İnternet Trolleri ve Saldırganlıkları

Sosyal ağlarımızda iki tür İnternet trolü vardır: Komik, ironik olanlar ve tartışma başlatmayı ve insanları gücendirmeyi seven sorun çıkarıcılar.
İnternet Trolleri ve Saldırganlıkları
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İnternet trolleri, diğer insanlarda duygusal bir tepkiyi tetiklemek, onları kışkırtmak, düşmanlaştırmak veya sadece taciz etmek için saldırganlığı kullanır. Uzmanlar, trollük yapanların narsist olduğuna inanıyor. Benlik saygıları düşüktür ve intikam veya basit can sıkıntısı ile motive olurlar.

Bu günlerde, bu fenomen hakkında çok fazla araştırma var. İyi ya da kötü yönde, toplumumuz, birbirimizle olan ilişkimizi ve hatta gerçekliği nasıl algıladığımızı değiştirecek şekilde dijitalleşti. Konunun kendisi de psikolojik ve antropolojik açıdan ilginçtir.

Sosyal ağlarımızda iki tür İnternet trolü vardır: Komik, ironik olanlar ve tartışma başlatmayı ve insanları gücendirmeyi seven sorun çıkarıcılar.

İletişim şeklimiz değişti

Yakın zamana kadar, sadece az ya da çok gördüğümüz insanlarla etkileşim halindeydik. Bu gerçek, birlikte yaşamayı kolaylaştıran bir işbirliği ilkesini teşvik etti. Saygı ve işbirliği duygusu türümüzün hayatta kalmasına yardımcı oldu. Ancak, son zamanlarda bu iki şeyi de kaybediyoruz.

Artık çoğumuz, etkileşim kurabileceğimiz ve tanımadığımız insanlarla ilişki kurabileceğimiz siber balonlarda yaşıyoruz. Sosyal ağlar sayesinde hiç görmediğimiz, ancak her gün hakkında bilgi sahibi olduğumuz kişilerle iletişim kuruyor ve onları takip ediyoruz. Bir şeyleri isimsiz bir şekilde yapabilmemizin kolaylığı, birçok insanın en kötü yanını ortaya çıkarıyor. Çevrimiçi olarak başkalarına saldırabilir ve hatta onları taciz edebiliriz. Başkalarını da bu eyleme dahil olmaya teşvik edebilir ve böylece bir kişiyi hem sosyal hem de duygusal olarak yok edebiliriz.

kötü kötü bakan siyah tuş

Bir trolün anatomisi

Troller İskandinav kültüründen geliyor. Trol, genellikle yamaçlarda, kavşaklarda veya köprülerin altında yaşayan antropomorfik bir yaratıktı. Tek amaçları insanlara saldırmak, onlardan çalmak ya da çocuklarını almaktı. Bugün troller internet forumlarının, sosyal ağların ve yorum sayfalarının gölgesinde yaşıyor. İnsanları kışkırtır ve kızdırırlar.

Stanford Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, herkes bir trol gibi davranabilir. Koşullar uygunsa, herhangi bir iyi insan en kötü yanını çevrimiçi olarak gösterebilir. Ancak International Journal of Cyber Behavior, Psychology, and Learning bu görüşü paylaşmamaktadır. Dr. Laura Wydyanto, trollemenin bir tür suistimal olduğunu açıklıyor. Trollük yapanların genellikle bazı ortak psikolojik özellikleri paylaştığına inanıyor:

dev parmaktan kaçan minik adam

İnternet trollerinin ve tipolojilerinin analizi

  • Trolleme; cinsiyetçilik, aşağılama, ırkçılık ve söylentileri ve yalanları yayma arzusuyla motive edilir.
  • Genelde iki tür trol vardır. İlki can sıkıntısından trollük yapar. Birilerinden bir tepki almak için komik veya aldatıcı durumlar yaratmaya çalışırlar. İkincisi, “flamer” olarak bilinen sorun çıkarıcıdır. Bu tür bir trolün intikam arzusu, kıskançlık veya birine zarar verme veya birinin dengesini bozma arzusu gibi başka motivasyonları vardır.
  • Birden fazla araştırma, İnternet trollerinin haftada 70 saate kadar internette vakit geçirerek insanları rahatsız ettiğini gösteriyor. Empatiden ve anlamlı bir sosyal çevreden yoksun oldukları için birilerinin tüm yaşamını mahvedebilirler.
  • Ortalama olarak, troller 17 ile 35 yaşları arasındaki erkeklerdir. Trollerin kendileri, başkasını kızdırmanın kendilerini iyi hissettirdiğini söyler. Bu uyarıcı onları motive eder ve mutlu eder.
  • Tanınmış bir psikoterapist ve sosyal medya uzmanı olan Aaron Balick, her trolün arkasında narsisizm, Makyavelizm ve psikopati olduğunu açıklıyor. Bu keşif çok ciddidir ve akılda tutulması çok önemlidir.
trol maskesini çıkaran pembe suratlı adam

İnternet trollerine karşı kendinizi nasıl savunabilirsiniz?

Hiç kimse bir trol tarafından taciz edilmeye karşı bağışık değildir. Ancak trollemeyle ilgili en endişe verici ve dikkate değer şey, bulaşıcı bir kimyasal ajan gibi davranmasıdır. Bunun nedeni, bir trolün neden diğer insanlarda tepkiye neden olduğunu bilmememizdir. Bir trolün ilk yorumundan sonra, daha da kötü şeyler söylemek için internetin derinliklerinden koca bir insan ordusu geliyor gibi görünüyor. Ne de olsa troller, başkalarını kavgaya nasıl çekeceklerini biliyorlar. Bunun nedeni, fikir veya hakaret ne kadar aşırı olursa, etkisinin de o kadar büyük olması ve daha fazla tartışmaya yol açmasıdır.

İnsanlar genellikle onu beslemeyi bırakırsanız bir trolün öleceğini söyler. Kendi egolarından ve başkaları üzerindeki duygusal etkilerinden beslenirler. Bu yüzden birçok insan trollere cevap vermemeyi tercih ediyor. Yine de daha önce de belirttiğimiz gibi birileri her zaman trolün oyununa düşecektir. Çünkü sessiz kalsanız bile troller herkesi kızdırır ve mini troller arasında bir çeşit savaş yaratır.

Bu yüzden internet trolleri hakkında sessiz kalmamalı ve onları ihbar etmeliyiz. Trollük yasa dışıdır ve hapis cezası ile cezalandırılabilir. Trollük kurbanıysanız, kaybedecek zamanınız yok. Sizi taciz eden kişiyi şikayet etmekten çekinmeyin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.