Lao-Tzu'ya Göre Dört Kardinal Erdem

Lao-Tzu, dört ana erdem olduğunu ve bunların iç barışa giden yolu temsil ettiğini belirtti. Bu büyük filozof ve genel olarak Taoizm için bu tür erdemler, dolu ve anlamlı bir yaşama ulaşmanın yoludur.
Lao-Tzu'ya Göre Dört Kardinal Erdem
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Lao-Tzu, Taoizm’in başyapıtı olan ünlü Tao Te Ching’in yazarıydı. Aslında, doğu düşüncesi akımının kurucusu olarak kabul edildi. Bu büyük filozof, öğretisinin büyük bir bölümünü dört kardinal erdem olarak adlandırdığı şeyde sentezlemek istedi. Ona göre uyumlu ve anlamlı bir yaşamın eksenlerine karşılık geliyorlar.

Adı ‘eski öğretmen’ anlamına gelen Lao-Tzu, nihai amacın hem kendi içinizde hem de evrende var olan her şeyle ilgili olarak uyumu sağlamak olduğu bir doktrini yaydı. Dört ana erdem, bu barış durumuna ulaşmanın ve Taoizm’in ‘üç hazinesine’ ulaşmanın yoludur. Bunlar şefkat ya da sevgi,  sadelik, alçakgönüllülüktür.

“Bilge hiçbir şey yapmadan hareket eder.”

-Lao Tzu-

Lao-tzu ve takipçileri için dört ana erdem bir dogma değil, bir yoldu. Başka bir deyişle, bu erdemleri elde etmek bir ‘görev’ değil, barış içinde yaşayabilmenin öncülüdür. Bu, ulaşılacak hedefler değil, varolmanın bir yolu oldukları anlamına gelir. Bu felsefenin dört ana erdemi şunlardır:

ellerini birleştirmiş şükreden kadın

1. Tüm yaşam için hürmet

Lao-Tzu’ya göre başlıca erdemlerin ilki, tüm yaşama saygıydı. Hayata saygıdan değil, hürmetten bahsettiğine dikkat edin.

Hürmet, saygı, düşünce ve hayranlık içerir. Bu sadece herhangi bir yaşam biçimine son vermemek değil, ona tüm boyutlarıyla değer vermek meselesidir.

Lao-Tzu , saygı duyulması gereken ilk yaşam biçiminin kendinize ait olduğuna dikkat çekti. Bu saygı ve hayranlık duygusu sevgiden doğar. Bununla birlikte, tüm farklı yaşam biçimlerine müdahale etmemek yeterli değil, aynı zamanda onlara karşı temel bir sevgi duygusu göstermelisiniz.

2. Doğal samimiyet

Lao-Tzu, doğal samimiyeti, her şeyden önce kendinize karşı dürüst ve özgün olma yeteneği olarak gördü. Başkalarına karşı dürüst olabilmek için bu bir zorunluluk olduğundan, gerçekte kim olduğunuzu bilmeniz ve anlamanız gerekir. Açıklık önce içinizde inşa edilir ve sonra bunu başkalarıyla doğal olarak ifade edersiniz.

Kendi gerçeğinizi bulduğunuzda, kim olduğunuza ve neye inandığınıza sadık kalırsınız. Özgünlük bununla ilgili. Bu sadece kendin olmak demektir. Kendinizi kabul ettiğinizde, özgünlük de kendiliğinden ortaya çıkar. Lao-tzu’nun sadece samimiyetten değil, “doğal” samimiyetten söz etmesinin nedeni budur.

3. Nezaket

Nezaket genellikle zayıflık veya kölelik ile karıştırılır. Ancak bu durumlarla hiçbir ilgisi yoktur ve hatta tam tersi anlamına da gelebilir.

Nezaket, uyum ve iç huzurun bir sonucudur. Başkalarıyla ilişkilerde nezaket ve düşünce olarak ifade edilir. Sadece biri sevgiyle dolu olduğunda ortaya çıkar.

Nezaket, kontrol etme, manipüle etme veya başkalarına empoze etme arzusundan vazgeçilmesi anlamına gelir. Bu arzular, başkalarına karşı saldırgan bir tutum geliştirmeye yol açar.

Başkalarını öfke nesnesi veya amaçlarına ulaşmak için araçlara dönüştürme ihtiyacı duymayan, aynı zamanda uysal ve nazik olmayı da başarır.

Başkasının elini tutan kişi

4. Destekleyicilik

Lao-Tzu’ya göre, destekleyicilik dört kardinal erdem içerisinde en yükseğiydi. Bu erdeme ancak saygı, samimiyet ve nezaket olduğunda ulaşılır. Temel olarak, herhangi bir şekilde ondan yararlanma niyetinde olmadan diğer insanlarla dayanışma içinde olmak anlamına gelir. Üstelik bu desteğin karşılığında başkaları da size benzerini verecektir. Bu tutumun özü özveridir.

Destekleyici bir tutuma sahip olan kişi, kendisiyle barışık yaşar ve daha mutlu bir varoluşa sahip olur. Bu, kendinizi tamamlanmış hissetmenizi sağlayan ve yaşamınıza aşkın bir anlam katan erdemdir. İnsan evriminin en yüksek seviyesini temsil eder.

Lao-tzu, dört ana erdemin tüm insanlar için var olmanın doğal yolu olduğuna inanıyordu. Bu erdemlere yaklaştığınızda, gerçek doğanıza daha yakın hissettiğinizi iddia etti.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wolpin, S. (2003). Lao Tsé y su” Tratado sobre la Virtud del Tao”. Tao Te Ching. Editorial Kier.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.