Logo image
Logo image

Nasıl Af Dilemeniz Gerektiğini Biliyor Musunuz?

2 dakika
Nasıl Af Dilemeniz Gerektiğini Biliyor Musunuz?
Son Güncelleme: 10 Haziran, 2017

Hepimiz bazen hatalar yapıyoruz, başarısız oluyor ve haksızlık ediyoruz. Ama genelde böyle davrandığımız ya da konuştuğumuz an hatamızın çabucak farkına varıyoruz. Neredeyse otomatik olarak işe koyulan bir değerlendirme mekanizmamız var.

Bazen hatalarımız can yakıcıdır veya ne kadar çelişkili gözükse de, sevdiklerimizin aleyhinedir. 

Temelsiz bir suçlama yönelterek incitici, yersiz bir yorum yapmamış, hiç hakkı olmamasına karşın biri hakkında peşin hüküm vermemiş ya da öfkesini karşısına çıkan ilk kişiden çıkarmamış kimse var mıdır?

Bu durum yaşandığında ve hatamızı fark ettiğimizde, çoğu zaman af dileme ya da özür dileme göreviyle karşı karşıya kalırız. Dışarıdan çok basit gözüken bir şey, karmaşık bir süreç hâline gelir. Af dileyerek, yalnızca kendi hatalarınızı tanımakla kalmadığınızı, aynı zamanda zayıf yönlerinizi de gösterdiğinizi düşünebilirsiniz.

Özür dilememiz gereken kişi de geçmişte bizim canımızı yakmış ve hala özür dilememiş olabilir. Biz neden uğraşıp bu kişiden özür dileyelim ki? Başka zamanlarda bunun nedeni koşullar olabilir. Zarar verdiğimiz kişiyle yollarımız kesişmez. Kimi zaman ise utanç, kısıtlayıcı bir bariyer görevi görür. Nihayet, bütün bunlara şunu ekleyebiliriz: nasıl af dileyeceğimizi bilmiyoruz.

İyi bir özür, üç unsurdan oluşur: 

  • Üzgünüm: Özür dilediğinizde, onların canını yakarak kendi canınızı da acıttığınızı karşınızdaki kişiye açıklayın. Asla öyle yapmak istemediğinizi ve mümkün olsa geriye dönüp söylediklerinizi geri alacağınızı anlatın. Kendinizi bu şekilde ifade ederek, ana karakterlerin duygular olduğu bir diyalog yaratmak için diğer kişinin empati kanalını açmış olursunuz. Bunu yaptığınızda sebep olduğunuz en derin yarıya ulaşma ve içeriden iyileştirme gücüne ulaşırsınız.
  • Benim hatamdı: Özür dilediğinizde olanların sorumluluğunu üstlenirsiniz. Yaşananların sorumluluğunu üstlenen kişinin siz olduğunu gösterirsiniz. Böyle yapmak, kısmen özür dileyen kişinin olgunluğunu yansıtır ve alıcı uçtaki kişiye güven aktarır.
  • Hatamı nasıl düzeltebilirim?: Kimi zaman yol açtığınız acı hemen onarılamaz. Bazen de bunu yapmak mümkündür ama nasıl yapacağınızı bilemezsiniz. Canını yaktığınız kişiye karşı hatanızı telafi etmek ya da bunu istediğinizi göstermek, duruma hak ettiği dikkat ve önemi gösterdiğiniz anlamına gelir. Çoğu kez bunu yapmak zaman alır. Söz konusu kişinin, yalnızca formalite icabı ya da meseleyi en kısa sürede kapatıp unutmak için özür dilemediğinizi bilmesi gerekir.

Affedilmeyi istemeniz, bu üç unsuru içeriyorsa, etkili olma şansı daha yüksek olacaktır. Ayrıca etkilenmiş olan kişi, sizi daha iyi anlayabilir ve söyledikleriniz karşısında kendisini daha rahat hisseder.

Resim: Auremar

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.