İç Saat: Üst Kiyazmatik Çekirdek

Sinirbilimcilere göre, üst kiyazmatik çekirdek vücudun ana saatidir. Sirkadiyen ritimlerinizi düzenler. Bu alandaki herhangi bir değişiklik uykusuzluğa veya hafıza kaybına neden olabilir.
İç Saat: Üst Kiyazmatik Çekirdek
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Üst kiyazmatik çekirdek, hipotalamusun ön bölgesinde bulunur ve yaklaşık 20.000 nöron içerir. İç saat olarak çalışır, uyku/uyanıklık döngülerinizi düzenler. Özellikle, gününüze bağlı olarak az ya da çok aktif olmanızı sağlayan retinanız üzerinden uyaran alır.

Hayvanlar gibi insanlar da ortamlarındaki değişikliklere karşı hassastır. Dünya ve dönüşü, aktivite seviyenizi şartlandıran ışık ve sıcaklık düzenlerini oluşturur. Dolayısıyla, bazen öyle görünmese de metabolizmanız doğa ile yakından ilişkilidir.

Sirkadiyen ritimler, her 24 saatte bir doğal olarak tekrarlanan biyolojik ritmlerdir. Üst kiyazmatik çekirdek beynin en ilginç kısımlarından biridir, çünkü sirkadiyen ritmlere aracılık eder. Spesifik olarak, bu çekirdek nöron ve hormonal olayları harekete geçirebilen bir düzenleme merkezidir. Buna karşılık, dinlenme, enerji, vücut ısısı veya açlık gibi önemli yönleri kontrol eder.

“Doğanın derinliklerine bak, sonra her şeyi daha iyi anlayacaksın.”

– Albert Einstein

Üst kiyazmatik çekirdek: Yeri ve fonksiyonları

Aslında iki üst kiyazmatik çekirdeğimiz vardır. İkisi de her beyin yarımküresinde, hipotalamusa çok yakın bir yerde bulunur. Optik şiazmın tam üstünde bulunurlar çünkü retinanın çok sayıda biyolojik işlemi düzenlemek için yakaladığı sinyalleri alırlar.

Joseph L Bendot’un yaptığı gibi çalışmalar, beynin merkezi saatindeki üst kiyazmatik çekirdeği araştırır. Bu beyin yapısının hafıza oluşturma veya öğrenme gibi önemli işlemlere yardımcı olduğunu biliyoruz.

Yeterli veya dinlendirici bir uykuya sahip olmak, beynimiz ve süreçlerinin her biri için önemlidir. Bu nedenle sirkadiyen sisteminin herhangi bir şekilde bozulması uyku bozukluklarına ve hatta hafıza kaybına neden olabilir.

Üst kiyazmatik çekirdek nasıl çalışır?

Üst kiyazmatik çekirdekler karmaşıktır. Harekete geçirdikleri biyokimyasal süreçler karmaşık oldukları kadar kesindir.

  • Bu alan, çevreniz hakkında retinadan bilgi alır.
  • Retinanız yalnızca şekilleri ve renkleri ayırt etmek için kullandığınız foto alıcılarla dolu değildir. Ek olarak, bir tür pigment olan melanopsin bakımından zengin ganglion hücrelerine de sahiptir.
  • Bu pigment ve hücreleri, bilgiyi doğrudan üst kiyazmatik çekirdeğe taşır. Daha sonra, bilgileri analiz ettikten sonra, üst servikal ganglionlara sinyaller gönderir. Bu sinyaller, epifiz bezine veya epifizin melatonin üretimini salgılamasını veya inhibe etmesini söyleyecektir.
  • Gece olursa, melatonin salgılanması artacaktır. Özellikle, bu aktivasyon seviyelerini azaltmaya yardımcı olur ve uykuyu arttırır.
gökkuşağı renklerinde göz

Üst kiyazmatik çekirdek, ana iç saat

Birkaç yıl önce, bilim insanları, Drosophila sineği sayesinde bu yapı hakkında daha fazla bilgi keşfettiler. Birçoğumuzun bildiği gibi, bu böceğin araştırılması bize temel biyoloji ve genetik ilkeler hakkında değerli bilgiler veriyor.

Bugün, üst kiyazmatik çekirdeğin sirkadiyen ritimleri kontrol etmemize yardımcı olduğunu biliyoruz. Yani, bunu diğer birçok sirkadiyen ritmi (iç saat) koordine ederek ve senkronize ederek yapar. Çünkü, göründüğünün ötesinde, hem bedenimiz hem de beynimiz sonsuz süreçleri ve davranışları düzenleyen yüzlerce mekanizmaya sahiptir.

Düzenlemesine yardımcı olduğu süreçler:

  • Açlık.
  • Sindirim süreçleri
  • Hayvanlarda kış uykusu.
  • Vücut sıcaklığı.
  • Hormon üretimi
  • Beynimizi ve vücudumuzu bakım ve restorasyon işlerini sürdürmeyi teşvik eder. Belirgin olarak, bunu REM fazı boyunca yapar.
ormanda yastığıyla uyuyan kız

Üst kiyazmatik çekirdek değişiklikleri

Birçok faktör üst kiyazmatik çekirdeğin işleyişini değiştirebilir. Bunların çoğu günlük alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor:

  • Geceleri dijital ekranın önünde uyanık kalmak.
  • Sabit bir rutini takip etmemek.
  • Uçak yolculuğu sonrası sersemleme.
  • Yüksek kirlilik seviyesine sahip şehirlerde yaşamak.

Ek olarak, üst kiyazmatik çekirdek, hipofiz bezi ve melatonin üretimi ile doğrudan ilişkilidir. Siz yaşlandıkça hormon seviyeleriniz düşer. Bu uyku bozuklukları, yorgunluk, hafıza kaybı, yorgunluk, bitkinlik ve daha fazlası gibi sorunlara yol açar.

Ek olarak, bilim adamları, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların, üst kiyazmatik çekirdeği oluşturan ilerleyici bir nöron kaybına yol açtığını keşfettiler.

Bu nedenle düzenli bir program izlemeye başlamalısınız. Aynı şekilde, elektronik cihazların yaydığı mavi ışığa maruz kalma durumunuzu da kontrol etmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Benarroch, E. E. (2008). Suprachiasmatic nucleus and melatonin Reciprocal interactions and clinical correlations. Neurology, 71(8), 594-598.
  • Mirmiran, M., Swaab, D. F., Kok, J. H., Hofman, M. A., Witting, W., & Van Gool, W. A. (1992). Circadian rhythms and the suprachiasmatic nucleus in perinatal development, aging and Alzheimer’s disease. Progress in brain research, 93, 151-163.
  • Moore, R. Y. (2007). Suprachiasmatic nucleus in sleep–wake regulation. Sleep medicine, 8, 27-33.
  • Joseph L. Bedont (2014) Constructing the suprachiasmatic nucleus: a watchmaker’s perspective on the central clockworks. Frontiers in Neurology DOI 10.3389/fnsys.2015.00074

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.