Logo image
Logo image

Araştırmalar Yaşlı İnsanların Daha Az Günlük Stres Yaşadıklarını İddia Ediyor

3 dakika
Son araştırmalar, yaşlı insanların daha az günlük stres yaşadıklarını gösteriyor. Üstelik bununla başa çıkmada daha iyiler.
Araştırmalar Yaşlı İnsanların Daha Az Günlük Stres Yaşadıklarını İddia Ediyor
Son Güncelleme: 17 Şubat, 2023

Çoğumuz için gündelik hayat streslidir. Faturaları ödemek, işte veya okulda belirli sorumlulukları yerine getirmek ve hedeflerimize ulaşmak için kendimizi zorlamak zorundayız vs.

Birçok insan için günlük talepleri, onları tüketen türden bir stres yaratır. Sanki tünelin sonunda ışık yokmuş gibi. Bununla birlikte, hayatınızda çok fazla stresle uğraşıyorsanız, endişelenmenize gerek yok gibi görünüyor, çünkü son zamanlarda yapılan bir çalışma bunun eninde sonunda düzeleceğini iddia ediyor.

Günlük stres ve sağlık

Stresin işlev görmenize yardımcı olabilmesine rağmen, aşırı olduğunda sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği bir sır değil. Ne kadar uzun sürerse, hem zihniniz hem de bedeniniz için o kadar kötü olur.

Amerikan Psikoloji Derneği’ne (APA) göre, stres tepki sistemimizin uzun süreli aktivasyonu, fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları riskini artırabilir. Bunlar arasında kaygı, depresyon, sindirim sorunları, kas gerginliği ve ağrısı, yüksek tansiyon, uyku sorunları, kilo alımı ve bozulmuş hafıza ve konsantrasyon yer alır.

Bu nedenle, sağlığınızın tadını çıkarmak istiyorsanız, günlük olarak stres iyi bir arkadaş değildir. Ancak, hepsi kötü haber değil. Aslında, 2022’de Penn State Üniversitesi’nde (ABD) profesör olan David Almeida (2022), günlük stres ve ona verdiğimiz tepkilerle ilgili bir çalışma yürüttü.

Some figure
Günlük stresin zihin ve beden üzerinde etkileri vardır.

Yaşlı insanlar daha az günlük stres yaşarlar

Almeida’nın ekibi, Ulusal Günlük Deneyimler Çalışması’ndan (NSDE) veriler kullandı. Bu, 20 yaşın üzerindeki 3.000’den fazla yetişkinin günlük yaşamları hakkında veri toplayan ulusal bir çalışmadır. Araştırmanın amacı, stres faktörlerine maruz kalma ve duygusal tepki verme açısından yaşa bağlı kalıpları incelemekti.

Çalışmanın örneklemini oluşturan kişiler 25 ile 74 yaşları arasındadır. Macarthur Foundation Study of Midlife in United States (MIDUS) projesine katılmaya davet edilmişlerdir. Wisconsin-Madison Üniversitesi’ndeki Yaşlanma Enstitüsü tarafından yönetildi.

Katılımcılar, günlük stres düzeylerini değerlendirmek için arka arkaya sekiz gün boyunca telefon görüşmeleri yaptılar. Bu değerlendirmeler, yaklaşık dokuz yıllık aralıklarla tekrarlandı ve 20 yıl boyunca boylamsal veriler sağladı.

Yaşlı insanlar daha az günlük stres yaşarlar

Almeida’nın çalışmasının sonuçları, yaşlı yetişkinlerin daha az günlük stres yaşadıklarını gösterdi. Aslında, günlük stres etkenlerinin sayısı ve duygusal tepkisellikleri azaldı.

Veriler, 25 yaşındakilerin zamanın neredeyse yüzde 50’sinde stresli günler bildirdiğini öne sürdü. Öte yandan, 70 yaş ve üstü yetişkinler, stresli günleri zamanın yalnızca yüzde 30’unda bildirdiler.

