Logo image
Logo image

En İyi André Gide Alıntıları

2 dakika
André Gide'in çalışmaları onun ne kadar hassas olduğunu ortaya koyuyor. Eşcinsellik ve politika konusundaki görüşleri onu rağbet görmeyen biri yapmasına rağmen, iyimser olmayı asla bırakmadı.
En İyi André Gide Alıntıları
Son Güncelleme: 30 Mart, 2019

Bu André Gide alıntıları onun gerçek karakterini gösteriyor. Gide bir dahi, hümanist ve derin bir düşünürdü. Sadece yazar olarak bir isim yapmakla kalmadı, aynı zamanda Afrika’daki Fransız sömürgeciliği eleştirisi ile de ünlendi.

Gide, pek çok şeyin hala tabu olduğu tarihin telaşlı bir döneminde yaşadı. Hayatı boyunca, özellikle de aşk, hakikat ve cinsellik ile ilgili ciddi ahlaki ikilemlerle karşı karşıya kaldı. Bunu birçok alıntıda açıkça görüyoruz.

“Geçmişe sadakat yoluyla aklımız, yarının sevincinin ancak bugünün yol açması durumunda mümkün olduğunu anlamayı reddediyor. Her bir dalganın çizgisinin güzelliğini sadece bir öncekinin geri çekilmesine borçlu olduğunu anlamayı reddediyor.”

– André Gide

Çalışmalarının çoğu otobiyografik oldukları hissini veriyor. Sonuçta, hayatı ikilemlerle doluydu. Ancak, alıntıları çok olumluydu. Gide’nin değerlendirmeleri, çağdaşları arasında bir dışlanmış olmasına rağmen, yargılayıcı değildir.

İşte en iyi sözlerinden bazıları.

Mutluluğun sırrı

Bu André Gide’nin en güzel alıntılarından biridir. Şöyle söyler: “Mutluluğun sırrı, birinin istediğini yapması değil, yapması gerekeni sevmesidir.”

Gide, hazzın basit çabadan gelmediğini söylerken haklıdır. Haz, tek başına bir amaçtan çok, bir sonuçtur. Sevdiğiniz bir şey konusunda elinizden gelenin en iyisini yapmak, memnuniyetinize yol açan bir özgürlük ilanıdır.

Some figure

Maddi şeyler hakkında bir André Gide alıntısı

Birçok insan, Gide de dahil olmak üzere, maddi şeylerden bahsetti: “Tam mülkiyet, yalnızca vererek kanıtlanır. Veremediğiniz her şey size sahip olur.”

Bu, vermenin sahiplenmenin aktif tezahürü olduğu gerçeğini yineleyen güzel yazılmış bir alıntıdır. Verebilirsiniz çünkü verecek bir şeyiniz var. Eğer hiçbir şey vermezseniz, sizde olsa bile, hiçbir şeye sahip olmazsınız.

Aksine, sahip olmak uğruna sakladığınız şeye aitsinizdir. Yeterince sahip olmadığınızı hissetmenizden ötürü bir şeyi saklamak arzusu bunaltıcıdır. Böylece, mülkleriniz sizi tutsak tutabilir.

En güzel şeyler

Birçok André Gide alıntısı, hassas, iddiasız ve şiirsel bir tona sahiptir. Örneğin bu alıntı şöyledir, “En güzel şeyleri delilik esinler, akıl yazar.” Burada Gide, güzelliğin delilik ile akıl arasındaki evliliğin bir sonucu olduğunu açıklar.

Onun gözlerinde delilik yaratıcı bir güçtür. Bu saçma tutku, bir yenilikle sonuçlanan şeydir. Ancak, yalnızca akıl biçimlendirirse güzelleşir. Sonuç olarak, fikirler dünyasında, hayal gücü ve anlamsızlık egemen olmalıdır. Bu, entelektüel tarafın önüne geçmeden ve onu mantık kurallarına uymaya zorlamadan sanata yer verir.

Keşfetmek

André Gide, yeni kültürleri ve farklı yaşam tarzlarını öğrenmeyi seven bir gezgindi. Gezginler meraklı insanlardır. Yeni şeylerden korkmazlar ve cesaretle ve kararlılıkla maceralarla yüzleşirler. Bu, hem zihinsel hem de ruhsal yolculukların yanı sıra fiziksel yolculuklar için de geçerlidir.

Bir sonraki André Gide alıntısı, onun maceracı ruhunu yakalar: “Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe insan, yeni okyanuslar keşfedemez.” Bu aynı zamanda ufkunuzu genişletmek ve kendinizi değişime açmak için bildiklerinizi arkanızda bırakmanın önemine dair bir metafordur.

Some figure

Mutluluk

Bu bir sonraki alıntı da bilgecedir: “Mutluluğu çok sık hissetmiyorsanız, beklediğiniz şekillerden farklı bir biçimde tezahür etmesinden ötürüdür”. Mutluluk fikri ile somut gerçeklik olarak mutluluk arasındaki karşıtlığı vurgulamaktadır.

İnsanlar mutluluğun sahip olmadıkları şeylerde ya da başaramadıkları hedeflerde yattığına inanma eğilimindedir. Bunun yerine, her anın mutluluğunu tanımlamalıyız.

André Gide, 1947 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Çalışmaları Albert Camus ve Jean-Paul Sartre gibi çağdaşlarının çoğuna rehberlik etti ve ilham verdi. André Gide kültür ve edebiyatta silinmez bir iz bıraktı.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gide, A. (2012). Corydon. Editions Gallimard.
  • Gide, A. (1981). Defensa de la cultura (Vol. 1). Ediciones de la Torre.
  • Gide, A. (1988). El inmoralista (Vol. 96). Ediciones Catedra.

 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.