Kim Peek: Yağmur Adamının Hikayesine İlham Veren Vaka
Kim Peek, tüm insanların harika bir şekilde farklı olduğunu hatırlatan büyüleyici bir hikayeye sahip. Tüm gezegen, onu, yeteneğini ve trajedisini kısmen tasvir eden ünlü Yağmur Adam filmi aracılığıyla tanıyordu.
“Gerçek Yağmur Adamı” Kim Peek, bu filmin ana konusu ve senaryosuna ilham verdi. Ancak, gerçek hayatı filmde tasvir edilenden farklıydı. Bu prodüksiyon sadece sinema tarihinde değil, ilham veren karakterin hayatında da bir dönüm noktası oldu.
Belki Kim Peek’in hikayesi, Yağmur Adam‘ın hikayesinden daha büyüleyici. Öyle ki, iki milyondan fazla insanın sadece onunla etkileşim kurmak için onu aradığı tahmin ediliyor. Ayrıca, vakası hakkında çeşitli belgeseller de çekildi. Hatta NASA bile yirminci yüzyılın en iyi filmlerinden birine neden ilham verdiğini anlamak için bu tatlı adam hakkında daha fazla bilgi edinmek istedi.
“Farklı olmak için bir engeliniz olması gerekmez.”
– Kim Peek
Kim Peek: Zihinsel özürlü mü?
Peek 1951’de doğdu ve hemen zihinsel gerilik teşhisi kondu. Dünyaya bir engel ile geldi, bu yüzden doktorlarının her biri özel bir merkeze yerleştirilmesini tavsiye etti. Ancak ailesi buna katılmadı. Kim’in onlarla kalmasını istediler ve öyle de oldu.
Kim Peek, normal olarak gelişmesine izin vermeyen bir makrosefaliye sahipti. Beyni aşırı büyüktü ve iki yarım küreyi birbirine bağlayan, corpus callosum adı verilen bölgeden yoksundu. Böylece, yaşamı için prognoz elverişsizdi.
Ancak, Kim’in ebeveynleri oğullarının herkes gibi olmadığını, özel olduğunu fark etti. Bir yaşına girdiğinde, insanların ona okuduğu her kitabı ezberleyebiliyordu. Bu yetenek onları öyle çok şaşırttı ki, bu durumu nasıl ele alacaklarını bilmiyorlardı.
Kim’in harika beyni
Kim Peek’in ebeveynleri, çocuğun bol miktarda bilgiyi öğrenip hatırlayabildiğini fark etti. Ona sadece bir kez okumaları yetiyordu. Kendisi bir kitap okuduğunda, kitabı tersine çevirir ve bir daha asla kapağını açmazdı. Artık ona ihtiyacı yoktu çünkü kitabı bütünüyle ezberlemişti.
Sadece üç yaşındayken sözlük kullanmayı öğrendi. Kelimelerin anlamlarını okudu ve hemen öğrendi. Bazıları 9.000 gibi etkileyici bir sayıdaki kitabı ezberlediğini söyler. Bir sayfayı sağ gözle, diğerini ise solla okuma yeteneğine sahipti. Ayrıca bunu çok hızlı bir şekilde yapıyordu: sadece on saniyede iki tam sayfa okuyabiliyordu.
Buna ek olarak, Kim karmaşık matematiksel işlemleri çok kısa sürede yapabiliyordu. Sadece eğlence için telefon rehberini alıp birkaç saniye içinde sayılarla dolu yeni bir sütun ekliyordu. Bu nedenle, bir yetişkin olarak, bir hesap makinesi veya kağıt ve kalem yardımı olmadan tüm bir şirketin muhasebesini yapabiliyordu.
Güzel bir hayat
Filmdeki “Yağmur Adamı”n aksine, Kim çok sevecen bir insandı. Sosyal temastan zevk aldı ve onunla iletişim kuran herkese anlayış ve şefkatle cevap verdi. İnanılmaz bir hafızaya sahip olmasına rağmen, okuduğu şeylerden sonuçlar çıkaramıyordu veya matematiksel bilgisini hesaplama dışında diğer aktivitelere uyguluyordu.
Dahası, farklı motor problemleri vardı. Örneğin, dört yaşına gelene kadar yürüyemedi. Ayrıca, gömleğini düğmeleyemeden veya ayakkabılarını bağlayamadan yetişkinliğe ulaştı.
Yağmur Adam senaristi Barry Morrow, onunla özel sınırlamaları ve potansiyeli olan insanlara odaklanan bir etkinlikte şans eseri tanıştı. Morrow bu konuda zaten bir film yapmıştı. Ancak Kim’le tanışmak her şeyi değiştirdi..
Bu karşılaşma onu Yağmur Adam‘ın senaryosunu yazmaya itti. Karakteri tasvir eden aktör Dustin Hoffman da Kim ile tanıştı ve birçok kez hayranlığını ifade etti. Peek’e bu filmdeki performansı nedeniyle kazandığı katkılarından ötürü herkesin karşısında teşekkür etti.
Kim Peek’e gelince, şöhret onun da kapısını çaldı. Babası, birçok arkadaş edinmesini sağladığı için bunun hayatı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu söylüyor. Bu harika adam bize insan paradoksları hakkında daha fazla şey öğretmek için dünyaya geldi. Ne yazık ki, 2009’da 58 yaşında kalbinin durması sonucu hayata veda etti.
“Başkalarındaki farklılıkları tanımak ve bunlara saygı duymak ve herkese size davranılmasını istediğiniz gibi davranmak, dünyamızı herkes için daha iyi bir yer haline getirmeye yardımcı olacaktır.”
– Kim Peek
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Muñoz-Yunta, J. A., Ortiz-Alonso, T., Amo, C., Fernández-Lucas, A., Maestú, F., & Palau-Baduell, M. (2003). El síndrome de savant o idiot savant. Rev Neurol, 36(Supl 1), S157-61.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.