Kendini Mağdur Gösteren Manipülatör

Kendini Mağdur Gösteren Manipülatör

Son Güncelleme: 05 Temmuz, 2017

Daimi mağdur olmak ya da daha doğrusu öyle gözükmek, pek çok avantajı beraberinde getirebilir. Mağdur, bir şekilde başkalarının eleştirilerinden korunur. Ne yaparlarsa yapsınlar, başkalarının merhamet ve anlayışını görürler. Hatta mağdur olduğu iddia edilen kişinin yaptıklarını sorgulamaya cesaret eden biri, duyarsız ya da katı yürekli olarak görülür.

Çoğu zaman mağduriyet, sorundan çok fayda sağlayan bir stratejidir. Bu durum, söyledikleri her şeyin doğru olduğu, her şeyi iyi niyetle yaptıkları ve düşündükleri her şeyin geçerli olduğu şeklinde bir tür bağışıklık kazanmalarına neden olur. Ama çoğu kez, hesaplı olan bu mağduriyet bilinçli ya da bilinçsiz şekilde bir şantajı içinde barındırır.

Mağdurlar

Elbette gerçek mağduriyet durumları söz konusudur. Mesela, tepki verme şansı olmadan istismara ya da aşırılıklara maruz kalmak gibi. Örneğin bir kişi, karşı koyamayacağı bir güce sahip bir başkasının saldırısına uğrayabilir: silah, üniforma ya da pozisyon gücü vb.

Bu tür durumlar objektif mağduriyet durumuna yol açar. Ama bu durum, sonsuz değildir ve kişinin gittiği her yere yanında götürmesi gereken bir mühür değildir. Belli bir güçsüzlük durumundan ayrıldıktan sonra bazı insanlar, mağdur rolünü bitmiş bir gerçeklik olarak değil, bir seçenek olarak sürdürür.

Bir şey kesindir: bir mağdura özen gösterilmesi, destek verilmesi, ilgi ve şefkat gösterilmesi gerekir. Şok ve kırılganlık durumundan kurtulmak için bu adanmışlık ve anlayışa ihtiyaç duyarlar. Bu tartışılmaz.

tartışmaya açık olan şey, varlıksal bir pozisyon olarak mağduriyettir. Travmatik bir tecrübe, ebedi bir tanıtım yazısı halini alır. Yalnızca iğrenç bir gerçeğe tanıklık için değil, başka türlü elde edilemeyecek ayrıcalıklar elde etmek için

Bunlar, acılarının özgeçmişlerinde gözükmesine dikkat eden türden kişilerdir.

Daha ciddi durumlarda bazı insanlar, belli bir durumda mağdur olmalarının başkalarından nefret etmek ya da başkalarına zarar vermek için onlara açık kart verdiğine inanır.

Kendini mağdur gösteren manipülatör

Mağduru oynayarak başkalarını manipüle eden insanların bazı özellilerini aşağıda sıraladık. En öne çıkan özellikleri şunlar:

  • Mağdur, ne istediğini doğrudan söylemez. Şikayet ya da pişmanlık şeklinde yanlış mesajlar iletir. Mesela, bir anda size şöyle der: “Hiç kimse buraya gelmemin bu kadar zor olacağını söylememişti .” Bu durumda hünerlerini tanımanızı mı istiyorlar yoksa sizin için bu kadar zor olmadığı için şikayet mi ediyorlar bilemezsiniz.
  • O kişiyle birlikteyken kendinizi bir şekilde suçlu hissedersiniz. Onlarla yaptığınız her sohbet sonrasında bir şey yüzünden sorumlu olduğunuz hissine kapılırsınız ama bu hissi tarif edemezsiniz. Bir üzüntü ya da belirsiz bir rahatsızlık duyarsınız.
  • Mağdur ayrıca şüpheli ve güvensizdir. Başkalarının kötü niyetlerine dair sizi uyarırlar ve geçmişteki acıları nedeniyle kötü hareketlerini haklı çıkartırlar. Hatta onları eleştirecek olursanız sizi duyarsızlık veya duygusuzlukla suçlayabilirler.
  • Kendilerinden böyle bir şey istenmesine gerek kalmadan başkaları için büyük fedakarlıklar yapabilirler. Bununla gösteriş yapmaktan da çekinmezler. Biri, bu özellikleri gösterdiğinde hayata karşı mağdur rolünü takınmış biriyle karşı karşıya olduğumuzu anlarız. Elbette bu, o durumda olmaktan mutlu olmayan ve aslında farkında olmadan böyle davranan biridir.

Durum ne olursa olsun, söz konusu kişi travmatik tecrübelerinin oluşturduğu daireyi kapatamamıştır. Sizin anlayışınıza ve aynı zamanda da samimiyetinize ihtiyaçları vardır.

Böyle birine yardım etmenin en iyi yolu, tavırları hakkında ne düşündüğünüzü nazikçe ve açıkça söylemektir.

Resim: YoSeLin

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.