Logo image
Logo image

Laozi ve Gelişime Yardımcı 7 Alıntı

3 dakika
Bu Laozi alıntıları "yaşamın akışı" ile ilgilidir. En iyi yol, iç huzura yol açan yoldur ve bu yola atılabilmek için bazı değerler geliştirmeli ve dengeyi sağlamalıyız.
Laozi ve Gelişime Yardımcı 7 Alıntı
Son Güncelleme: 19 Şubat, 2019

Çoğu Laozi alıntısı iyi yaşam için ilkelere dikkat çekmeyi amaçlar. Bu yüzden onları ve Tao’yu takip edenler tatminkar yaşamlara sahiptir, ve bu onların etrafındakiler için de faydalıdır. Bu temel olarak, Tao’nun temsil ettiği şeydir, dünyadan geçişimizi daha anlamlı ve değerli kılacak bir dersler envanteridir.

“Tao” kelimesi “yol”, “doktrin” veya “yöntem” olarak çevrilebilir. Konfüçyüsçülük, Budizm ve Zen gibi birçok Doğu akımında görülmektedir. Şeylerin “doğal düzenini” ve evrenin uyumlu işleyişini sergilemeye çalışır.

Birçok Laozi alıntısını anlamak zor olabilir. Öte yandan diğerleri oldukça direkttir. Ancak, hepsi bilgelik doludur. Burada en iyilerden bazılarını bulabilirsiniz!

Biriktirme

Bu, Laozi’nin maddi şeylere bağlı olamamayı, mesafeliliği öngören alıntılarından biridir. Aşağıdakileri ifade eder: “Üstadın mülkiyeti yoktur. Başkaları için ne kadar şey yaparsa, o kadar mutlu olur. Başkalarına ne kadar fazla verirse, o kadar zengin olur.”

Bu alıntı, bazı insanların şeyleri bencilce biriktirme eğiliminin yalnızca bir şeye yol açtığını söylüyor: fakirlik. Bir çok şeye sahip olabiliriz, ancak bir insanı gerçekten zenginleştiren, bu şeyleri başkalarıyla paylaşabilmek ve başkalarının gelişimini desteklemek için kullanmaktır.

Some figure

En popüler Laozi alıntılarından biri

Aşağıdaki alıntı en popüler alıntılardan biridir. “Bir adama balık verirseniz, onu bir günlüğüne beslersiniz. Bir adama balık tutmayı öğretirseniz onu ömür boyu beslersiniz.”

İhtiyacı olanların eksikliklerini gidermenin en ideal şey olmadığı anlamına gelir. Asıl önemli olan, onlara hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları şeyi nasıl elde edebileceklerini ya da başarabileceklerini öğretmektir.

Su ve doğa

Yaşamdaki temel değerler ile doğa öğretileri arasında bir mecaz kuran birçok Laozi alıntısı vardır. Taocular, doğanın hepimizin bir şeyler öğrenebileceği mükemmel bir dengeye sahip olduğuna inanırlar.

Aşağıdaki ifade bunu açıkça belirtmektedir: “Su akışkan, yumuşak ve verimlidir. Fakat su sert ve verimsiz kayaları zamanla aşındıracaktır. Kural olarak, sıvı, yumuşak ve verimli olan her şey katı ve sert olanın üstesinden gelecektir.”

Başka bir deyişle, en kırılgan görünebilecek şeyler aslında diğer şeylerden çok daha güçlü olabilir.

Some figure

Üç hazine

Bir Laozi alıntısı şöyle der: “Öğretecek sadece üç şeyim var: sadelik, sabır, şefkat. Bu üç şey senin en büyük hazinendir.”

Bu alıntıda Laozi, merhamet hakkında konuşmak için “şefkat” kelimesini kullanır. Bu, en büyük üç erdemin şefkatli, cömert ve mütevazi olmak olduğu anlamına gelir.

Ilımlılık hakkında

Denge ılımlılık ile bir aradadır. Bu şeylerden kaçınmakla ilgili değildir, fakat onlara hak ettikleri değeri ve hak ettikleri yeri nasıl vereceğini bilmektir. Bir şeyden yoksun olmak ya da bir şeyden çok fazla sahip olmak, sonunda uyumu sağlayan dengeyi tam olarak bozan şeydir.

Laozi şunları söylüyor: “Ilımlı olarak, kişi cömert olabilir.” Bu alıntının ifade ettiği şey, aşırılığın iç huzurun kaybına yol açtığıdır. Ayrıca, çevremizdekilere vermek için fazla bir şeye sahip olmamız gerekmediğini de söylemektedir.

Some figure

Yararsız bağlanma

Bu, Laozi’nin en büyük öğretilerinden biridir: “Her şeyin değiştiğini fark ederseniz, dayanmaya çalışacağınız hiçbir şey yoktur.” Taoculuk, insanların ıstırapsız ve kendine acıma olmayan bir hayat yaşamak için kendilerini tüm maddi şeylerden koparmaları gerektiğini öğretir.

Bu alıntı, insanların gerek nesneler, insanlar veya koşullar olsun bağımlılık yaratan nesnelerin kör takipçileri olma şekline referans vermektedir. Bağımlısı olduğumuz şeye o kadar şartlıyızdır ki, sonunda derin bir kaybetme korkusu geliştiririz.

Some figure

Kendini fethetmek

Bu bir sonraki alıntı da oldukça popülerdir. Diyor ki: “Başkalarını fethetmek güç sahibi olmaktır. Kendini fethetmek ise yolu bilmek.”

Bu, üzerinde durmamız gereken temel sorunların içimizde taşıdığımız sorunlar olduğu anlamına gelir. Güçlü olmak, mutlaka başkalarını yenmek anlamına gelmez. Hayatta bizi sınırlayan zorlukları ve engelleri çözmek anlamına gelir.

Laozi’nin öğretileri dünyanın dört bir yanında felsefeleri ve dinleri etkilemiştir. Günümüzde, öğretileri hala geçerlidir ve insanları bilgelik ve denge yolunda yönlendirmeye devam etmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Chun-Tao Cheng, S. (2004). El tao de la voz. La vía de la experiencia verbal, Guía Ediciones.