Logo image
Logo image

Sophie Scholl: Beyaz Bir Gülle Hitler'e Karşı Koymuş Kadın

2 dakika
Sophie Scholl: Beyaz Bir Gülle Hitler'e Karşı Koymuş Kadın
Son Güncelleme: 21 Kasım, 2017

Cesur insanları şekillendiren, yaşadıkları güçlüklerdir. Bugün sizlere cesaret sahibi genç bir kadın olan Sophie Scholl’ün hikayesini sunmak istiyoruz. Onunla tanışmak için Hitler Almanya’sına gidiyoruz. Kendisi gibi yurttaşların haksızca ve zalimce infaz edilmesini göz ardı etmek yerine korkmayı ama korkusuyla yüzleşmeyi seçen bir kızın yaşadığı yer ve zamana. 

Şubat 1943’te “Beyaz Gül” adlı bir direniş grubu oluşturan diğer genç insanlarla beraber Sophie de vatan hainliğiyle suçlanmış ve giyotinle idam edilmişti. İlginçtir ki özgürlük düşmanlarını ortadan kaldırmak için Fransız Devrimi sırasında kullanılmış araç, bu ilkeyi en çok savunan insanlardan birinin yaşamını sonlandırmıştı.

“Savaş sona erdiğinde, yabancı taburlar içeri girecek. İnsanlar bize işaret edip Hitler’e karşı durmak için hiçbir şey yapmadığımızı söyleyecek.”

– Sophie Scholl

Sophie Scholl’un Öyküsü

“Bizim aracılığımızla binlerce insan uyanıp eyleme geçecekse benim ölümümün ne önemi var ki?” İşte Sophie’nin ölmeden birkaç saat önce söylediği sözler. Öldüğünde Sophie yalnızca 21 yaşındaydı.

Nazi rejiminin kendi düşüncelerine karşı çıkan herkesi tehdit ve kontrol etmesine karşın Almanya’da onların karşısına çıkmaktan tereddüt etmeyen küçük gruplar vardı. Ellerinde çok az kaynak vardı ve destekçileri de azdı.

Some figure

Rejim; adalet, eğitim, sağlık veya orduyu kontrol etse bile iradelerinin kırılmasına asla izin vermeyeceklerine karar verdiler. Keşfedildikleri takdirde karşı karşıya oldukları risk ve bedelin farkındaydılar: kendi hayatları.

1937 senesinde bu rejimin tehlikesi giderek yaklaştı ve Sophie’nin ağabeyleri ile arkadaşları, Alman Gençleri grubuna üye olmakla suçlanarak yasa dışı bir şekilde tutuklandı. Bu sırada Sophie, Münih Üniversitesinde biyoloji ve felsefe okumaya başladığı hâlde asıl yapmak istediği mesleğin öğretmenlik olduğunu keşfetti.

Beyaz Gül

Tüm direniş hareketlerinin bir adı vardır ve Beyaz Gül de kahramanımızın katıldığı grubun adıydı. Üniversitede farklı nasyonal sosyalist grupların toplantılarına katıldıktan sonra, cesaretleri nedeniyle bu grubu beğenmişti. Beyaz Gül, broşür ve duvar grafitileriyle mesajlarını yaymakta tereddüt etmediler.

Yalnızca entelektüel toplantılar yapmakla kalmıyor, ayrıca yer altından çalışarak Almanya’nın sessizliğinin Hitler’in suçlarına ortak olmak demek olduğu mesajını yaymaya uğraşıyorlardı.

Halihazırda gruba üye olan ağabeyi sayesinde Sophie, “Beyaz Gül” propagandasının taşıyıcısı olarak çalışmaya başladı. Bu çok tehlikeli bir işti çünkü propaganda yazılarıyla yakalandığınız takdirde ihanet suçundan kurtulmanın yolu yoktu.

Some figure

Son nefesine kadar özgürlüğü savundu

18 Şubat 1943 tarihinde Sophie, okulunun çatısına tırmanarak broşürleri oradan atmaya karar verdi. Onu görüp rapor eden Nazi partisi üyesi kapıcılar olmsa Sophie hiçbir sorun yaşamayacaktı.

Yakalanıp hapse atılan Sophie’nin hücre arkadaşlarından biri yine Gestapo’nun yakaladığı arkadaşlarından biriydi. Böylece bilgi edinip grubu dağıtmayı amaçlıyorlardı. Ne var ki Sophie’nin arkadaşı kendine verieln bilgi alm görevini yerine getiremediği gibi Sophie’nin yaydığı güç ve enerji karşısında şaşkına dönerek onun mesajına dah d çok ikna oldu.

Ne Sophie ne de yakalanan dostları, işkencelere rağmen arkadaşlarına ihanet etmediler. Bugün bile Beyaz Gül, bir özgürlük sembolü olmaya devam etmektedir ve birçok okul, sokak, park ve meydan Scholl kardeşlerin adını almıştır.