Logo image
Logo image

Gençler Yalan Söylediğinde: Ne Yapabilirsiniz?

4 dakika
Gençler birçok nedenden dolayı yalan söyleyebilirler. Çocuklarınızdan birini bunu yaparken yakaladıysanız, bu durumu çözmek için neler yapabileceğinizi öğrenin.
Gençler Yalan Söylediğinde: Ne Yapabilirsiniz?
Son Güncelleme: 27 Aralık, 2021

Gençler sıklıkla yalan söyleyebilirler. Nitekim bir çocuk yalan söylemeye başladığında, bu onların gelişiminde bir dönüm noktasıdır. Bunun nedeni, bilişsel gelişimlerinde bir ilerlemeyi ve zihin teorilerinin oluşumunu ifade etmesidir. Gerçekten de yalan söyleyebilmeleri, hayali bir gerçeklikle zihinsel olarak çalışabilecekleri anlamına gelir. Bu, gelişmiş bilişsel yetenek gerektiren bir beceridir.

Ergenlik döneminde yalan söylemek, sık görülen veya tercih edilen bir başa çıkma stratejisi haline geldiğinde bir sorun haline gelebilir. Bu model, ergenlerde çocuklar veya yetişkinlerden daha az sıklıkta görülmez. Aslında, ergenler özellikle ebeveynlerine yalan söylemeye daha yatkın oldukları için tam tersidir.

2004 yılında Arnett ve arkadaşları bu konuda bir araştırma yaptı. Ergenlerin sıklıkla ebeveynlerine yalan söylediğini keşfettiler. Ayrıca, yalanları özerklik haklarını doğrulamanın bir yolu olarak kullanıklarını da keşfettiler. Araştırmacılar gençlerin, genç yetişkinlerden oluşan bir grupla karşılaştırıldığında daha fazla yalan söylediklerini de buldular.

2013 yılında Levine ve arkadaşları başka bir araştırma yaptı. Ergenlerin üniversite öğrencilerine veya yetişkinlere göre daha sık yalan söylediğini keşfettiler. Ortalama olarak, son 24 saat içinde 4,10 yalan söylediklerini bildirdiler. Bu, üniversite öğrencilerinden yüzde 75, yani yetişkinlerden yüzde 150 daha fazlaydı.

Gençlerin yalan söyleme yolları

İnsanlar en az iki şekilde yalan söyleyebilir:

  • Gıyaben. Bu kasıtlı olarak bilgi paylaşmamaktır.
  • Planlı olarak. Bu, gerçekte ne olduğuna dair farklı bir açıklama yapmaktan ibarettir. Bu tür yalanlar sadece gerçeklerle ilgili değildir. Örneğin, yalancı bir seçeneğin doğru olduğunu düşünüyormuş gibi davranabilir. Ancak, gerçekte, bunun başka olduğuna inanıyorlar.

İnsanlar sıklıkla başka bir strateji kullanır. Bu kaçınmadır. Bazı insanlarla tanışmamaya çalışırlar, böylece onlara yalan söylemek zorunda kalmazlar.

Some figure

Gençleri yalan söylemeye motive eden nedir?

Ergenlerin ebeveynlerine yalan söylemesinin nedenlerinden biri, karar verme süreçlerinde egemenlik ve özerklik iddia etmeye çalışmalarıdır. Ergenliğin, özerkliğin önemli olduğu bir gelişim aşaması olduğunu unutmamalıyız. Bu, Erikson tarafından (aktaran Papalia, 2017) ‘kişinin sağlam bir bağlılık oluşturduğu hedefler, değerler ve inançlardan oluşan tutarlı bir benlik kavramı’ olarak tanımlanır (s.357).

Ergenlerde yalanlar genellikle aşırı ebeveyn kontrolü nedeniyle ortaya çıkar. Arnett ve ark. (2004), araştırmalarında, ebeveynler ne kadar kontrollü davranırsa, ergenlerin yalan söyleme olasılığının o kadar yüksek olduğunu bulmuşlardır. Bu, yalan kontrol döngüsünün devam etmesine yol açabilir. Bunun nedeni, çocuklarının kendilerine yalan söylediğini anlayan ebeveynler, daha da kontrolcü olma eğilimindedir.

Gençler ayrıca bir şeyi elde etmek, birini korumak veya gerçeğin sonuçlarıyla yüzleşmemek için korku veya utançtan yalan söylerler (Martins ve Carvalho, 2019). Bunu, ebeveynleriyle paylaşmak istemedikleri duygu ve hislerini örtbas etmek için yapabilirler. Nitekim, evde pek çok sorun olduğunda, ergenler doğruyu söylemekten kaçınma eğilimi gösterirler.

