Logo image
Logo image

Dünyanın En Tehlikeli 13 Hayvanı

5 dakika
Dünyanın en tehlikeli hayvanları da büyüleyici olabilir. Ancak, güvenli bir mesafeden daha iyi görülürler. İşte onlardan on üçü.
Dünyanın En Tehlikeli 13 Hayvanı
Son Güncelleme: 15 Aralık, 2021

Doğa, harika olmasına rağmen, içinde yaşayanlar için genellikle güvenli bir yer olmayabilir. Çünkü dünyada tehlikeli hayvanlar da var. Aslında o kadar çoklar ki, onları nasıl sınıflandıracağınızı bilmek zor.
Örneğin, tehlikeli ile ne demek istiyoruz? Zehir gibi doğal silahlarıyla mı ilgili? Yoksa bu onların saldırgan doğası anlamına mı geliyor? Bu liste hem insanlar hem de diğer hayvanlar için tehdit oluşturabilecek hayvanları içerir. Tabii ki, bu onların hiçbirinin doğası gereği kötü olduğu anlamına gelmez. Ancak bunun anlamı, onların yolundan uzak durmamız gerektiğidir.
Bu listede, büyüklük ve görünümün, bir hayvanın onları rahatsız edenlere veya diyetlerinin bir parçasını oluşturanlara zarar verme potansiyeliyle hiçbir ilgisi olmadığını keşfedeceksiniz.

Dünyanın en tehlikeli 13 hayvanı

Herhangi bir vahşi hayvan insanlar için tehlikeli olabilir. Bunun nedeni, onları rahatsız edip etmediğinizi ve kendilerini tehdit altında hissetmelerine neden olup olmadığınızı çoğu zaman bilmiyor olmanızdır. Gerçekten de, onlardan biriyle yüz yüze gelmek büyülü bir deneyim olsa da, onları yalnız bırakmak ve onlara uzaktan hayran olmak en iyisidir. İşte nedenleri.

1. Komodo Ejderhası ( Varanus komodoensis)

Komodo ejderi dünyanın en büyük kertenkelesidir. Üç metre uzunluğa ve 160 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilir. Ayrıca son derece hızlıdır ve saatte 25 kilometreye kadar koşma hızına ulaşabilir.

Komodo ejderinin ağzı kangrene ve sürekli kanamaya neden olan hemotoksik bir zehir salgılar. Barındırdığı bakterilerle birlikte (çürüyen etleri yiyebildiği için) kurbanının giderek zayıflamasına neden olur. Bu nedenle, ejderhanın sadece avından hızlı bir ısırık alması ve sonra onu ölüm yerine kadar takip etmesi gerekir.

Some figure

2. Asya dev eşekarısı ( Vespa mandarinia )

Bu hymenopteran böceğin zehiri , insanlarda aynı anda birkaç ısırık meydana gelirse ölümcül olabilir. Aslında, Nagano’da (Japonya) bu böcek gerçek bir sorun haline geldi.

Asya dev eşekarısı, sitotoksik ve nörotoksik maddelerden oluşan bir kokteyli aşılayan sokmalarıyla bilinir. Bunlar doku hasarına ve oldukça ağrıya neden olur.

Some figure

3. Kral kobra ( Ophiophagus hannah)

Genel olarak yılanların yemek yiyebilmeleri için agresif olmaları gerekir. Ancak kral kobra özeldir. Ofiyofag, başka bir deyişle, kendi türünden olan diğer yılanları bile yer. Görünen o ki, eğer yılan avlıyorsa, uysal bir yaratık olmayacaktır.

Dişleri büyük miktarda nörotoksik zehir enjekte eder. Bu, kurbanı aşamalı olarak felç eder ve sonuçta kalp veya solunum durmasına neden olur.

Some figure

4. Zehirli ok kurbağası ( Dendrobates)

Bu ailedeki kurbağalar, derileri aracılığıyla son derece güçlü zehir salgılarlar. Bu zehir vücuda bir şekilde girerse – örneğin yenmesi durumunda ya da deride bir sıyrık olması halinde – insanlardan çok daha büyük hayvanları bile öldürebilir.

Aynı bölgede yaşayan yerliler, toksinlerinin etkilerinin çok iyi bir şekilde farkındadır. Takma adı olan ok kurbağası,  avcıların okları zehirleriyle emprenye etme geleneğinden gelir. Bu, oklarının hedefinde çok hassas olmaları gerekmediği anlamına gelir.

Some figure

5. Mavi halkalı ahtapotHapalochlaena lunulata)

Boyu on santimetreden fazla olmamasına rağmen, bu kafadanbacaklı, vücudunu çevreleyen parlak mavi halkalarla ayırt edilir. Batı Hint-Pasifik’in tropikal sularında bulunabilir.
Mavi halkalı ahtapotun salyası insanlarda şiddetli mide bulantısına, konuşma kaybına, uzuvlarda mavi renk değişikliğine ve iç kanamaya neden olabilir.

