3 Adımda Zihinsel Fırtınadan Kurtulmak

3 Adımda Zihinsel Fırtınadan Kurtulmak

Son Güncelleme: 23 Temmuz, 2018

“Zihinsel fırtına” çeşitli olumsuz düşüncelerin aynı anda ortaya çıkmasıyla bizi vurabilir. Bu vuruş o kadar güçlüdür ki olduğumuz yerde donakalırız. Sanki önümüzdeki hiçbir şeyi göremez oluruz. Tamamen kötümser düşünceler, cesaret kıran ve depresif fikirlerle etrafımız sarılır.

Zihinsel fırtınalar bazen işten çıkarılma, ayrılık veya hayal kırıklığı gibi olumsuz deneyimlerden sonra ortaya çıkarlar. Diğer durumlarda ise zor koşullara uzun süre katlandığımız zaman kendini gösterirler. Hayatımızın gidişatından memnun değilizdir ve bazen de artık bu kayıplara katlanamadığımız bir zaman gelir.

“Eski olan henüz ölmemişken ve yenisi henüz doğmamışken krizler çıkar.”

– Bertolt Brecht

Bu, kötümserliğin bizi ele geçirmesidir. Bunun üzerine gidebilecek gücü de kendimizde bulamayız üstelik. Her şeyden vazgeçer ve olduğumuz yere kök salarız. Hayatımızın belirli dönemlerinde böyle hissetmemiz normaldir. Bu olduğu zaman kurtulmak için izleyebileceğiniz 3 adım var. Gelin birlikte bunlara bir göz atalım.

1. Zihinsel fırtınayı gözlemleyin ve sakinleşin

Gerçek bir fırtınayı düşünün. Bu gerçekleştiği zaman ilk yapacağımız şey bir sığınak aramaktır. Böyle bir olguyla yüzleşmenin başka bir yolu yoktur. Güvenli bir yer bulduktan sonra fırtınayı uzaktan seyredebiliriz. Fırtına yanı başımızdadır ama onu dışardan gözlemleyebiliriz.

bulutlar

Aynı şey zihinsel fırtınada da uygulanmalıdır. Yapılacak ilk iş kendi içimizde güvenli bir yer bulmaktır. Bunu yapabilmek içinse 15 dakika boyunca derin derin nefes almaktır. Mümkünse kısa bir yürüyüşe çıkıp yürürken yavaş nefes alabilirsiniz.

İkinci adımdaysa başınıza gelenleri not alın. Zihinsel fırtına boyunca aklınızdan gelip geçen düşünceler neler? İşte bunları bir yere not alın. Şimdilik yapmanız gereken başka bir şey yok.

2. Elinizdeki seçenekleri değerlendirin

Sakinleştiğiniz zaman bulutların arkasındaki ışığı aramaktır. Önünüzde bir liste var ama hala zihinsel fırtınadan çıkmayı düşünmeyin. Sadece durup mevcut durumdan nasıl çıkacağınızı düşünün.

Başka bir deyişle mevcut durumunuzu iyileştirecek bir çıkar yol bulmalısınız. Kendinize sormanız gereken soru şu: tüm bunları daha iyi bir hale getirmek için ne yapabilirim? Sadece buna konsantre olun. Orta ya da uzun vadeli çözümler aramayın.

Bu aşamada sizden beklenen sorunu çözmeniz değil, sadece zihinsel fırtınadan çıkmanız için çözüm aramak. Neye ihtiyacınız var? Kalbiniz ne diyor? Sarılmak mı? Motive edecek bir şarkı mı? Spor mu? Sevdiğiniz bir şeyi yemek mi? Bu anda istediğiniz şey çok değerli!

3. İşe koyulun

Bu anda neyin sizi gerçekten rahatlatacağını bulduysanız hiç beklemeyin. Ne yapmanız gerekiyorsa vakit kaybetmeden yapın. Çekinceniz olursa daha da kötü hissederseniz. Zamanın geçip gitmesine izin verirseniz fırtınadan kaçmak zorlaşır. Sadece içgüdülerinize göre davranın!

raylarda yürüyen kadın

Zihinsel bir fırtına sırasında meydana gelen şey, düşüncelerimizde ve duygularımızda küçük bir çöküştür. Olayları gerçek halleriyle değil daha betermiş gibi görüyoruz. Fırtınada olduğumuzda her şey çok daha ciddi ve zor görünüyor. Ama dünya gerçekten böyle değil. Bu şekilde algılıyoruz, çünkü umudumuzu kıran ve bizi korkuyla dolduran bir fırtına altında yaşıyoruz.

Bu yüzden zihinsel fırtınadan en kısa zamanda kaçmak önemlidir. Sakinliğimizi korumalı ve tekrar kontrol altına almalısınız. Böyle anlarda başka bir şey düşünmeyin, sadece kendinize odaklanın. Geri kalanını bir kenara bırakın. Zihin ve kalp durup neler olduğunu analiz etmeniz gerektiğini söylüyor. İç sesiniz size ne söylediğini dinleyin. Her fırtınanın bir sonu var ve her şeyi o zaman daha farklı görebileceksiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.