Alay Edilmeye Karşı En İyi Savunma: Güven
Güven, bir insanın başkasına veya bir şeye duyduğu güven ya da güçlü umuttur. Ayrıca, kişinin kendiyle gurur duyması veya harekete geçmesini sağlayan motivasyon olarak da tanımlanabilir. Başkalarının olduğu kadar kendi eylemleriniz de daha çok güvenmenize ya da tam aksine, daha zayıf hissetmenize sebep olabilir. Kendinizi dürüst ve saygılı biçimde savunmanıza olanak sağladığı için güvenmek, sağlıklı iletişim kurmak açısından önemlidir. Öte yandan alay, aşağılama veya suçlama olabileceği gibi davranışlarla, sözlerle ya da hareketlerle de yapılabilir.
Psikolog Richard Wiseman’e göre, kendinizden veya başkasından kaynaklı hayal kırıklığına uğradığınızda güveniniz kırılıyor; sevmeye veya öğrenmeye duyduğunuz derin merakı kaybediyorsunuz ve hayat anlamsızlaşıyor. Ortaya çıkan bu yeni duyguyu onarmak, yeniden kendinizi güvende hissedip hayattan zevk alabilmeniz için çok önemli.
“Kendi rızanız olmadan kimse sizi aşağılık hissettiremez.”
– Eleanor Roosevelt –
Kendinizi Alaydan Nasıl Korursunuz
Hamburg Üniversitesinden psikolog Barbara Berckhan’ın önderliğinde yürütülen bilimsel araştırmaların sonucuna göre, sözlü saldırılara ve sert eleştirilere çok sık maruz kalıyoruz. Araştırmacıya göre sözlü tacizlere karşı kendimizi savunmanın en iyi yolu öncelikle bağımsız olduğumuzu göstermek ve ruh halimizin başkaları yüzünden kolayca değişmesine izin vermemek.
Ruh haliniz ve duygularınız başkalarının yüzünden değiştiğinde, tuzağa düştünüz demektir. Berckhan’a göre, nasıl başka durumlarda kendimizi savunmaya geçiyorsak, aşağılanma söz konusu olduğunda da aynı şekilde bir sığınak edinmeliyiz.
Bu yüzden Berckhan, başkalarının davranışları yüzünden incinmemizi engelleyecek bir koruyucu sığınak yapmanın 3 adımını şöyle açıklıyor:
- Çok rahatsız edici olmasına rağmen sakin kalmayı başardığınız bir durumu hatırlayın. O anı zihninizde canlandırın.
- Görüp duyabildiğiniz ancak hareket edemediğiniz bir sığınak düşünün.
- Biri sizi aşağılayıcı sözler söylediğinde, kendinize “Bu onların sorunu, benim değil.” veya “Bunun benimle ilgisi yok.” gibi bir cümle seçip söyleyin.
Alay ve aşağılama karşıdaki insanı rahatsız etmek ve kışkırtmak; karşılığında olumsuz bir söz veya tepki almak için yapılır.
Kendinize Güveninizi Artıracak Alışkanlıklar
Her gün, biriyle randevulaşmak, iş görüşmesine gitmek veya bir arkadaşınızdan bir iyilik istemek gibi kendinize güvenmenin faydasını göreceğiniz durumlar yaşarsınız. Her zaman bu güvene sahip olamayabilirsiniz bu yüzden bunu nasıl geliştirebileceğinizi sizinle paylaşıyoruz.
Bazı insanlar çok agresif bir tarza sahipken bazıları de iletişim kurarken oldukça pasiftir. En güvenli iletişim yolu, güvende olmak iki uç nokta arasındaki ideal dengedir. İletişimde güvende olmak istediğinizi yapmanıza yardım etmekten çok daha fazlasına yarar. Kendinizi güvende hissederseniz, kendinize ve başkalarına saygı duyarsınız.
Kendine ve başkalarına güvenen insanlar kendilerine inandıklarını kanıtlamış olurlar. Ne çok utangaç ne fazla girişkendirler. Fikirlerinin ve duygularının önemli olduğunu bilirler. Gereken güveni sağlamak ve hedeflerinize ulamak için aşağıdaki alışkanlıkları edinmeye gayret edin.
- Fikirlerinizi paylaşın ve nasıl hissettiğinizi söyleyin.
- İstediğiniz ve ihtiyacınız olanı talep edin.
- Onaylamadığınızı saygılı bir şekilde belirtin.
- Önerilerde bulunun ve fikirlerinizi duyurun.
- Suçlu hissetmeden “hayır” deyin.
- Başkalarını da savunun.
“Kendinize güvenin! Yapabileceklerinize inanın! Alçakgönüllü ve kendi güçlerine güvenmeyen mutlu ve başarılı olamaz.”
– Norman Vincent Peale –
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.