Logo image
Logo image

Nöron Öldüren Bu Alışkanlıkları Duydunuz mu?

3 dakika
Bazı yaşam tarzlarının zihinsel sağlığınız üzerinde doğrudan etkisi olan nöron öldürme alışkanlıkları içerdiğini biliyor muydunuz? Beyninize zararlı olabilecek yedi alışkanlık hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Nöron Öldüren Bu Alışkanlıkları Duydunuz mu?
Son Güncelleme: 25 Ekim, 2022

Belirli rutinlerin ve yaşam tarzlarının nöron öldürücü alışkanlıklar olduğunu biliyor muydunuz? Beyin, vücudun geri kalanının çalışmasına izin veren organdır. Bu nedenle, onunla ilgilenmelisiniz. Rahatlamak, egzersiz yapmak, yemek yemek ve iyi uyumak gibi sağlıklı alışkanlıkları içeren sağlıklı bir yaşam, nöron ölümü de dahil olmak üzere birçok sorunu önlemeye yardımcı olabilir.

Bu nedenle, genel ve zihinsel sağlığa iyi bakmak söz konusu olduğunda hem fiziksel hem de zihinsel egzersizler önemlidir. Nöronlarınızı korumak için hangi alışkanlıklardan kaçınmalısınız? Bugünün makalesi bunlardan yedisini tartışacak.

Nöron öldüren alışkanlıklar

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, beynin bakımı aynı zamanda zihninizi de korur ve genel fiziksel sağlığınızı iyileştirir. Bazı alışkanlıklar nöronları öldürür ve sonuç olarak sinir sistemini zayıflatır ve zarar verir. Peki bu alışkanlıklar neler? Bunlar stres, zayıf uyku, beyinde stimülasyon eksikliği vb. ile ilgilidir.

Some figure

Stres

Bu, nöronları öldüren temel alışkanlıklardan biridir. Stres, bir kişi kendi kişisel kaynaklarını aşan durumlarla karşılaştığında harekete geçen bir mekanizmadan oluşan bir fiziksel ve duygusal gerginlik hissi olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, bunaldığınızda görünür.

Bu mekanizma, uzun bir süreye (kronik stres) yayılırsa nöronları öldürebilir. Bunun nedeni, stresli olduğunuzda organizmanın büyük miktarda kortizol (stres hormonu) salmasıdır. Bu hormon, kaynakları acil durumlarla yüzleşmek için gereken biyolojik süreçlere yönlendirmek için kullanılır.

Fakat vücut sürekli bir şekilde çok fazla kortizol saldığında ne olur? Nöronlar gözetimsiz bırakılır ve bağışıklık sistemi zayıflar.

Aşırı şeker tüketimi

Çok miktarda şeker yemek de nöronal ölümlerle bağlantılıdır (diğer sağlık sorunlarına ek olarak). Bunun nedeni, fazla şekerin diğer besin maddelerinin emilimini yavaşlatması ve beyin faaliyetlerini bozmasıdır. Her şeyde olduğu gibi, şekeri de sorumlu bir şekilde tüketmelisiniz. Popüler inanışın aksine, şeker yalnızca fazla tüketildiğinde zararlıdır.

Uyarım eksikliği, nöron öldüren alışkanlıklardan biridir

Monotonluk (fiziksel, duyusal veya bilişsel, özellikle de son ikisi için) aynı zamanda nöronları öldüren alışkanlıklardır.

Bu açıdan, düşünmek, beyni canlandırmanın en iyi yoludur. Buna zihinsel egzersizler, ders çalışma, yazma, kitap okuma vb. de dahildir. Bunlar beyninizi çalıştıran ve ciddi hastalıkları önleyen aktivitelerdir.

Dehidrasyon

Sürekli susuz kalmak, nöronları öldüren başka bir alışkanlıktır. Bu nedenle susuzluğunuzu bir an önce gidermeniz önemlidir. Neden? Çünkü organizma vücut hücrelerinden su çekmeye başlayacak ve bu da bazı hücrelerin (nöronlar dahil) yok olma olasılığını artıracaktır.

Sigara (ve uyuşturucu)

Bu toksik alışkanlık sadece sağlığınıza zarar vermez, aynı zamanda beyin hücrelerinizi de yok edebilir. Tütün, bağımlılık yapan bir ilaçtır. Ek olarak, nöronlarınıza kalıcı olarak zarar verebilir ve hatta öldürebilir. Bu aynı zamanda diğer birçok ilaç için de geçerlidir.

Kirlilik

Kirlenmiş ortamlarda nefes almak yalnızca solunum sistemine zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda nöronları da öldürebilir. Bunun nedeni beynin en çok kaynak tüketen organlardan biri olmasıdır. Özellikle kirli ortamlarda nefes aldığınızda önemli miktarda toksik partikül emiyorsunuz.

Bu parçacıklar beyne ulaşır (kan-beyin bariyeri sizi bazılarından korusa da). Bu yüzden zaman zaman büyük şehirlerden çıkmak iyidir (her şeyden önce kırsal alanlar gibi doğal ortamları ziyaret etmek).

Uykusuzluk, nöron öldüren alışkanlıklardan bir diğeridir

Kötü uyku, nöron öldürücü bir alışkanlıktır. Aslında, birçok çalışma, sürekli uykusuzluk ile nöron ölümü arasında ve ayrıca beynin bazı bölümlerinin (örneğin hipokampus gibi) azalması arasında bir ilişki olduğunu buldu.

Uzun vadede, bu hasarlar hafıza problemlerine, konsantre olma zorluğuna vb. neden olabilir.

Some figure

Nöron öldüren alışkanlıklar – zihinsel sağlığınıza dikkat edin

Zihninizle ilgilenmek, beyninize iyi bakmayı gerektirir. Gördüğünüz gibi, sürdürdüğünüz hayatın beyin sağlığı üzerinde doğrudan bir etkisi var. Beyin gerçekliğiniz ve alışkanlıklarınızla bağlantılıdır ve sağlıklı bir yaşam tarzı sizi birçok rahatsızlıktan koruyabilir.

Bu bağlamda, beyin sağlığını etkileyen birçok bozukluğun kökeni kalıtsal faktörlerden, yaştan veya bir tür yaralanmadan kaynaklanmaktadır. Ancak yukarıda açıklananlar gibi alışkanlıklar da bu faktörü etkileyebilir. Bunun nedeni, beyninizin de bunu yapması için nöronların düzgün çalışması gerektiğidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carlson, N.R. (2002). Fisiología de la conducta. . Barcelona: Ariel. Capítulo 1, pp. 1-37, capítulo 2, pp. 39-81, capítulo 4, pp. 129-158.
  • Kolb, B. y Whishaw I.Q. (2002). Cerebro y Conducta. Una introducción. Madrid. McGraw-Hill.
  • Segovia, S. y Guillamón, A. (1991). Una aproximación conceptual a la Psicobiología. Revista de Psicología General y Aplicada44 (4): 389- 394.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.