Logo image
Logo image

İnternetteki "İlk Ne Görüyorsunuz" Testlerinin Yanlışlığı

3 dakika
"İlk ne görüyorsunuz" testleri göründükleri gibi değildir. Birçoğu, kişiliğinizin özelliklerini görüntüde tanımladığınız şeye göre ortaya çıkarma sözü veriyor. Ancak, bunda herhangi bir gerçek var mı?
İnternetteki "İlk Ne Görüyorsunuz" Testlerinin Yanlışlığı
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Onlar viraldir. Tıklama tuzağı için kullanılan yemdirler ve muhtemelen birden fazla durumda kendinizi onlara kapılırken bulmuşsunuzdur. İnternetteki “ilk önce ne görüyorsunuz” testleri, kişiliğinizin özelliklerini ortaya çıkarabileceklerine ikna ederek sizi cezbeder. Müstehcen formlarının benzersizliği ile sizi zorlayan ve çeken bu optik yanılsamalar sizi şaşırtır.

Ancak, bu sözde testler hakkındaki gerçek nedir? Resimde gördüklerinize dayanarak ne tür bir insan olduğunuzu veya hangi özelliklerin sizi tanımladığını – geçerli ve güvenilir bir şekilde – gerçekten açıklayabilirler mi? Onlarda bir şeyler olması gerektiğini düşünebilirsiniz, çünkü psikoloji – görünüşe göre – benzer grafik kreasyonlarla bu iyi bilinen teknikleri de kullanıyor.

Ancak, belirli fikirleri ve kavramları açıklığa kavuşturmak için bu konuyu biraz daha derinlemesine incelememiz gerekiyor.

Bazıları “ilk önce ne görüyorsunuz” resimlerinde Rorschach mürekkep lekesi testine benzerlik görüyor. Ancak, son derece farklı yaklaşımlardır.

Some figure

İnternetteki “ilk önce ne görüyorsunuz” testleri göründükleri gibi değil

“İlk ne görüyorsunuz” testleri kusursuz bir strateji kullanır. Bir insan olarak, kendiniz hakkında bir şeyler bilmek sizi cezbediyor. Size neye benzediğinizi veya sizi neyin tanımladığını söylemeye çalıştıkları gerçeğini seviyorsunuz. Bu, İnternet’teki birden çok alanın “bu resimde ilk gördüğünüz şey, kişiliğinizin özelliklerini yüzde 100 doğrulukla ortaya çıkaracaktır” gibi şeyler söyleyerek neden dikkatinizi çektiğini açıklıyor.

Bu testlerin arkasında ticari bir strateji olduğu açık olsa da bu tuzağa düşersiniz, linke tıklarsınız. Ancak, başka bir şeye dikkat çekmek istiyoruz. İlk olarak, güvenilirliklerini tartışacağız. İkincisi, neden bu kadar popüler olduklarını anlamaya çalışacağız. İkincisinin cevabı, Hermann Rorschach tarafından yaratılan ünlü mürekkep lekesi kartlarında yatıyor olabilir.

Rorschach testi, dünyadaki en popüler psikolojik testtir. Rorschach, Andy Warhol gibi figürlere ilham verdi ve bu güne kadar yöntemleri popülerliğini koruyor. Öyle ki, bu esrarengiz figürlerin sadece gizli kişilik özelliklerini ortaya çıkarmakla kalmayıp aynı zamanda akıl hastalığı teşhisleri de yapabileceği varsayılmaktadır.

Bu nedenle, “ilk önce ne görüyorsunuz” testlerinin aynı şeyleri yapabileceğini varsayma eğiliminde olabilirsiniz. Nitekim 1920’de Rorschach tarafından tasarlanan kaynağın benzetmeleridir. Ancak gerçekte oldukça farklıdırlar.

Projektif testler size kim olduğunuzu söylemez

Başlangıç olarak, Rorschach’ın amacı şizofreni için bir teşhis yöntemi tasarlamaktı. Toledo Üniversitesi tarafından yürütülen yakın tarihli bir araştırma, Rorschach testinin psikozu tespit etmede gerçekten güvenilir olduğunu belirtmektedir. Ancak, duygusal ve kişilik özelliklerini ve benzerlerini değerlendirmek için kullanılamaz.

