Bir Değişikliğe İhtiyacınız Olduğunu Hissettiğinizde Nereden Başlamalı

Bir değişikliğe mi ihtiyacınız var? Bir çıkmaza girdiğinizi ve kendinize odaklanmanın ve gerçekten ihtiyacınız olanı kendinize vermenin zamanının geldiğini mi düşünüyorsunuz? Bu temel anahtarlar, bu yolculukta size rehberlik edebilir.
Bir Değişikliğe İhtiyacınız Olduğunu Hissettiğinizde Nereden Başlamalı
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

“Hayatımda farklı bir şeye ihtiyacım varmış gibi hissediyorum. Bir çıkmaza saplandım ve bundan nasıl kurtulacağımı bilmiyorum.” Herkes hayatının bir döneminde böyle hisseder. Bu ikircikli bir duygu. Çünkü nasıl anlatacağınızı bilmiyorsunu. Ayrıca, nereden başlayacağınızı da bilmiyorsunuz. Sadece bir değişikliğe ihtiyacınız olduğunu hissettiğinizi biliyorsunuz.

Yazar George Herbert, tüm hayatın değişim olduğunu ve bu kadar doğal olan bir şeyden korkmak için hiçbir neden olmadığını söyledi. Aslında, gerçekte, değişmeye isteksiz olmak yerine, aslında onu istiyorsunuz. Bunun nedeni, hayatınızda sizi durgunlaştıran ve cesaret kırıcı bir küçük umut gerçekliğinde kapana kısılmış hissetmenize neden olan bir şey olmasıdır.

Kendinizi bu duyguyu zihninizde tekrar tekrar gözden geçirirken bulduğunuzda, itaat etmekten başka seçeneğiniz kalmaz. Ancak dikkatli olun, çünkü radikal ve dürtüsel değişiklikler dengenizi kaybetmenize ve yanlış yere gitmenize neden olabilir. Bu nedenle, tam olarak ne istediğinizi netleştirmek için önce biraz düşünmek en iyisidir.

Kendinizi bir değişiklik yapmanız gerekiyormuş gibi hissettiğinizde sizi daha iyi bir yaşam aşamasına taşıyabilecek sürece bir göz atalım.

Yaptığınız her şeyde ve gittiğiniz her yerde artık kendiniz gibi hissetmediğinizde yeni bir şeye ihtiyaç duyarsınız.

bir duvara yaslanmış yukarı bakan kadın
Yaşamak istediğiniz varoluş türüne uyum sağlayan değişikliklere ihtiyacınız var.

Bir değişikliğe ihtiyacınız var gibi hissettiğinizde ne yapmalısınız?

Değişimin giderek artan bir oranda gerçekleştiği bir gerçeklikte yaşıyoruz. Dönüştürülmekte olan sadece sosyal senaryolar değil. Doğanın da kendi değişiklikleri vardır. Her şey hareket eder, değişir, salınır ve sizi bir dizi iniş çıkışa doğru sürükler. Onlarla karşılaştığınızda şaşkınlık ve hatta huzursuzluk yaşamanız kaçınılmazdır.

Zygmunt Bauman bu sürekli değişimi “akışkan modernite” olarak tanımlar. Psikolojik düzeyde ve evrimin damgasını vurduğu bir bağlamda, genellikle değişimi arzuladığımızı iddia ediyor. Gerçekten de, herhangi bir anda farklı bir şeye ihtiyacımız olduğunu hissetmek, tekrar eden bir deneyimdir.

Aristoteles, De Motu Animalium ve De Generatione Animalium adlı eserlerinde de değişim ihtiyacından bahsetti. Tüm varyasyonların bir amaca, “nihai bir nedene” yöneldiğini açıkladı. Kozmostaki varyasyonlar, maksimum mükemmellik derecesine ulaşmayı amaçlayan iyi bir örnektir. Aynı şey, yeni bir yaşam tarzına başlamayı düşündüğümüzde biz insanlarda da olur.

Bu nedenle, bir insan olarak, kendinizi kişisel tatmin arayışı içinde bulduğunuzda, farklı görevler ve amaçlar gerçekleştirmeniz gerekir. Ancak, nereden başlıyorsunuz? Hadi bir bakalım.

