Logo image
Logo image

Sevdiğimiz Biri Depresyonda ise Ne Yapmalıyız?

3 dakika
Sevdiğimiz Biri Depresyonda ise Ne Yapmalıyız?
Son Güncelleme: 03 Ocak, 2017

Çoğumuzun, depresyondan muzdarip olan bir aile üyesi ya da arkadaşı vardır. Depresyonda olan kişi için durum zaten zorken, bazen zor anlaşılan bir sorun olduğundan geri kalanımız için de bir çıkmaz halini alabiliyor depresyon. Sevdiğimiz depresyondaki insanın yanındayken nasıl davranmamız gerektiğini ya da ne yapmamız gerektiğini tam olarak kestiremeyebiliriz.

Ne yapabiliriz?

Depresyonda olan birine en yakın konumdaki insanların, hastanın destek sistemi olarak hareket etmek gibi önemli bir görevleri vardır. Bu nedenle, aşağıdaki maddeler uyarınca yardım edebiliriz.

Belirtilerini öğrenerek hastalıklarını anlayın

Depresyon, diğer tüm hastalıklar gibi tanı ve özel tedavi gerektirir. Depresyona neden olan birçok faktör vardır. Popüler şehir efsanelerinin anlattığı gibi de, depresyondaki kişiye göre değişiklik göstermez.

Sağlık uzmanları, başarılı şekilde gerçekleştirilen muayenelere göre hastalığı tanımlayabilecek tek zümreyi oluşturur. Depresyon konusundaki bilgimizi arttırmak ve sevdiklerimize daha iyi yardımcı olmak adına kitaplar okuyabilir, güvenilir kaynaklardan bilgi edinebilir ve sağlık uzmanlarından konu ile ilgili bilgi alabiliriz.

Sevdiklerinizi yardım alma ve tedavilerini devam ettirme konusunda destekleyin

Depresyon için birçok farklı tedavi vardır. Ancak buna rağmen birçok insan yardım aramaz.

Depresyonunuz varsa tedavi olmalısınız, çünkü:

  • Tedavi edilebilir.
  • Tedavi zamanla acı ve ızdırabı azaltır.
  • Tedaviden ne kadar kaçınırsanız, tedavi süreci o kadar karmaşık olacaktır.
  • Tedavi, depresyonun intihar girişimleri gibi ciddi sonuçlarını önleyebilir.

Bir aile üyesi veya arkadaş olarak, tedaviye devam etmelerine yardımcı olabilir, aynı zamanda sevdiklerimizin sağlıklı bir yaşam tarzı (iyi beslenme, düzenli egzersiz, vb.) edinmelerini de sağlayabiliriz.

Some figure

Çok üzerlerine gidip onları boğmadan destek olun

Verdiğiniz desteğin başarılı olabilmesi için, belli bir mesafeden sağlanması gerekir. Hastanın üstüne çok düşmemize gerek yok. Aksine, anlayışlı, sabırlı olun ve sevginizi gösterin. Sadece suçluluk ve yetersizlik duygularını artıracağı için, tavsiyeler ve ‘şunu yap’ demelerle hastayı boğmak yararsızdır.

Depresyon bir hastalıktır. “Ben senin yerinde olsaydım…” ya da “Seni tamamen anlıyorum. Nasıl hissettiğini biliyorum.’’ gibi laflar etmenin hiçbir iyi yanı yoktur.

Hastayı rahatlatmak adına, içinde bulundukları zor durumun farkında olduğumuzu, deli olmadıklarını ve bu hastalıktan birçok insanın muzdarip olduğunu söyleyebiliriz.

Depresyonda olan insanların, yardım önerilerine karşı çok hassas olduklarını unutmamalıyız. Bu yüzden ne çok çekingen ne de çok anaç davranmalıyız. Zaten kendilerini işe yaramaz hissediyorlarsa, böyle bir yaklaşım durumu daha da kötüleştirecek ve hasta ‘ben zaten hiçbir işe yaramıyorum’ gibi laflar etmeye başlayacaktır.

Depresyonda olan insanlar, sürekli kendi olumsuz düşünceleri ve tükenmişlikleriyle bir savaş halinde oldukları için genellikle çok çabuk yorulurlar. Bu yüzden onlardan çok fazla bir şey talep etmemeli ya da onların iradesine karşı bir harekette bulunmamalı; sadece onları arada bir sevgi ve şefkatle motive etmeliyiz. Kendi durumları ile ilgili olumlu bir çaba gösterdiklerinde de, bunu görmek ve takdir etmek de önemlidir.

Son olarak, açık fikirli olmak ve gösterdikleri hisleri ve duyguları göz ardı etmemek önem arz eder. Gerçeği gözler önüne serebilir ve durumun üstesinden gelmek adına seçenekler sunabiliriz.

Depresyonun ilacı: kendine özen göstermek

Depresyondan kurtulmak, sevdiklerimize sevgimizi ve desteğimizi verdiğimiz ve acılarını paylaştığımız uzun bir süreci kapsayabilir. Bu nedenle, tükenmekten ve yenilmişlikten uzak durmak önemlidir.

Olumsuz düşüncelerin fazlalığı, insanların kendilerini, diğerlerini ve dünyayla ilgili olarak yaşadıklarını bir çıkmaza sokar ve diğer insanlar tarafından reddedilme ve alınganlık hissi oluşturabilir. Peki, bununla nasıl başa çıkabilirsiniz?

  • Sevdiğiniz biri depresyonda diye kendinizi suçlamayın. Kimsede suç aramayın. Depresyon birçok faktörün (biyolojik, psikolojik vb.) bir araya gelmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
  • Güçsüz veya bunalmış hissettiğinizde, size yardım edecek ve size hastalık boyunca rehberlik edebilecek profesyonellere başvurabilirsiniz.
  • Sevdikleriniz yalnız kalma eğilimi gösteriyorsa, onlara dünyadan sürekli olarak uzak kalmanın iyi bir davranış olmadığını hatırlatmak mantıklı bir harekettir. Hayatınıza ara vermeden, içinde bulunduğunuz duruma ayak uydurun.

Unutmayın ki başkasına bakabilmek için, önce sizin sağlıklı olmamız gerekir. Bu yüzden kendinize iyi bakmaktan vazgeçmeyin.