Some figure

Tehlikeli Hayvanlar: 6. Filistinli sarı akrep ( Leiurus quinquestriatus )

Bu örümcek, var olan en zehirli akrep türüdür. Aşıladıkları zehir, aşırı ağrıya neden olan güçlü bir nörotoksin bileşimidir. Ancak, küçük çocuklar veya kalp sorunları olan kişiler dışında ölümcül değildir. Anafilaktik reaksiyon riski de vardır.

Some figure

7. Deniz yaban arısı (Chironex fleckeri)

Bu denizanası, ürediği yaz aylarında Avustralya kıyılarında bulunur. Dokunaçları iki metreden fazla uzayabilir ve knidositleri -zehri aşılayan hücreler- 60 yetişkin insanı öldürmeye yetecek kadar toksine sahiptir. Bu, kalp durmasına veya solunum yetmezliğine neden olana kadar vücudu kademeli olarak felç eden nörotoksik bir zehirdir.

Some figure

8. Tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus )

Bu timsahlar tatlı ve tuzlu suda yaşayabilen tek canlılardır. Sonuç olarak, denizlerde ve nehirlerde bulunabilirler. Ayrıca, gezegendeki en büyük sürüngen türleridir. Aslında, yetişkin bir tuzlu su timsahı yedi metreye kadar ulaşabilir ve 1000 kilodan fazla ağırlığa sahip olabilir.

Bu timsah dünyanın en tehlikeli hayvanlarından biridir. Sabırla suya daldırılırken avını takip eder. İnanılmaz hızı ve güçlü ısırığı, pusudan kaçmayı imkansız kılar. Nitekim Avustralya makamları, bu canlıların oluşturdukları tehlike nedeniyle adanın belirli bölgelerinde suya girmeyi yasaklamaktadır.

Some figure

9. Su aygırı ( Su aygırı amphibius)

Otobur olmalarına ve ortalama 500 kilogram ağırlığa sahip olmalarına rağmen, su aygırları aslan ve timsah gibi yırtıcı hayvanlarla agresif bir şekilde rekabet eder. Su aygırı yalnız ve son derece bölgesel bir hayvandır. Her gün çok miktarda yiyeceğe ihtiyaç duyar ve kıyı şeridindeki timsah ve diğer hayvanları temizlemekten sorumludur.

Su aygırı dünyanın en ölümcül büyük memelisidir. Afrika’da yılda yaklaşık 500 kişiyi öldürüyorlar.

Some figure

10. Ratel ( Mellivora capensis )

Mustelidlerin yaşam tarzı alışkanlıkları onları var olan en tehlikeli hayvan gruplarından biri yapar. Ratel veya bal porsuğu, grubun en iyi bilinenlerinden biridir. Bir kaplumbağanın kabuğunu delebilen çeneleri vardır ve bal yemek için kovanlara saldırmalarıyla dikkat çekerler.

Some figure

11. Aslan Balığı ( Pterois)

Aslan balığı cinsi dokuz farklı tür içerir. Zehrinin etkisi inotropik (kas kontraktilitesini etkiler) ve kalp atış hızını değiştiren kronotropiktir. Bu hayvan, dikenleri aracılığıyla toksinler enjekte eder.

İnsanlarda, aslan balığı zehiri mide bulantısı, kusma, kafa karışıklığı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısına neden olur. En aşırı durumlarda, kalp yetmezliği meydana gelebilir.

Some figure

12. Piranalar ( Pygocentrus)

Etraftaki en tehlikeli hayvanlardan biri olmalarına rağmen, filmler piranaların davranışlarını oldukça yanıltıcı bir şekilde tasvir ediyor. Nitekim, suda kan kokusu aldıklarında veya açık bir yara olduğunda ataklar meydana gelir. İlk etapta gözcü denilen tek bir pirana gelir. Bu örnek gruba sağ salim dönerse, hepsi aç bir şekilde yemeye gelirler.

Some figure

13. İnsan ( Homo sapiens sapiens)

İnsanları tehlikeli hayvanlar listemizin dışında bırakamazdık. Gezegendeki biyolojik çeşitliliğin kaybından, kaynakların tükenmesinden ve ekosistemlerin yok edilmesinden doğrudan sorumlu olan bizler yüzünden altıncı kitlesel yok oluşa doğru gittiğimiz söyleniyor.

Some figure

Dünyada daha başka tehlikeli hayvanlar da var. Bununla birlikte, insanlardan farklı olarak onlar ekosisteme zarar vermezler. Aslında, tehlikeliler çünkü öyle olmak zorundalar, sadece hayatta kalmak için. Yine de onlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ophiophagus hannah (Hamadryad, King Cobra). (s. f.-b). Animal Diversity Web. Recuperado 21 de agosto de 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Ophiophagus_hannah/
  • Pulpo de Anillos Azules (Hapalochlaena lunulata). (s. f.). NaturaLista.co. Recuperado 21 de agosto de 2021, de https://colombia.inaturalist.org/taxa/199917-Hapalochlaena-lunulata
  • Varanus komodoensis (Komodo Dragon). (s. f.-b). Animal Diversity Web. Recuperado 21 de agosto de 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Varanus_komodoensis/
  • Leiurus quinquestriatus. (s. f.). Animal Diversity Web. Recuperado 21 de agosto de 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Leiurus_quinquestriatus/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.