Bilmeniz gerekenleri netleştirin

Boşluğa atlamak ve değişim ihtiyacınızın dizginlerini serbest bırakmak iyi bir fikir değil. Hata yapmamak için her adımı düşünmek daha iyidir. Bununla birlikte, bazı insanlar, farklı bir şey yapma arzusuyla karşı karşıya kaldıklarında, en farklı projelere girişirler. Dürtüseldirler ve kendilerini boşluğu herhangi bir faaliyet ve deneyimle doldurmakla sınırlarlar. Söylemeye gerek yok, gerçek bir tatmin bulamıyorlar.

Bu nedenle, bu tür bir tutumu benimsememeye çalışmalısınız. İlk olarak, neyi özlediğinizi ve nedenini açıklığa kavuşturun. Kendinizi başka bir profesyonel göreve adamanız gerektiğini düşünüyorsanız, nedenini düşünün. Yaşadığınız şehri, sosyal çevrenizi değiştirmek veya yeni hobiler edinmek istiyorsanız, sizi bu isteğe hangi sebeplerin ittiğini araştırın. Sadece neye ihtiyacınız olduğunun ve nedenini farkında olduğunuzda hak ettiğinizi aramaya hazır olacaksınız.

Düşüncelerinizi niyetlere dönüştürün

Bir değişiklik istediğinizde nereden başlarsınız? Daha önce de belirttiğimiz gibi, ilk adım ne istediğinize bir göz atmak. İkincisi, her fikri, amacı ve düşünceyi hedeflerinize doğru harekete geçirmek için zihninizi eğitmektir.

Şanghay Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, hedef belirlemenin yaşam kalitemizi desteklediğini iddia ediyor. Bu nedenle, karanlık anlar yaşayıp yaşamamamız ve kendimizi sıkışmış gibi hissetmemiz önemli değil. Aslında beynimiz net bir amaca tutunduğu anda umut yeşerir.

Her gün küçük ve farklı şeyler yapın ve aradığınız şey karşınıza çıkacaktır.

Risk almadan ve daha sonra pişman olabileceğiniz köklü bir değişiklik yapmadan önce, her seferinde bir adım atmak daha iyidir. Her gün yeni şeyler yapmaya çalışın, alışkanlıklarınızı değiştirin, rutinlerinizi değiştirin ve farklı insanlarla tanışın… Nitekim hayatınızdaki bu küçük değişiklikler aslında size beklediğiniz kişisel devrimi getirebilir.

Kapalı gözleri ve aydınlanmış zihni olan kadın
Neye ihtiyacınız olduğu konusunda net olduğunuzda, zihniniz bu amaçlara odaklanmalıdır.

Kaybolmuş değilsiniz, değişim süreci bir yolculuk

Kendinizi kaybolmuş hissedebilirsiniz. Çünkü bir değişikliğe ihtiyacınız olduğu konusunda netsiniz ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Yaşadığınız şeyin tamamen normal olduğunu unutmayın. Süreci bir yolculuk olarak anlamanız gerekir. İnişler ve çıkışlar, şüpheler ve belirsizliklerle dolu bir yolculuk.

Stanford’dan Drs Szu-Chi Huang ve Jennifer Aaker, bu bağlamda seyahat metaforunun kullanılmasının önemine ilişkin bir araştırma yaptılar. Herhangi bir değişim sürecinin karmaşık bir yolculuk yapmak gibi olduğunu iddia ediyorlar. Düşersin, kaybolursun ve hatta bazen rotanı bile kaybedersin.

Ancak, her zaman elinizin altında bir pusulanız vardır. Bu sizin kalbiniz. Ne istediğinizi biliyor ve ihtiyacınız olanı bulmaya devam etmenizi sağlıyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Huang, S.-C. y Aaker, J. (2019). Es el viaje, no el destino: cómo la metáfora impulsa el crecimiento después del logro de la meta. Revista de Personalidad y Psicología Social, 117 (4), 697–720. https://doi.org/10.1037/pspa0000164
  • O’Rand, Angela. (2012). The Changing Life Course. The Wiley-Blackwell Companion to Sociology. 197-211. 10.1002/9781444347388.ch11.
  • Kaplan, Roger. (2017). The Dream of Changing Life. 10.4324/9781351324205-6.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.