Logo image
Logo image

Stereofonik Seslerin Sağlığa Faydaları

3 dakika
Stereofonik ses terapisinin amacı, her iki kulakta birbirinden biraz farklı bir frekans tonu duyduğunuzda ortaya çıkan işitsel bir fenomen yoluyla stresi, kaygıyı veya uykusuzluğu azaltmaktır. Ancak, gerçekten olumlu bir etkisi var mı?
Stereofonik Seslerin Sağlığa Faydaları
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Bazıları stereofonik sesleri yeni “teknolojik ilaç” olarak tanımlıyor. Bu işitsel fenomenin amacı, beyninizde üç boyutluluk hissi yaratmaktır. Bu etkiyi, kulaklıklar aracılığıyla her kulakta iki tür biraz farklı ses frekansı üreterek elde edebilirsiniz. Böylece, üçüncü bir ses algılarsınız, bu da sırayla bir dizi duyuma yol açar.

Bu duyusal uyarım duyguları huzur, esenlik ve gıdıklanma arasında değişir. Bu tür bir deneyimin ne ürettiği kişiden kişiye çok değişir. Ancak, insanların buna nadiren kayıtsız kaldıkları açık görünüyor.

Ses dalgası terapisinin kaygı ve stresli durumları tedavi etmek için alternatif bir yaklaşım olarak ortaya çıktığı zamandan bu yana stereofonik ses oldukça popüler hale gelmiştir.

Hiçbir %100 kesin çalışma, sonuçlarını desteklemiyor, bu da stereofonik ses terapisinin şu anda deneysel aşamada olduğu anlamına geliyor. Bu, binlerce insanı rahatlamak, uykusuzluğu azaltmak, konsantrasyonunu artırmak veya sadece zevk için günlük olarak onu uygulamaktan alıkoymaz.

Ses ve müzik konusunda uzmanlaşmış bir psikolog tarafından oluşturulan I-Doser web sitesindeki bir örnek, stereofonik sesleri muazzam zevk üreterek bağımlılık yapan bir şey olarak tanımlıyor. Bu nedenle, onu yeni dijital ilaç olarak tanımlıyorlar. Ancak uzmanlar bunun ruh halini iyileştirebileceğini kabul ediyor; bazı durumlarda sadece önerilerden kaynaklansa da.

Some figure

Stereofonik sesler, tarihsel geçmişe sahip bir fenomen

Stereofonik sesler, sağ ve sol kulakların biraz farklı bir frekans tonu almasından kaynaklanır, ancak beyin onları daha hızlı ve benzersiz bir şekilde zevkli bir ton olarak algılar. Örneğin, bir kulakta 120 Hertz (Hz) ve diğerinde 132 Hertz (Hz) frekans duymak, 12 Hz çift taraflı vuruş üretecektir.

Bu oldukça karmaşık görünebilir ancak bilim dünyasında yeni bir şey değildir. Prusyalı bir fizikçi olan Heinrich Wilhelm Dove bunu 1839’da keşfetmiştir. Her kulakta biraz farklı frekanslarda yeniden üretilen sabit tonları duymak kadar basit bir şeyin, bir kişinin farklı bir genel sesi algılamasına neden olduğunu fark etti. Dr. Dove bunu “stereofonik vuruş” olarak tanımladı.

O zamandan beri insanlar klinik ortamlarda deneyler yapıyorlar. Bir kişinin uyku kalitesini iyileştirirken aynı zamanda endişelerini de azaltmaya çalıştılar. Son yıllardaki sonuçlar oldukça değişkendir, çünkü bu yöntem bazıları için işe yararken diğerleri buna kayıtsızdır.

Anksiyete ve fiziksel ağrı hissini azaltmak için stereofonik vuruşlar

Bazı insanlar kendi kaygılarını azaltma fikriyle stereofonik vuruşlar kullanırlar. Sakatlanmalar, eklem sorunları ve hatta migren nedeniyle ağrı çeken diğer insanlar da bu tür bir tedaviye başvurur.

Bu nedenle, Ulusal Uzaktan Eğitim Üniversitesi Davranış Bilimleri Bölümü’nde yürütülen bir çalışmada, Dr. Miguel García ortalama bir etkinlik derecesi buldu. Bunun nedeni, stereofonik vuruşların yalnızca sınırlı sayıda hastada etkili olmasıdır. İki hafta boyunca stereofonik vuruşları 20 dakika dinledikten sonra, örneğin anksiyete düzeyini ve ağrı algısını yalnızca %26 azaltmıştır.

Some figure

Uykusuzluk için stereofonik vuruş terapisi

Uykusuzluk sorunu olan hastalara uygulanan stereofonik vuruşlarla ilgili araştırma makaleleri daha önemlidir. Cluj-Napoca’daki Iuliu Hațieganu Tıp ve Eczacılık Üniversitesi’nde yapılan gibi çalışmalar, daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabileceği için etkinliğini çok özel bir şekilde destekliyor.

Günümüzde sık uyanmalara veya uyku kalitesinin daha onarıcı ve derin olup olmadığına ilişkin kesin bir veri yoktur. Bir kez daha, bazılarının gece dinlenmesini teşvik ederek yaşam kalitelerini iyileştirmesine yardımcı olurken diğerleri iyileşme göstermediği için farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

Gevşeme ve ruh hali iyileştirme

Her gün 10 dakika boyunca 6 Hz frekanslık stereofonik vuruşlar dinlemek ruh halinizi iyileştirebilir. Bunu, beyninizdeki bir meditasyon seansına benzer bir his üreterek yapar. Bu nedenle kişi, kendini daha rahat hisseder ve çevresindekileri daha rahat kavrar. Ayrıca, motivasyonu ve pozitifliği artırabilecek bir huzur ve denge duygusu edinirler.

Bu, size çok ilginç gelebilecek bir dizi iyileştirmeyi özetlemektedir. Bununla birlikte, araştırmanın ne kadar bilgi ortaya çıkardığını vurgulamalıyız: sonuçlar çok çeşitlidir. Bu nedenle, araştırmacıların beyin seviyesinde ürettiği gerçek değişikliklerin ne olduğunu anlamak için daha fazla araştırması gerekiyor. Bu şekilde, insanlar bu tür terapilerden önemli ölçüde yararlanabilir.

Verilerin kesin olmaması, konu üzerine ilgiyi azaltmaz. Dahası, sizde neden olduğu belirli hisleri keşfetmek için onu test edebilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey iyi bir çift kulaklık ve ardından bu konuyla ilgili YouTube’daki herhangi bir videoyu oynatmaktır. Kendinizi keyifli ses evrenine kaptırmak her zaman eğlencelidir!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Leila Chaieb, Elke Caroline Wilpert. Auditory Beat Stimulation and its Effects on Cognition and Mood States. Frontiers in Psychiatry. 2015; 6: 70. doi: 10.3389/fpsyt.2015.00070