Logo image
Logo image

Beyaz Ses Nedir ve Neden Dinlenmesi Gerekir?

3 dakika
Beyaz Ses Nedir ve Neden Dinlenmesi Gerekir?
Son Güncelleme: 12 Haziran, 2018

Birçok kişi televizyonu açık bırakarak uyuma alışkanlığını benimsedi günümüzde. Bu kişiler arka planda bir ses olmadan uyumanın için çok zor olduğu konusunda ısrar ediyorlar. Bunun durum beyaz sesle açıklanabilir ve giderek daha popüler hale gelen bir fikirdir.

Televizyondaki arka plan sesi, herhangi bir kanala ayarlanmadığında, beyaz sesin bir örneğidir. Radyoda istasyonlar arasındaki ses gibi. Hatta bir klimanın yaydığı sesi de beyaz sesle karşılaştırabiliriz. Bunların hepsinin ortak noktası, sabit ve monoton bir ses olmasıdır. Birçok insan bu sesin son derece rahatlatıcı ve güven verici olduğunu iddia ediyor.

Nörobilimci Seth Horowitz, “beyaz sesin kelimenin tam anlamıyla, kalıpsız bir sonik enerji duvarı olduğunu” belirtmiştir. Uyumamıza yardımcı olduğu fikri o kadar yaygın ki bu sesi üreten uygulamalar çoktan hazırlandı.

“Gece yaşamanın en zor olduğu zamandır.”

– Poppy Z. Brite

Beyaz sesin olumlu etkileri var mı?

Biyolojik açıdan, beyaz sesin çevreden gelen diğer sesleri örtmemize ya da görmezden gelmemize yardımcı olduğunu görebiliriz. Başka bir duyulabilir uyaran ortaya çıkarsa, uyku sırasında serebral korteksi harekete geçirme olasılığı düşüktür.

Bu, başka bir deyişle, beyaz sesin bir tür görünmez ve koruyucu perde olduğu anlamına gelir. Diğer seslere engel olarak işlev görür. Çevrelerindeki diğer seslerle uyanmaya daha eğilimli olan insanlar, beyaz ses eşliğinde uyumakta bir problem yaşamazlar.

Some figure

İşitmenin, uyku sırasında tamamen çalışmaya devam eden tek duyu olduğunu hatırlamalıyız. Bunun nedeni, hayatta kalmak için gerekli olmasıdır. Tüm duyular tamamen kapatılmış olsaydı, tehlikeyi tespit etmek ve önlemek için uyanmak mümkün olmazdı.

Bununla birlikte, bu durum bazen kulağı uyurken meydana gelen seslere çok duyarlı hale getirmenin dezavantajına sahiptir. Bir köpeğin havlamasını, bir araba sesini ya da konuşan insanları duyduktan sonra bir gece birkaç kez uyanan insanlar var. Bu durumlarda, beyaz sesler bunu önlemeye yardımcı olur ve mutlu ve huzurlu bir şekilde uyumamızı sağlayabilir.

Beyaz ses konusundaki itirazlar

Dünyadaki binlerce insanın beyaz sesin uyumalarına çok yardımcı olduğu konusunda ısrar etmesine rağmen, bu bilimsel olarak kanıtlanmış değildir. Şimdiye kadar bu konumu destekleyecek veya çelişecek hiçbir çalışma yazılmadı. Ancak bu durum, söz konusu hipoteze karşı çıkmış birçok insan olmadığı anlamına gelmez.

Seth Horowitz, uzun vadede beyaz sesin iç kulağımızdaki kıl hücrelerini etkileyebileceğini söylemektedir. Bunlar sesleri yakalamamıza izin veren hücrelerdir. Bu uzmanın önerdiği şey, bu tip gürültüye uzun süre maruz kalmanın saç hücrelerini en yüksek performansta çalışmaya zorlamasıdır. Bunun sonucu olarak, eğer herhangi bir şekilde hasar görürse, bu tür hasarın onarılmasının doğal süreci bozulmayacak ya da hiç başlamamış olmasıdır.

Some figure

Beyaz gürültünün yararları hakkında hala bilimsel kanıt olmadığı gibi, herhangi bir fayda olmadığını söyleyen hiçbir araştırma yoktur. Dünyada giderek artan sayıda insan daha iyi uyumak için beyaz sese başvuruyor. Bebeklerle çok etkili olduğu kanıtlanmıştır ve bazen ders çalışma esnasında konsantrasyona yardımcı olması için kullanılır.

Diğer renklerin sesleri hakkında konuşulmaya da başlandı, örneğin, “kahverengi ses” gibi. Bu uzak bir şelalenin ürettiği gürültüdür. Aynı zamanda monoton ve sakinleştirici ama doğal bir sestir. Örneğin, yağmur gibi düzenli olmayan bir şeyi açıklayan “pembe sesten” den söz edilir. Bütün bu sesler benzer etkilere sahiptir.

Uyku problemleri ve beyaz ses

Bazı akademisyenler uyku bozukluklarının bu tür “numaralar” ile tedavi edilmemesi gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Uykusuzluğun arkasında, derinlemesine araştırmamız gereken çok sayıda neden olabileceğini söylüyorlar. Belki beyaz ses uyumanıza yardımcı olur. Bununla birlikte, ilk etapta uyku güçlüğünüze neden olabilecek diğer sorunları çözmez.

Kendi başına bir problem olmaktan ziyade uykusuzluk, daha derin sorunların dışa vuran ifadesidir. Çoğu durumda, uykuya dalamama, kaygı ve çözülmemiş çatışma durumlarına indirgenebilir. Bu nedenle, uyku sorununuzu çözmek için beyaz ses yararlı olsa da, büyük bir hastalığın semptomlarını da gizleyebilir.

Some figure

Gerçek şu ki , uyuyamamak çok ciddi sonuçlar getirir. Sinirliliği ve depresyonu alevlendirmekle kalmaz, aynı zamanda fiziksel sağlığı da belirgin bir şekilde etkiler. Bu yüzden bu tür “hilelere” başvurmak mantıksız değildir. Tabii ki, sedatif almaktan veya tekrarlayan bir uykusuzluğun pasif kabulünden çok daha az zararlıdır.

Belki de en akıllı seçenek iyi bir uzlaşma noktası bulmaktır. Beyaz ses uykusuzluk problemlerini çözmeyi mümkün kılıyorsa, bunu denemek iyi bir fikir olabilir. Bununla birlikte, aynı zamanda, altta yatan başka farklılıkların da olabileceğini unutmamalıyız. Gerçek sorunu bir “yara bandıyla” örtmüş olsak da asıl nedeni bulmaya çalışmalıyız.