Moon Knight ve Disosiyatif Kimlik Bozukluğu (DID)
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Akıl sağlığı alegorileri, Marvel evreninde tekrar eden bir temadır. Bunu Iron Man 3’te Tony Stark’ın travma sonrası stres bozukluğu yaşadığında da gördük; WandaVision travma evrenini özgün bir şekilde araştırırken. Şimdi, Moon Knight ile tüm süper kahraman ailesindeki en büyüleyici ve kaotik karakterlerden birini keşfediyoruz.
Moon Knight açıkça dissosiyatif kimlik bozukluğundan (DID) muzdarip. Dizi boyunca, olay örgüsünün merkezi ekseni olarak bu psikolojik durumun çarpıcı bir şekilde karakterize edildiğini görüyoruz. Büyük doğaüstü unsurlar yoktur ve kahramanın kökeni Krypton’dan değildir. Ne bir örümcek tarafından ısırıldı ne de mutant bir gene sahip.
Belki de programa bu kadar değer katan da budur. Ek olarak, ilk kez, sinema tarihi boyunca DID ile bağlantılı olan ve uzun süredir devam eden bazı mitleri düzeltmeye yönelik bir girişimde bulunuldu. Örneğin, M. Night Shyamalan’ın Split filminde, sıra dışı ama sadist bir James McAvoy’un 23 farklı kişiliğe sahip genç bir adamı canlandırdığını gördük.
Ayrıca, daha sonra annesinin kişiliğini somutlaştırdığında vahşi bir katile dönüşen güler yüzlü otel sahibi Norman Bates’i de unutmayalım. Nitekim, sözde “çoklu kişilik” her zaman hem tehlikeli hem de şiddet içeren bir durum olarak sunulmuştur. Ancak bu Marvel yapımında bazı küçük değişiklikler görüyoruz.
Moon Knight ve dört kişiliği
Filmler, televizyon, edebiyat ve çizgi romanlar uzun zamandır bize dissosiyatif kimlik bozukluğundan (DID) muzdarip ünlü kötü adamları gösterdi. Stevenson bize ünlü romanı The Strange Case of Dr. Jeckyll ve Mr. Hyde’ı verdi ve DC Comics bize Batman’den tehlikeli bir düşman olan Harvey Dent’i getirdi. Şimdi, Moon Knight aynı anda hem kahraman hem de anti-kahraman olan kaotik bir karakteri temsil ediyor.
Bu filmle, dissosiyatif kimlik bozukluğunun daha kapsamlı bir görünümünü elde etmek için eşsiz bir fırsata sahibiz. Nüfusta yüzde 0,01-1 oranında görülen nadir bir durumdur. Harvard Review of Psychiatry’de yayınlanan bir araştırma, durum hakkında bazı ilginç bilgiler sağlıyor.
Aslında, çalışma, çoğu zaman sayısız efsaneyle çevrili klinik bir gerçekle karşı karşıya olduğumuzu iddia ediyor. Bu bozukluğun var olan en çarpıcı zihinsel değişikliklerden biri olmaya devam ettiği kesinlikle doğrudur. Doğal olarak, bu onu herhangi bir film senaryosu için “yem olarak kullanılan insanlar” yapar. Bununla birlikte, gerçekte, bu “çoklu kişilik” bozukluğu, çocukluk çağı psikolojik travmasının doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu gerçek, Moon Knight’da son derece iyi yansıtılmıştır.
Moon Knight’ın karakteri
Orijinal çizgi roman hikayesi, televizyon dünyasına uyarlanmış olandan oldukça farklıdır. Bu son formatta, bir müzede hediyelik eşya satıcısı olarak çalışarak sakin bir yaşam sürmeye çalışan Mısır kültürüne tutkulu bir adam olan Steven Grant’i keşfediyoruz. Ancak bir sorunu var: Amnezi atakları yaşıyor ve genellikle garip yerlerde uyanıyor.
Bu değişikliklerin kökeni dissosiyatif kişilik bozukluğunda yatmaktadır. Marc Spector, Steven Grant’in ev sahibi kişiliğidir ve Steven bir ikinci kişiliktir. Spector , çocukluğunda yaşadığı istismar ve ihmalden habersiz bir kişiliğe sahip olmak niyetiyle yaratmıştır.
Çizgi romanlarda, çocukken Spector, Nazilerden kaçmak için ailesiyle birlikte Çekoslovakya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçtı. Spesifik bir travmatik olayın sonucu olarak, bir akıl hastanesine yattı. Akıl hastanesini terk etmesine ve bir dizi riskli mesleğe girmesine izin veren yeni bir kişilik geliştirdiği yer burasıdır. Denizciden boksöre ve paralı askere kadar değişiyorlardı.
Mısır’daki bir kraliyet mezarına yapılan saygısızlığın ardından Marc, Ay tanrısı Khonshu ile karşılaşır ve ona bir anlaşma teklif eder. Dünyadaki enkarnasyonu olması karşılığında hayatını kurtaracak.
Kaç kişiliği var?