Bu nedenle, herhangi biri “ilk ne görüyorsunuz” testlerini Rorschach testi ile ilişkilendirirse, yanılıyordur. Aslında aralarında hiçbir bağlantı yoktur. Ayrıca, ağaç testi veya yağmur testindeki kişi gibi klasik projektif testlerle ilişkilendirilemezler.

İkincisi, kişilik veya duygular hakkında ipuçları sağlayabilir, ancak daha doğru teşhisler vermek için her zaman daha geniş bir araç seti ile birlikte kullanılırlar. Ayrıca, değerlendirme bu tür psikolojik kaynaklar konusunda eğitimli profesyoneller tarafından yapılır ve bunlar neredeyse her zaman çocuk psikolojisi alanında uygulanır. Bu nedenle internette bulunan bir test hiçbir zaman geçerli, güvenilir ve inandırıcı olamaz.

Some figure

“İlk ne görüyorsunuz” testleri optik illüzyonlardır

MÖ 350’de Aristoteles, bir şelaleye birkaç dakika bakarak kayaların daha sonra hareket ediyormuş gibi göründüğünü fark etti. O zaman, duyularınıza güvenemeyeceğinizi çünkü sizi kolayca kandırabileceklerini belirtti. Gerçekten de optik illüzyonlar, Stagira’lı ünlü filozofun keşfettiği gibi, duyularınıza meydan okuduğu ve beyninizle çeliştiği için internette sıklıkla viral hale gelir.

“İlk ne görüyorsunuz” testleri budur. Bunlar kişilik testleri değil, gözün beyne güvenilmez bilgiler sunduğu ve beynin bunu yorumladığı optik illüzyonlardır. Kyushu Üniversitesi tarafından yürütülenler gibi araştırmalar, hatanın retinada ve onun şekil, renk ve benzeri kümelerini doğru bir şekilde algılayamamasından kaynaklandığını göstermektedir.

Bu tür görüntülerde, beyninizi bir çıkmaza sokan çeşitli biçimler üst üste bindirilir. Onları tam olarak algılamaz ve bu yüzden duyularınız (bu durumda retina) işlemesi ve yorumlaması için ona belirsiz parçalar gönderir. Bu iddia edilen İnternet testlerinde olan şey, genellikle aynı anda iki veya üç üst üste binmiş görüntüyü görmenizdir. Sonra yavaş yavaş onları birbirinden ayırmaya başlarsınız…

Tıklama tuzağı

“İlk ne görüyorsunuz” testleri bir oyundur, internette etkileşim oluşturmak için yapılmış tıklama tuzaklarıdır. Beyninizin görüntüde gördüğü şekle dayanarak, sözde nasıl olduğunuzu öğrendiğinizde çekici ve eğlenceli oldukları doğrudur.

Ancak, bu kaynaklar size kişiliğinizin nasıl olduğunu asla söyleyemez. Korkusuz veya gergin olup olmadığınızı söyleyemezler. Sırf resimde maymun yerine önce bir kaplan gördünüz diye, kendi hayallerinizi fethetmeyi hayal eden iyi bir arkadaş mı yoksa özgür bir ruh mu olduğunuzu söyleyemezler.

Bunu aklınızda bulundurun ve testlerin tadını basit görsel zorluklar olarak çıkarın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ge S, Saito T, Wu JL, Iramina K. A study on some optical illusions based upon the theory of inducing field. Conf Proc IEEE Eng Med Biol Soc. 2006;2006:4205-8. doi: 10.1109/IEMBS.2006.259951. PMID: 17946610.
  • Idesawa, Masanori. (1997). A Study on Visual Mechanism with Optical Illusions. Journal of Robotics and Mechatronics. 9. 85-91.
  • Mihura JL, Meyer GJ, Dumitrascu N, Bombel G. The validity of individual Rorschach variables: systematic reviews and meta-analyses of the comprehensive system. Psychol Bull. 2013 May;139(3):548-605. doi: 10.1037/a0029406. Epub 2012 Aug 27. PMID: 22925137.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.