursuz ve rahatsız hissetmesine neden olabilir.

Bir diğer uç insan ise göz teması kurup bakışlarını sizden hiçbir koşulda ayırmayan insandır. Bu görsel bağ şekli kişinin karşısındaki insanı kontrol etmek istemesi veya baskın çıkmak istemesi anlamına gelir. Birkaç dakika sonra böyle bir bakış gerçekten göz korkutucu olabilir. Bu da göz teması kurmanın sırlarından biridir.

Some figure

Bakışları okumak

Herkesin gözü aynı şekilde etkileyici olmasa bile her bakışın anlattığı bir duygu ifadesi vardır. Deneyim ya da ilgisizlik bile okunabilir.

Beden dili bilginleri, göz teması sırlarında şifrelenen kodların birçoğunu tanımlamayı başardılar. Bunlar en yaygın yorumlardan bazıları:

Some figure

  • Gözle görülür derecede fazla kırpılan gözler güvensizlik ve sinirlilik gösterir. İnsanlar çok fazla gözlerini kırpan liderlere inanmazlar.
  • Sola baktığınızda, bir şeyleri hatırladığınızı gösterir, sağa baktığınızda yeni bir düşünce ya da fikir oluşturduğunuzu gösterir. Sürekli olarak uzaklara ve sağa bakan biri yalan söylüyor olabilir. Solak insanlarla, bu diğer yönde çalışır.
  • Birisi şaşkın olduğunda, muhataplarının söylediklerine inanmazlar.
  • Birbiriyle iyi iletişim kurmaya ilgi varsa, konuşma sırasında kaşları kaldırmak normaldir.

Baştan çıkarma ve içgüdü

Bakışlar, baştan çıkarma sırasında da önemli bir rol oynar. Bunlar genellikle sonradan sevgi dolu bir bağın başlangıcıdır. Temas telefonla olsa bile, ilgili kişilerin gözleri belirli bir sevgi ilgisini yansıtmaktadır. Örneğin, gözlerin daha parlak ve ışıltılı olması ve göz bebeklerinin genişlemiş olması olağan bir durumdur.

Some figure

Uzmanların belirttiği üzere beden diline göre başka bir kişiye duyulan ilgi aşağıdaki gibi ölçülür:

  • Eğer bir kişi gözlerinizin doğrudan içine bakıp aşağı baktıktan sonra tekrar gözlerinizin içine bakarsa muhtemelen sizinle ilgileniyordur.
  • Bir kişi size baktıktan sonra başka bir tarafa bakıyorsa sizle ilgilendiğinden emin değildir.
  • Göz teması kurduktan sonra yukarı bakıyorsa muhtemelen sizinle ilgilenmiyordur.
  • Bir dakika içinde on defadan fazla gözlerinizi kırparsanız bunun nedeni karşınızdaki kişiden hoşlanmanızdır.

Öte yandan hayvanlar da insanların bakışlarına duyarlıdır. Acıkmışlarsa, bir bakışı meydan okuma olarak yorumlarlar. Uzaklaşmak, saldırı ihtimalini azaltmanın bir yoludur.

Görebileceğimiz gibi, bakışlar sonsuz olasılıklar dünyasıdır. Bizimle ilgili çok şey söyleyen ve bir sonraki konuşmamızda hesaba katılmaya değer olan bakışlar, iletişim kurmanın bir yoludur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • OConnor, J., & Lages, A. (2005). Coaching con PNL. Urano: Barcelona.
  • Poyatos, F. (1994). La comunicación no verbal (Vol. 13). Ediciones AKAL.
  • Satir, V. (2008). En contacto íntimo. Editorial Pax México.