Grafoloji: El Yazınız Hakkınızda Ne Söylüyor?

Grafoloji: El Yazınız Hakkınızda Ne Söylüyor?

Son Güncelleme: 24 Ekim, 2017

Grafoloji, bir el yazısından, yazanın karakterini ve duygularını belirleme yöntemi olarak tanımlanıyor. El yazısı yazılar veya kişisel işaretler ve imzalar gelişigüzel inceleniyor. Böylece uzmanlar, yazan kişinin o anda ne hissettiğini, kişisel özelliklerini ve ruh halini anlayabilme şansına sahip oluyor. Ayrıca grafoloji, el yazması bir eserin yazarını belirlemede kullanılıyor.

Her birimizin el yazısı birbirinden farklı. Harflerimiz ise ayırt edilebilir özelliklere sahip. Özgün karakterlere rastlamak olası. Hatta iki kişinin aynı el yazısına sahip olması neredeyse imkansız olduğundan, buna bir çeşit parmak izi de diyebiliriz.

İsteyerek el yazımızı değiştirmeye kalkışsak bile, kendiliğinden gelen çizgilere karşı koymak neredeyse olanaksız. Bu nedenle grafoloji, bazı hukuki süreçlerde suçluları bulmayı sağlayan önemli bir role sahip. Ayrıca, el yazısı uzmanların yazan kişi hakkında karakteristik bazı özellikleri anlamasına yardımcı oluyor.

defterdeki el yazısı

Gözlemlenen Bazı Özellikler

Grafoloji çeşitle bilgilere erişmemizi sağlayan 8 özellik üzerine odaklanır:

  • Boyut: öz imaj ve özgüven.
  • Harflerin eğik olması: duygusal sağlık, yönelim, olaylara yaklaşım ve sezgi veya mantık kullanımına eğilim.
  • Şekil: kültürel seviye, entelektüel seviye, estetik algısı.
  • Bastırma: canlılık ve sağlık.
  • Hız: kıvrak zeka, IQ
  • Çizgilerin yönü: duygusal durum
  • Birleşik veya ayrık harfler: iletişim, duygusal sağlık, başkalarıyla bağ kurma.
  • Harfler üzerindeki noktalar: dikkat ve kesinlik.

El yazısının bu şekilde detaylıca incelenmesi sayesinde, grafoloji uzmanları profil geliştirebiliyorlar. Dahası, büyük harf kullanımı, imza ve boşluklar gibi diğer unsurları hesaba katmayı unutmuyorlar.

El Yazısından Kişilik Analizi

Kişilik özelliklerinin analizi, el yazısının davranışımızın bilinçdışı yönlerini ortaya koyduğunu varsayan yansıtmalı teknikler üzerine kuruludur. 5 büyük kişilik özelliği modelini temel alarak, farklı el yazılarından kişilik özelliklerini analiz etmek mümkün.

  • Yeni deneyimlere açık olmak (Faktör O): Bu özellik esneklik ve yaratıcılık göstergesidir. Düzensiz ve orantısız el yazısı, fazla bastırarak ve hızlı yazmak bu özelliklere işaret eder.
  • Sorumluluk (Faktör C): Yüksek ölçüde uzlaşımcı, disiplinli, dakik ve düşünceli insanları temsil eder. Bunun açıkça görüldüğü el yazılarında harfler anlaşılır, düzenli, orantılı ve orta-küçük boyutludur.
  • Dışa dönük/ İçe dönük (Faktör E): Oldukça dışa dönük olan insanlar sosyal, konuşkan ve iddialıdır. Bu özellikleri taşıyanların el yazısı anlaşılır, büyük ve birbirine bağlıdır. Tam tersine içe dönük insanların el yazısı odaklı olma eğiliminde, küçük, basit hatlara sahip, yavaş ve az bastırılmıştır.
  • Kibarlık (Faktör A): saygılı, toleranslı ve sakin insanların el yazısıdır. Bu tip insanların el yazısında ortak görülen özellikler anlaşılır, düzenli, okunaklı, büyük, orta bastırılmış ve yavaş olmasıdır.
  • Duygusal İstikrar (Faktör N): sorunlarla sakince ve çözüm odaklı ilgilenir. Duygusal istikrarı gösteren el yazıları düzenli, açılı, bitişik, yavaş, kısa, çok bastırılmış, düz ve bağlantılıdır.

Bu özellikleri rehber alarak kişilikleri analiz edebileceğimizi düşünsek de yalnızca bir uzman tarafından doğru gözlemlerin yapılabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız.

soru işareti pankartları

İmzalar ve Baş Harfler

İmza, kişiseldir ve taklit edilemez. Tamamen taklit edilmesi veya çalınması imkansız olan bazı kişisel özellikler taşır. İmzamız, kimliğimizin mührüdür ve uzmanlara göre kişisel özelliklerimiz hakkında birçok bilgi verir. Yüzde yüz bilinçli olarak oluşturmadığımız bu imzalar, bu özelliği sayesinde karakterimizi analiz etme konusunda uzmanlara katkıda bulunabilir.

İmzayı incelerken bakılacak en önemli noktalardan biri, ismin okunaklı yazılıp yazılmadığıdır. Eğer isim tam anlamıyla açık bir şekilde yazılmışsa ve rahat okunuyorsa, imza sahibi kişi net hedeflere sahip, sorumluluk sahibi, özgüveni yüksek ve dengeli birisidir. Eğer imzayı okumak zorsa, imza sahibi kişi muhtemelen tedirgin, sabırsız ve sorumluluktan kaçan yapıya sahiptir.

imza

Deşifre etmesi zor imzaya sahip kişiler ise otoriteyi kabullenmekte zorlanan ve hareketleri konusunda kararsız yapıya sahiptir. Diğer bir önemli nokta ise, imzanın ne kadar hızlı atıldığıdır. Çok hızlı imzalamak beklemeyi sevmeyen sabırsız ve işleri çabucak bitirmeyi seven insanlara özgüyken; yavaş bir el yazısı genellikle daha düşünceli bir insana aittir.

Grafolojinin Farklı Uygulama Alanları

Grafoloji, çeşitli profesyonel alanlarda oldukça kullanışı olabilir. Psikolojide hastanın kişilik özelliklerini belirlemede bir araç olarak kullanılır. Tıpta ise, Alzheimer gibi hastalıklarda nörolojik muayene sırasında erken teşhis için önemlidir.

Grafoloji aynı zamanda eğitim alanında da kullanılabilir. Öğrenme gerilikleri ve disleksi gibi durumlar el yazısını analiz ederek ortaya çıkarılabilir. Yargılama sürecinde ise bir şüphelinin suçu işleyip işlemediğine dair ipucuna ulaşılabilir; şiddet yanlısı olup olmadığı yazının karakteristik özelliklerinden anlaşılabilir.

Ve bunun gibi pek çok alanda faydasını görmek mümkündür. Yine mahkemelerde uzmanların bu yöntemle agresif veya şiddete eğilimli kişileri belirlemesi istenebilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.