21. Yüzyılın İki Zararlı Alışkanlığı

21. yüzyılda çoğumuzun uyguladığı ve bizim de kurbanı olduğumuz son derece zararlı iki uygulama var. Bu yazıda onların gelişimi ve sonuçlarından kendinizi nasıl savunabileceğiniz hakkında konuşacağız.
21. Yüzyılın İki Zararlı Alışkanlığı

Son Güncelleme: 24 Nisan, 2022

Teknoloji sosyal davranışlarımızı değiştirdi. Eskisi gibi değiliz. İhtiyaçlarımızın değişmesi değil, onları tatmin etme şeklimiz değişti. Daha az mahalle ve kasaba var. Bugünün toplulukları ‘bulut’ içindedir ve e-posta şeklinde yardım gelir, yorum şeklinde şakalar ve söylentiler ağları aydınlatan baruttur. Biz daha evrenseliz ama aynı zamanda daha kişiliksiz ve ikame edilebiliriz. Bu bağlamda 21. yüzyılda oldukça zararlı iki uygulamadan bahsetmek istiyoruz.

Büyük bir filtre koleksiyonu sayesinde, diğerleri yüzümüzün artık sivilceli veya kırışık olmadığını görüyor. Çalışmak, spor yapmak, ailece gezmek ve alışveriş yapmak için bolca zamanımız var. Görünen o ki, yalnızca günden güne değil, aydan aya ve yıldan yıla yaşayabiliyoruz. Ta ki bir pandemi gelip bize gerçekte ne kadar kırılgan olduğumuzu ve gerçek gücümüzün kimliğimizde değil, gerçekte ne inşa edebileceğimizde olduğunu hatırlatana kadar.

Doğru nefes alamadığımızda bizi kurtarabilenlerin değerli olduğunu öğretir. Adanmışlıkları ve bilgileri sayesinde acıya sınır koyan ve bize umut verenler.

Bu yeni senaryoda, son derece zararlı iki uygulama bulunmaktadır.

Cep telefonuyla gülümseyen kadın

Sanal sevgi ve kişisel mesafe

Muhtemelen paylaştıklarınıza yorum bırakan birini tanıyorsunuzdur, ancak onlarla yüz yüze geldiğinizde başlarını eğip geçip gidiyorlar. Bu tür dinamik iki sütuna dayanmaktadır. İmaj ve sosyal beceri eksikliği.

Bu kişi, kendi sosyal medyalarında daha fazla arkadaşı varmış gibi görünecek şekilde yanıt vereceğinizi umarak sizinle pekala ilgilenebilir. Çünkü bu onlara saygı duyulmasını sağlar. Aslında, beynimiz bunu evrimsel bir bakış açısından bir avantaj olarak görürdü.

Sosyal beceriler pratik gerektirir. Sosyal ortamlarda çalışmak için genetik bir avantajla doğabilirsiniz, ancak beslenmeye ihtiyaçları vardır.

Gizli hayır

Çoğumuz hayır demekte zorlanıyoruz. Sizden bir iyilik istenir ve benlik kavramınız devreye girer. Bu size cömert bir insan olduğunuzu ve cömert insanların iyilik yaptığını söyler. Hatta bazen başkalarının çıkarları için kendi kişisel çıkarlarını bile feda ederler.

Bu nedenle, nasıl reddedebilirsiniz? Yaptığınız şey ile benlik kavramınızın emrettiği arasındaki farkın maliyeti mi yoksa kaynaklarınızı diğerinin kontrolüne vermenin maliyeti mi daha büyük?

Bu uyumsuzluğun oluşmasını önlemenin bir yolu, yanıtınızı ertelemektir. Bu daha çok, pek çok ebeveynin, çocuklarının arzularını yakında unutacaklarını veya tatmin etmeleri daha kolay olan bir başkasıyla değiştireceklerini umarak uyguladıkları “Göreceğiz” yaklaşımına benziyor. Öğretmen-öğrenci etkileşiminde çok yaygın olan bu gelenek artık yetişkin dünyasına da yayılmıştır.

gülümseyerek birbirleriyle sohbet eden kız arkadaşlar

“Göreceğiz” ifadesini “Evet. Vaktim olduğunda yapacağım ” ile değiştirebilirsiniz, aslında vaktiniz olmayacağını bilerek, çünkü onların isteklerine uymak listenizdeki öncelikler arasında son şeydir.

Hangisinin sizin için daha iyi bir seçenek olduğunu belirtmeden, bunu yapacağınızı da söyleyebilirsiniz. Zaman zaman diğerinin size bağlılığınızı hatırlatması için kapıyı açar, ancak aynı zamanda sizden ne istediklerini unuturlarsa veya sorunlarını başka bir şekilde çözerlerse sizi iyi gösterir.

Sizin için yararı, onlara yardım edecek kadar cömert hissetmenizdir. Gerçekten de, onlara gerçekten yardım etmenin bedelini ödemek zorunda kalmadan, olumlu pekiştirme duygularıyla baş başa kalıyorsunuz. Öte yandan, kendinizi bir dakikalığına diğer kişinin yerine koyarsanız, muhtemelen kendilerini oldukça çaresiz hissettiklerini görürsünüz. Bu nedenle bu tür davranışlar 21. yüzyılın en zararlı alışkanlıklarından biridir.

Örneğin, onlara yardım etmeniz konusunda ısrar edemezler çünkü zaten evet demişsinizdir, bu nedenle alternatif aramayı bırakmışlardır. Sorunun sizin yardımınızla çözüleceğine güveniyorlar, bu yüzden başka yerlerde kaynak veya işbirliği aramayı bıraktılar.

Girişkenlik eksikliği

Sonunda, onlara gerçekten yardım etmeyeceğinizi anlarlar ve girişkenlik eksikliğiniz nedeniyle, başlangıçta olduğundan daha da tehlikeli bir durumda olduklarını anlarlar.

Size yapılmasını istemiyorsanız, bir örnek oluşturarak başlamanız mantıklı görünüyor. Çünkü, yaptığınız taahhütlerden kaçınma alışkanlığınız varsa, başkalarının da size aynı şekilde geri dönüş yapması normal olacaktır.

Bu nedenle, bir talebi kabul ettiğinizde, her zaman zamanında yerine getirmeye çalışmalısınız. Sahip olduğunuz marjın farkında olun ve kontrol noktaları oluşturmak için referanslarınız olduğundan emin olun. Bu, 21. yüzyılın en zararlı alışkanlıklarından birinin kurbanı olmamak için en iyi stratejilerden biridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fernández, V. P. (2005). Procesos psicológicos básicos: un análisis funcional. Pearson Educación.

  • Tarde, G. (2011). Las leyes de la imitación y la sociología (Vol. 13). CIS.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.