Psikolog Kate Aubrey, gençlerin yalan söylemesi için beş neden öne sürüyor:

  • Problemleri önlemek için.
  • Ebeveynlerini hayal kırıklığına uğratmamak için.
  • Toplumsal baskı nedeniyle. Örneğin, arkadaşlarıyla bir partiyi veya bir etkinliği kaçırmamaları için.
  • Kötü iletişim. Bir ergen anlaşılmayacağını, duyulmayacağını veya saygı duyulmayacağını hissederse, iletişim kurmaktan kaçınır.
  • Kontrol için. Bu, özerkliklerinin gelişimi için önemlidir.

Gençlerin söyledikleri yalanlar hakkında ne yapmalı?

Chris Hudson bir gençlik uzmanı ve ebeveynlik koçu. Gençlerin yalanlarıyla yüzleşmek ve bunları azaltmak için sekiz yol öneriyor:

1. Bağlantılı ilişkiler

Bağlı bir ilişki, iyi bir iletişim gerektirir. Belli gerçekleri duymaya açık olmak demektir.

Bazen gençler, ebeveynlerinin gerçeği duymak istemediklerini bildikleri için yalan söylerler. Bu nedenle bazı sırların paylaşılabilmeleri için bir güven ortamının olması gerekir.

2. Dürüstlük modeli

İnsanlarda öğrenmenin ana yollarından biri gözlem yapmaktır ve gençler istisna değildir. Onlara örnek olarak öğretin. Dürüst olun. O zaman, sadece ‘vaaz veren’ bir kişi değil, bir dürüstlük modeli olduğunuzu anlayacaklar.

Ne de olsa, kendiniz yapıyorsanız, çocuğunuza yalan söylememesini nasıl söyleyebilirsiniz?

3. Uzlaşma

Ergenle sınırları müzakere etmeyi öğrenin. Bir şey yapmaları yasaklandığında veya özgürlükleri kısıtlandığında, genellikle tam tersi şekilde hareket ederek onu geri kazanmaya çalışırlar. Ancak müzakere yoluyla ergen, kontrol edilme algısını azaltır ve karar verme sürecine katılarak özerklik duygusunu artırır.

4. Sorgulamalardan kaçının, sohbetleri teşvik edin

Çocuğunuz size yalan söylediyse, onunla barışçıl bir konuşma yapmaya çalışın. Gerçekten kızgın olsanız bile, onlarla konuşmadan önce sakinleşmeye çalışın. Çünkü eğer kızgınsanız, çocuğunuzu dinleme ve neden yalan söylediğini anlama olasılığınız daha düşük olacaktır. Olumlu bir şekilde iletişim kurmayı ve onlara ne öğretmek istediğinizi ve bunu nasıl yapacağınız konusunda net olmayı unutmayın.

5. Hile yapmayın

Ergenlik dönemindeki yalanlar son derece yaygın olduğundan, gerçeği keşfederseniz, ergeni suçüstü yakalamak için bir fırsat beklemekten kaçının. Unutmayın, gerçeği saklamak yalan söylemenin bir yoludur. Bu nedenle, tam olarak çocuğunuzun yapmasını istemediğiniz şeyi yapıyor olacaksınız.

6. Cezayı orantılı ve akıllıca kullanın

Ergen çocuğunuzun davranışına nasıl tepki verdiğiniz, gelecekteki davranışlarının çoğunu belirleyecektir. Orantısız bir ceza uygularsanız, onlara sadece korku salacaksınız.

Disiplinli olduğunuzda, ne öğretmek istediğinizi aklınızda tutmaya çalışın ve bunu yapmanın doğru yollarını bulun.. Olumlu bir şekilde iletişim kurun ve çocuğunuzun söyleyeceklerini dinleyin.

Some figure

7. Onları etiketlemeyin

Çocuğunuzu yalancı olarak etiketlemeyin. Bunun nedeni, eğer yaparsanız, aynı şekilde davranmaya devam edebilirler ve bu ‘etiketi’ onaylayabilirler.

İnsanları adlandırma ve etiketleme şekliniz, etraflarındaki davranış şeklinizi şekillendirir. Çocuğunuzu yalancı olarak etiketlerseniz, yalancı gibi davranmaları daha olasıdır.

8. Dikkat edin

Çocuğunuzun yalanlarına karşı dikkatli olun ve motivasyonlarını onlarla tartışın. Bu, belirli durumlarla nasıl ilişkili olduklarını ve neyin yalan söylemelerine neden olduğunu biraz anlamanıza yardımcı olacaktır. Bunu neden yaptıklarını belirledikten sonra, çocuğunuzu bu gibi durumlarla başa çıkmanın yeni yolları ve dürüstlüğün önemi üzerinde düşünmeye davet edin. Aslında, yalana çok fazla odaklanmayın, bunun arkasındaki nedenlere odaklanın.

Ergenlerde yalanlar son derece yaygın ve çok nedenlidir. Onlarla ve aile düzeyinde ortaya çıkan zorluklarla başa çıkmak için ana stratejilerden biri gençle olan ilişkide değişiklik yapmaktır. Dinamikleri ve neden yalan söylemeye başvurduklarını anlamayı sağlayan olumlu diyaloglar için alanlar yaratmanız gerekiyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.