Moon Knight, aydınlıktan kötülüğe giden bir dizi kişiliği kanıtlıyor. Bunlar aşağıdaki gibidir:
Steve Grant
Grant, her türlü çatışmayı sergileyen dizinin ana karakteridir. Kendisine ne olduğunu bulmak için sürekli çaba sarf eden neredeyse hiç arkadaşı olmayan basit bir ruhtur. Ancak çizgi romanlarda Batman ile bazı benzerlikleri var. Diğer ikinci kişiliği Marc Spector için intikamcı saldırılarını ve gece devriyelerini gerçekleştirmesi için her türlü teknolojik silahı yapan bir milyonerdir.
Marc Spectre
Marc, Moon Knight’ın ev sahibi kişiliğidir. O bir boksör, denizci ve güçlü bir paralı askerdi. Yetenekli, güçlü ve aynı zamanda iyi ve kötü arasında gidip gelen şiddetli bir kahraman.
Jake Lockley
Bu belki de en ilginç alter egolardan biridir. Jake bir taksi şoförüdür ve sokaklarda devriye gezerek bilgi toplar, New York’un en korkunç ve karanlık yerlerine girer.
Moon Knight (Ay Şövalyesi)
Moon Knight, kahramanın kendi dissosiyatif kişilik bozukluğuyla görünüşte alakasız bir varlık olarak görünür. Beyaz zırh giyen ve anti kahramanı temsil eden tanrı Khonshu’dur.
Filmde dissosiyatif kimlik bozukluğunun temsili
Moon Knight, çözülebilecek başkaları olmasına rağmen, çözülmeli kimlik bozukluğunun tasvirinin belirli yönlerinde başarılıdır. Bununla birlikte, çekici bir kurgusal ürün yaratmak için Marvel açıkça bozukluğun belirli yönlerini ayarlamak zorunda kaldı. Yine de, hangi ayrıntıların gerçeğe tam olarak uymadığını bilmek yardımcı olur. Hadi bir bakalım.
Başarıları
Filmde teşekkür edilecek bir şey varsa o da, Moon Knight’ın, DID’den muzdarip olanların zihinsel acılarının temsili olmasıdır. Gerçekten de Oscar Isaac, bu tür gerçekliğe özgü psikolojik utanç evrenini mükemmel bir şekilde yerine getiriyor.
- Dissosiyatif kimlik bozukluğu (DID) olan kişiler, teşhis konulana kadar kendilerinde neyin yanlış olduğunu gerçekten bilmiyorlar. Bu filmde, kahramanın aslında bir uyku bozukluğundan muzdarip olduğunu düşünüyor.
- Kaygı verici devamsızlıklar yaşarlar. Aslında, nasıl açıklayacaklarını bilemedikleri çok uzun zaman dilimlerini unuturlar. Gerçekten de, amnezi bu durumda tekrarlayan bir fenomendir.
- Bir kişiliğin veya diğerinin ne zaman ortaya çıkacağını bilmiyorlar.
- Durum çocukluk psikolojik travmasından kaynaklanır.
Akıl sağlığı sorununa sahip olmak şiddet ile eş anlamlı değildir. Moon Knight, barışçıl ve asil alter egolara sahip olsa da, film aynı zamanda agresif kişilikleri de gösteriyor. Bu tür gerçekleri bu şekilde daha fazla damgalamaktan kaçınmalıyız.
Hataları
Birincisi, dissosiyatif kimlik bozukluğu (DID) olan kişiler, kırık kimlikleri veya alter egoları üzerinde her zaman bilinçli kontrole sahip değildir. Bununla birlikte, dizide, Steven’ın karakteristiğinin farkına vardığında, Marc’ı tehlikede hissettiğinde ortaya çıkmaya teşvik ettiğini görüyoruz.
- Marc ve Steven, günlük yaşamlarıyla yüzleşmek için çalışmayı ve birbirleriyle birleşmeyi başarır. Bununla birlikte, gerçekte, ev sahibi kişiliğin alter egolarını bütünleştirmesini sağlamak yıllar süren bir terapi gerektirir. Bu son derece zor bir süreç.
- Bu rahatsızlıktan muzdarip birçok insan, istismar geçmişlerinin farkında değildir. Ancak, kahraman gerçeği biliyor.
Son olarak, son derece önemli bir şeyden bahsetmeliyiz. Moon Knight’ın üçüncü bölümünde Marc, bir dizi sözde tehlikeli adamla karşı karşıya. Bir noktada bilincini kaybeder ve uyandığında o insanlar ölür. Görünüşe göre, üçüncü bir kişilik şiddetli eylemi gerçekleştirdi.
Bununla birlikte, zihinsel bir sağlık sorununa sahip olmak, şiddet ile eş anlamlı değildir. Ne yazık ki, burada yararsız efsanevi klişe tasvir edilmiş gibi görünüyor. Moon Knight’ın kurgusal bir program olduğu aşikar, ancak zaten kötülenmeye meyilli olan gerçeklere daha fazla leke eklememek kesinlikle tercih edilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gillig P. M. (2009). Dissociative identity disorder: a controversial diagnosis. Psychiatry (Edgmont (Pa. : Township)), 6(3), 24–29.
- Putnam FW. Recent research on multiple personality disorder. Psychiatr Clin North Am. 1991 Sep;14(3):489-502. PMID: 1946019.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.