Logo image
Logo image

Koşulsuz Sevgi Gerçekten Var Mı?

3 dakika
Koşulsuz sevgi var, ama bu iyi bir şey mi? Sonuçta, koşullar ve sınırlar her türlü sevgi dolu ilişkide benlik saygınızı ve refahınızı korumanıza yardımcı olabilir.
Koşulsuz Sevgi Gerçekten Var Mı?
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bazı insanlar, koşulsuz sevginin dünyadaki en saf ve asil duygu olduğunu söylüyor. Karşılığında hiçbir şey beklemeden sevmek, varlığınızın her hücresiyle birini sevmek anlamına gelir. Ne yaparsa yapsın veya ne derse desin, yanınızda olsun ya da olmasın, birisini olduğu kişi için sevmek anlamına gelir.

Herman Hesse, iyi sevmeyi bilen kişinin hayatta her zaman kazanacağını söylemiştir. Ancak “iyi sevmek” tam olarak ne anlama geliyor? Koşulsuz sevgi iyi sevmenin mükemmel bir örneği midir? Bu soruya verilebilecek net bir cevap yok, ama üzerinde düşünülmesi gereken bazı fikirler var.

Her şeyden önce, birçok insan koşulsuz tutkuya dayalı bir ilişkinin riskli olabileceği konusunda hemfikirdir. Sonuçta, birbirlerini sınırlar veya koşullar olmadan seven insanlar genellikle önemli çizgileri aşarlar. Sınırları olmayan bir ilişkiniz varsa, kimliğiniz ve benlik saygınız risk altındadır.

Birçok insan ebeveynlerin çocukları için hissettikleri sevginin, derin, otantik, koşulsuz sevginin en iyi örneği olduğunu savunuyor. Bu güzel bir düşünce, ama ya çocuğunuz sizden sadece sevginizden daha fazlasını talep eden bir narsist ise? Ya size saygısızlık edip bir tiran gibi davranırsa?

Duygusal psikologlar, bir ilişki dinamiği olarak sevgi ve sevgi hissetmek arasında ayrım yapmanın önemli olduğunu düşünmektedir. Sevmek bir şey, sevdiğiniz kişiyle birlikte yaşamak başka bir şeydir. Bu fikirleri biraz daha derinlemesine inceleyelim.

“Koşulsuz sevgi gerçekten her birimizde var. Derindeki iç varlığımızın bir parçası. Varoluş hali kadar aktif bir duygu değildir. Şu ya da bu nedenle “Seni seviyorum” değil, “Beni seviyorsan seni seviyorum” değil. Sebepsiz sevgi, nesne olmadan sevgi. Sadece sevginin içinde oturmak, üstünde oturduğunuz sandalyeyi ve içinde olduğunuz odayı birleştiren ve etraftaki her şeye nüfuz eden bir aşk. Aşk, düşünen zihnin ateşini söndürür.”

– Ram Dass

Koşulsuz sevgi ve koşullu ilişkiler

Some figure

Sinirbilim bu konuda sizi şaşırtacak büyüleyici bir kavrayışa sahiptir. İster inanın ister inanmayın, araştırmacılar beyninizin koşulsuz sevmek için tasarlandığını savunuyor.

Beyin ve koşulsuz sevgi

Kanada’daki Montreal Üniversitesi’nden Dr. Mario Beauregard ve Dr. Jerome Courtemanche, koşulsuz sevgi hakkında çok ilginç bir çalışma yürüttüler. Koşulsuz sevginin bağımlılık süreçleriyle aynı sinirsel mekanizmaları paylaştığını buldular. Beynimizde Dopamin, serotonin, norepinefrin, oksitosin ve vazopressin tarafından yönetilen bir ödül sistemi vardır.

Koşulsuz sevgi, romantik sevgiye benzer. Mutlak tutku, kendini adama, bağlılık ve yoğun şefkatin bir karışımından oluşur. Bir bakıma, beyin bu tür yoğun sevgiyi deneyimlemek için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, beyninizin rasyonel kısmı sizi sınırlar koymaya zorlar.

Aşk bir şeydir, ilişki başka bir şeydir

Unutmayalım ki koşulsuz sevgi, önünde-sonunda bir histir. İlişkiler ise başka bir kategoriye aittirler. Koşulsuz sevgi gerçektir, bunu biliyoruz. Ancak, sevginizi ilişkinize uyacak şekilde dikkatlice şekillendirmeniz gerekir.

Muhtemelen kişisel deneyimlerinizden bildiğiniz gibi, romantik ilişkilerde önemli olan tek şey aşk değildir. Eşinizle iyi bir iletişiminiz yoksa birbirinizi ne kadar çok sevdiğiniz önemli değildir. Birbirinize empati ya da saygı duymuyorsanız, aşk tek başına her şeyin yolunda gitmesi için yeterli olmayacaktır.

Bu çelişkili ve çoğu zaman acı verici durumlara yol açar. Bazen birini çok derinden sevebilirsiniz, ancak onlarla asla bir ilişki yürütemeyeceğinizi de anlarsınız.

Seni koşulsuz seviyorum, ama gitmene izin vermeliyim biliyorum

Sınırsız, koşulsuz sevmenin mümkün olduğunu gördünüz. Bazen bu tür bir aşk acı verir. Bazen, körü körüne aşık olursunuz ancak onun sizin için yanlış kişi olduğunu da bilirsiniz, bu yüzden ne kadar zor olursa olsun, kendi iyiliğiniz için gitmelerine izin verirsiniz.

Ancak, onların gitmesine izin vermeniz, hayatınıza devam etmenin kolay olduğu anlamına gelmez. Zihinsel ve duygusal olarak onsuz daha iyi olacağınızı bilirsiniz, ama yine de o kişiye karşı koşulsuz sevgi hissetmeye devam edersiniz. Ne yazık ki, bu duygular ilişki sona erdikten sonra bile devam edebilir.

Some figure

İyi sevmek sınırlara ve koşullara sahip olmak demektir

Sınırlar koymak düşündüğünüzden daha sağlıklı ve daha önemlidir. Bu sınırları yönetmek bazen zor olabilir, ancak genel olarak ilişkileri geliştirir ve herkesi mutlu ederler. Aşkta sınırların ve koşulların gerekli olduğunu anlamalısınız. Bu kural çocuk yetiştirirken de geçerlidir.

Çocuklarınızı derinden, tutkuyla, sonsuza kadar sevebilirsiniz… Bunu hak ediyorlar! Ancak bu, çocuğunuzun istediği gibi hareket edebileceği ve öfke nöbetleri ve çığlıklarla size her istediğini yaptırabileceği anlamına gelmez. İlişkilerde her şey kabul görmez, herkes her konuda haklı değildir. İnsanlarla geçinmek için belirledikleri sınırlara saygı duymalısınız. Sevgi ve sınırlar birbirlerini kötü etkilemezler. Sınırlara saygı duyarsanız, sevginiz hala orada olacak, sizi korumak ve rahatlatmak için hazır olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Beauregard, M., Courtemanche, J., Paquette, V., & St-Pierre, É. ́ L. (2009). The neural basis of unconditional love. Psychiatry Research – Neuroimaging172(2), 93–98. https://doi.org/10.1016/j.pscychresns.2008.11.003

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.