Bu nedenle, stres tetikleyicilerinin yaşla birlikte azaldığı görülmektedir. Dahası, araştırma, günlük stres faktörlerinin sayısındaki azalmaya ek olarak, insanların yaşlandıkça, ortaya çıktıklarında günlük stres faktörlerine duygusal olarak daha az tepki verdiklerini buldu.

Almeida, bir Penn State haber bülteninde “25 yaşındaki bir çocuk, stres etkeni yaşadığı günlerde çok daha huysuzdur, ancak yaşlandıkça, bu maruziyetleri nasıl azaltacağımızı gerçekten anlıyoruz” dedi.

Günlük stres, insanların stresten daha az etkilendiği 50’li yaşların ortalarına kadar azalma eğilimindedir. İlginç bir şekilde Almeida, ilerleyen yaşın (60’ların sonu ve 70’lerin başı) aslında daha fazla zorluk ve günlük streste hafif bir artış getirebileceğini savunuyor.

Hepimiz kendi yolumuzda yaşlanıyoruz. Bunu nasıl yapacağımız, yalnızca karşılaştığımız zorluklara ve stres faktörlerine değil, aynı zamanda bu durumlara nasıl tepki verdiğimize ve bunları nasıl yönettiğimize de bağlıdır.

Almeida, “Bu yeni araştırmayla, yaşlandıkça bu stresörlerle daha iyi başa çıkmaya başladığımızı görmek cesaret verici. Ortalama olarak, günlük stres deneyimi daha kötü olmayacak, aksine daha iyi olacak” dedi.

Some figure
Bazı araştırmalara göre yaşlılarda duygusal zeka artıyor. Bu, daha iyi duygusal yönetim anlamına gelir.

Pandemi sonrası bulgular

Almeida’nın ekibi şimdi MIDUS için bir sonraki veri toplama işlemini bekliyor. COVID-19 salgını başladığından beri ilk olacak. Bu yeni veriler, pandeminin strese günlük tepki verme üzerindeki etkisini değerlendirmeye yardımcı olacak. Ek olarak, insanların yetişkinlik döneminde nasıl büyüdüğü ve değiştiği konusunda daha fazla çalışma yapılmasına izin verecektir.

Almeida, “35’ten 65’e yaşlanmak, 65’ten 95’e yaşlanmaktan çok farklı” dedi. “Bunu verilerde zaten görmeye başladık, ancak bu sonraki veri toplama ve analiz turu, bize bunun neye benzediğini daha da iyi anlamamızı sağlayacak.”

Bu çalışma sayesinde artık yaşlı yetişkinlerin daha az günlük stres yaşadıklarını biliyoruz. Bu nedenle, zamanın lehinize çalışacağından emin olabilirsiniz. Ancak bu, sadece zamanın geçmesini beklemeniz gerektiği anlamına gelmez. Aslında, günlük olarak karşılaştığınız stresli durumlarla daha iyi başa çıkarak ve yüzleşerek şimdi başlayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Almeida, D. M. (1997). Midlife in the United States (MIDUS 1) National Study of Daily Experiences (NSDE), 1996-1997. Inter-university Consortium for Political and Social Research. https://www.icpsr.umich.edu/web/NACDA/studies/3725/versions/V6
  • Almeida, D. M., Rush, J., Mogle, J., Piazza, J. R., Cerino, E. & Charles, S. T. (2022). Longitudinal change in daily stress across 20 years of adulthood: Results from the national study of daily experiences. Developmental psychology. 59(3), 515–523. https://psycnet.apa.org/record/2023-05803-001
  • American Psychological Association (APA). (2022, Oct 31). How stress affects your health. Revisado en Mar 03, 2023. Disponible en: https://www.apa.org/topics/stress/health
  • Campbell, M. (2022, Nov 30). Study finds that experiences of daily stress decrease as people age. PennState. Revisado en Mar 03, 2023. Disponible en: https://www.psu.edu/news/health-and-human-development/story/study-finds-experiences-daily-stress-decrease-people-age/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.