Logo image
Logo image

Yaşlı Dostu Şehirler Çağını Yaşıyoruz

3 dakika
Yaşlı dostu şehir nedir? İsmi bile size bu konseptin ne olduğu ve bazı avantajlarının neler olduğu hakkında bir ipucu verebilir. Şehrinizi dönüştürmek ve bu hareketin bir parçası yapmak için siz ve ilgili idari kurumlar ne gibi önlemler alabilirsiniz?
Yaşlı Dostu Şehirler Çağını Yaşıyoruz
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İnsanların diğer insanlarla etkileşime girmesi gerekir. Çevreniz, başkalarıyla etkileşim biçiminiz ve fikirleriniz, duygularınız ve davranışlarınızla ilgili olduğundan çok yardımcı olabilir. Şehirler için de bu anlamda yeni bir trend var: yaşlı dostu şehirler. Bunlar, yaşları ne olursa olsun insanların birbirleriyle etkileşim kurmasını kolaylaştıran alanlardır.

Bu şehirler, yaşlılara gelişme ve topluluklarına katkıda bulunmaları için daha fazla fırsat verebilir. Bu şekilde, sağlık ve özerkliklerini de geliştirebilirler. Ayrıca, yaşlı dostu şehirler, yaşlıların hayatlarını sağlam ve güvenli bir şekilde yaşamalarını kolaylaştırıyor.

Yaşlı dostu bir şehir yaratmak için onları yaşlılara göre değiştirmeli ve uyarlamalısınız. Neden mi? Bir yandan, çoğu yer yaşlı insanlar için inşa edilmemiş durumda, bu da bu insanların gelişmesini ve topluluk içerisine katılmasını engelliyor. Öte yandan, herkes yaşlanacağı için, yaşlılar için yapılmış bir yer bir noktada buna dahil olan herkes için kullanışlı olacaktır.

Some figure

Yaşlı dostu şehir örnekleri

Devam eden farklı yaşlı dostu şehir projeleri var. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde emekli nüfusu büyümeye devam ediyor. Yaşlı insanlar için tasarlanmış yapılara sahip bir köy ağı gibi çalışan yerler (Florida’daki Köyler gibi) var. Her şey dahil bir ağ hayal edebiliyor musunuz?

Malta, yaşlı dostu bir ulusun harika bir örneğidir. Bu ülke yaşlıların sosyal hayata katılımını teşvik ediyor çünkü onlar için mesele sadece mekanları uyarlamak değil, aynı zamanda onları sağlıklı kılmak. Malta bunu yapmak için aşağıdakileri dikkate alıyor:

  • Sosyal ve çalışma alanları ile pazarlarda pay verilmesi.
  • Bağımsızlıklarının ve özerkliklerinin önemi, yardıma ihtiyacı olan insanlar için dostane bir ortam yaratılması.
  • Demans gibi sorunların üstesinden gelmek için eğitilmiş topluluklar, bu hastalara özel ilgi gösterilmesi.
  • Ruh sağlığının sağlanması yönünde harekete geçilmesi.

Ayrıca yaşlı dostu şehirler kapsayıcı bir kentsel gelişim sistemi yaratır. Bu, nüfusun tamamının veya çoğunun, ihtiyaçlarını önemseyen bir şehirde etkileşime girebileceği anlamına gelir.

Some figure

Yaşlı dostu şehirler refah seviyesini nasıl artırabilir?

Yaşlı dostu şehirler aynı zamanda yaşlıların hayata dahil olduğu şehirler olarak da adlandırılır. Bu şehirler herkesin refah seviyesini iyileştirir, çünkü tüm sakinlerine değer veren bir toplulukta herkesin takdir edildiğini hissetmesini sağlayan bir ortamdır. Böylece, herkes sosyal hayata dahil olur ve bu, sosyal sağlığınız için gerekli olan iyi ve olumlu bağlar oluşturur.

Öte yandan, duygularınız üzerinde olumlu bir etki yaratarak, yaşlılar kendi toplumlarına daha yakın hissetmeye başladıkları için duygusal sağlığınızı da daha iyi hale getirirsiniz. Bu harika değil mi? Duygusal sağlığınız için ihtiyacınız olan tek şeyin bu olduğu anlamına gelmez tabii bu durum, ama iyi bir başlangıç ​​noktasıdır.

Ayrıca, yaşlı dostu şehirler, hastalıkları önleyerek toplumsal sağlığı geliştirmeye yönelik de kararlı bir yapıya sahip olacaktır. Bu, sınırların dışında düşünmeye başlamanız ve sağlığınızı iyileştirmenin yollarını aramaya başlamanız gerektiği anlamına gelir. Size daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayacak şey budur. Bazı araştırmalar, yaşlıların şehirlere nasıl uyum sağladığını anlamak için tanısal değerlendirmeler yapmaktadır.

Some figure

Bunun gibi daha fazla şehir nasıl oluşturulur?

Yaş dostu bir şehir yaratmak herkesin ortak çalışmasına bağlıdır. Bu fikri, aşağıdakiler gibi farklı sektörleri dikkate alarak da tanımlayabilirsiniz:

  • İş: İşe bakış açınızı değiştirin, böylece yaşlı insanları da toplumla bütünleştirebilir ve onlara yeni fırsatlar sunabilirsiniz.
  • Eğitim: Kendinizi iddialı bir şekilde nasıl geliştirebileceğiniz ve refah seviyenizi nasıl iyileştirebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi için bu konsept de önemli.
  • Parasal konular: Yaşlı dostu şehirlerin, yaşlıların ihtiyaçlarına uygun bir finansal sisteme de ihtiyacı var.
  • Politikalar: Bu şehirlerin yapılandırılmasını teşvik etmek ve yaşlıları korumak ve ihtiyaçlarını karşılamak için politikalar kullanılmalı.
  • Kentsel konular: Entegrasyon için alanlar geliştirilmeli.

Bu konsept, birçok görevin ve insanların bir araya getirilmesini gerektiren bir yapıyı ortaya koyuyor. DSÖ, bu gibi şehirleri kontrol ediyor ve bu tür alanlara verimli bir şekilde rehberlik etmek veya devamlılığını sağlamak için resmi belgeler yayımlıyor. Örneğin, yaşlı dostu şehirler rehberinde, şehirleri özel ihtiyaçları olan insanlar için alanlar yaratmaya teşvik ediyor.

Kısacası, yaşam kalitenizi artırabilecek yaşlı dostu şehirler son derece gereklidir. Öte yandan, daha yaşlı dostu şehirler yaratmak için herkes kendi payına düşeni de yapabilir. Bu, sadece fiziksel veya zihinsel engellerle ilgili değil, başkalarına yardım etmekle de ilgili.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


del Barrio Truchado, E., Rascado, S.M. & Casttiello, M.S. (2018). Del envejecimiento activo a la ciudadanía activa: el papel de la amigabilidad. Aula abierta, 47 (1), 37-44.

Expósito Miralles, S. Martínez Sánchez, J. Munteanu Munteanu, A.D., & Caballer Miedes, A. (2017). Evaluación diagnóstica del grado de adaptación de la ciudad Castellón a las personas mayores.

Organización Mundial de la Salud. (2007). Global Age-friendly Cities A GUIDE.